Priprava na bleskozvod

Ahojte, v projekte domu mam ako uzemnenie bleskozvodu pasovinu v zakladovych pasoch. Firma, ktora mi robi zakladovu dosku chce za "pripravu na bleskozvod" 450 Eur navyse. Zda sa mi to byt extremna suma za par desiatok metrov pasoviny a 3 vyvody na napojenie buduceho bleskozvodu. Kolko by mala byt rozumna cena pozadovana firmou za take nieco? Dom ma 11,5 x 9,5 m, bungalov. Dakujem
Odpovedať
@jandrask Ahaaa, okres BA :-) mozno tam je pes zakopany V mojom kraji tieto veci podla tebou zadanych udajov (vyvody ale pocitaj 4 ! ) 234€ s DPH - uzemnovaci pas (pasovina) - zvodovy vodic FeZn D=10mm - protikorozny nater prestupov - svorky sr02 a sr03 - bez prepravnych nakladov a to podotykam, ze urcite to niekto dokaze lacnejsie.
Odpovedať
vdaka... dokazem to aj sam? :) kde by som mohol najst navod, alebo aspon radu ako to spravit? skusal som googlit, ale k nejakej ucelenej informacii som sa nedostal.
Odpovedať
@jandrask slabo googlis aj tu na fore sa to riesilo,napr: http://www.modrastrecha.sk/forum/zakl... zvladnes to aj sam.
Odpovedať
vdaka @sysell presne toto som potreboval, to video je super.
Odpovedať
mam uzemnit aj armovanie, ako je to na videu, aj ked kari siete nebudu k sebe privarene? Je tam upozornenie, ze ked su len zadrotovane tak moze dojst k poruseniu betonu v pripade blesku.
Odpovedať
@jandrask Neviem ja som siete nezemnil vobec. Moznosa obavaju dakeho zlehospoja a ze by sa to mohlo lokalne prehriat ale to je podla mna extrem.
Odpovedať
Inak nechápem, ak si dokážeš urobiť sám bleskozvod, načo im dávaš robiť zvyšok základovej dosky? Na "odmanagírovanie" bagristu, aby ti vykopal pásy podľa geodetom natlčených kolíkov a betónpumpistu, aby ti lial kam treba betón, poskladanie zopár PVC rúr do spádu nepotrebuješ ozaj vysokú školu ! Musím sa ale úprimne zastať aj druhej strany. Ak si si na stavbu RD vyberal z niekoľkých ponúkajúcich firiem, tak si uvedom, že tí nebudú stavať za nákup materiálu. Na rozdiel od nás čo chceme mať domy, aby na nás nepršalo, oni prácou na stavbách živia svoje rodiny. Na druhej strane akú záruku a na čo od nich budeš požadovať ak si každú druhú vec urobíš sám. Dopadne to tak, že odfušujú čo im prenecháš a poďho vnohy. Nikdy viac ich neuvidíš. :-)
Odpovedať
@pripad001 budem mat montovany dom a zakladova doska je v cene, na rozdiel od bleskozvodu, takze preto tieto ceremonie :) kedze som mal pocit (a stale mam) ze 450 Eur za polozenie pasoviny je vela, kedze to pre bandu robotnikov musi byt robota na 30 minut aj s cigaretkou, spytal som sa co je cca normalna cena a ci by som to dokazal spravit aj sam.
Odpovedať
@jandrask Aha. U mňa to teda bolo na kluc za 240 EUR pri 13,5x8,5 . 4 zvody 1x uzemnenie elektro.
Odpovedať
@pripad001 vdaka za info, 240 Eur povazujem za normalnu cenu. Ked ale nenajdem nikoho do buduceho tyzdna, kto to spravi za plusminus to iste, spravim to sam
Odpovedať
@jandrask na www máš mraky návodov a videí ako na to. Ak ti nemá kto urobiť, nečakaj a urob si to sám. 240 bola cena na kľúč. Pásovinou okopíruj celé základy. Práca na hodinku dve ak to robíš prvýkrát. Ja mám 13,5 x 8 a za hodinu nemali dvaja aj s nákupom čo robiť. Kúp si v elktroobchode/stavebninách pásovinu, drát spojky podľa projektu. Podlož pásovinu nejakými kúskami zo starých betónových kociek, aby ti neostala pri zalievaní v dotyku zeme, alebo ešte lepšie pri zalievaní základových pásov pásovinu vždy hákom vyrobeným z roxoru podvihuj, aby bola táto v hmote tekutého betónu. Na toto fakt nemusíš byť vysokoškolák elektro.
Odpovedať
@pripad001 vysokoskolak elektro som, ale bleskozvody sme neriesili :) mam len jednu dilemu, ci ist von z betonu este pasovinou, alebo uz drotom. V projekte je v textovej casti napisane, ze treba vytiahnut pasovinu na kazdom rohu, ale v grafickej je nakresleny drot. Tipujem, ze to ma byt drot.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jandrask pasovina sa tazsie ohyba, ale nie je problem spojit pasovinu s gulatinou originalnymi svorkami. Hlavne nezabudni kupit tekuty asfalt v sprayi a tym prestriekat vsetky spoje a prepoje a tiez miesto, ktorym bude pasovina/gulatina vychadzat z dosky.
Odpovedať
@stowasser vdaka za rady, nejaky tip na ten asfalt? Nieco specialne, ci hocico co sa da kupit v automoto obchodoch?
Odpovedať
Napriklad na osetrovanie podvozkov aut (pre starsie auta)
Odpovedať
@jandrask Ja mam vytiahnute droty
Odpovedať
@jandrask Obycajny gumoasfalt, v kazdych stavebninach budu mat aspon jedno vedierko.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Ahojte, trosku to tu oživím. Mám otázku ako ste riešili výstup zo základových pásov? pasovinou, alebo drotom? Niekde som videl trot, niekde zase pásovinu. alebo je to jedno?
Odpovedať
@jarda81 guľatinou. Pásovina išla v zákl. pásoch, nato beton a z pásov mi už trčala guľatinu v každom rohu doma. Sú nato nejaké "svorky" alebo jak to odborne nazvať, našrobuješ na pásovinu a odtiaľ už pokračuješ guľatinou. Tam jak ti to bude prechádzať zo zeme to natri gumoasfaltom ;-)
Odpovedať
@jarda81 v podstate mas moznosti viac, pasovina, gulatina, poplastovana gulatina, nerez atd
Odpovedať
Profilova fotka
Ide o to či kúpim teraz pasovinu a svorky na pasovinu a gulatinu az ked budem tahat k streche. Videl som ze niekto daval gulatinu a niekto ma pasovinu. Potom sa to v krabicke spoji na to danou svorkou.
Odpovedať
@jarda81 do základu pásovinu, odtiaľ vývody ku kontrolným svorkám guľatinu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Všetci riešia pasovinu, všade sú postupy ako ukladať pasovinu ,ale nič o uzemnovacej tyči. A práve tie mám v projekte. Na každý roh budovy mám 3 tyče. Ak správne tomu rozumiem , vykopem základy a v každom rohu v základe zapustim 3 tyče.pomocou svoriek k uzemnovacej tyči pripevnim zvodovy drôt FeZn. Ktorý vyvediem zo základu na povrch. Na povrchu na obvodové múry osadim skúšobnú svorku v PVC krabici , kde spojím zvodovy drôt zo základu so zvodovym drôtom zo strechy. Správne tomu rozumiem? Druhá vec, ekvipotencionalna svorkovnica , absolútne som ju nepochopil z projektu ( čo kde, ako). Ak by sa niekto našiel kto by mi to trochu ozrejmil bol by som rád.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?