Priplatok za lepivost

ahojte, vie mi, prosim, niekto vysvetlit, co je to priplatok za lepivost horniny a kedy sa plati? dakujem 🙂
Odpovedať
@elahh napriklad my mame na pozemku ílovitú zeminu a ked to bagrovali, tak sa to lepilo na lyzicu - takze bagrista musel obcas zliezt z bagru a rucne to oskrabavat. Tak a za to si niekto moze pytat priplatok... 🙂
Odpovedať
Určité typy horniny predpokladám že vo vašom prípade zeminy sa pri výkopoch lepia - nie sú sypké. Hlavne ak je príliš premočená pôda alebo čistý íl atď. Predpoklad by mal vychádzať z geologického prieskumu ktorý sa robí pred tým. Čiže ak je známy typ zeminy ktorá sa vykopávať podľa nej sa to určuje. Skúmať jednotlivé položky výkazu výmeru resp rozpočtu pre laika môže byť obťažne ak chcete mať úplne jasno čo je čo skúste osloviť rozpočtára ktorý Vám to presne vysvetlí
Odpovedať
hmmm s tymto som sa veru este nestretla, no ten kto vam to napocital ako polozku, by vam to mal vediet aj vysvetlit. ale tak ak s tym ma mat bagrista navyse nejaku pracu, tak si za to isto nieco vypyta
Odpovedať
Profilova fotka
@elahh najdi ineho bagristu a je po lepivosti... 😉
Odpovedať
Je mi jasne o aky typ horniny alebo zeminy ide, ale o takom priplatku som doteraz nepocul.
Odpovedať
by som povedal, že normálna vec. však je to preňho práca navyše, keď musí behať von z mašiny a robiť niečo, čo inde nemusí. tiež by som si to nechal zaplatiť.
Odpovedať
toto vnimam ako podvod, pretoze bagrista bud pyta od hodiny (cca 30eur) alebo potom nech mi definuje akym metrom sa ta hornina lepi. A nie ze 30eur za hodinu plus xy eur za to ze beha - VED TO JE V TEJ HODINE !!! PS: kopal som dost metrov na zaklady od sypej (takmer tekuty piesok) aj lepidlo znacky íl. Kedze bagrista mal reci, tak som to urobil rucne.
Odpovedať
@dusantt jasne podvod 😄 chod to rychlo ohlasit. Vykaz vymer sa robi na m3 a nie na hodiny. Napise ze treba kopat 100m3 sypkej alebo lepivej zeme. Dodavatel uz podla toho da cenu. Vie ze to bude + x hodin tak da viac atd.
Odpovedať
Tiez som tuto polozku mal vo vymere na stavbu, ktory vyplul pocitac. Ako uz pisal dusan, ma to v hodinovej sadzbe, akurat praca bude trvat dlhsi cas a tam sa to zohladni vo vyssej celkovej cene, ziaden priplatok by som netoleroval.
Odpovedať
@igor256 neboj, mal som vykaz vymer aj cenove ponuky (aj na kopanie), presiel som si tym, takze stojim zi sa svojim, je to podvod, asi tak, ako ked mi fasadnik napocital to, co nikdy nepouzil, alebo ked prepisal (falsoval po ukoncenej praci) cenovu ponuku (mal som kopiu tej prvej). Rychlo stiahol chvost, ked som mu tu kopiu ukazal. Zrazu som mal "praudu". nech tam je ta lepivost, ale ak ma zakaznik pochybnosti, je dobre ak sa najskor poradi napriklad ut na fore (nie so mnou, ale ludmi) a az potom s tymito info ide za tym, kto mu to ponukol. Ak tam pojde sam bez vedomosti, tak ho "odbornik" oblbne. To je narodny sport na Slovensku. PS: mne bagrista povedal, ze 30eur na hod. Dali sme si na to ruku. Potom avsak sa mi nepacilo, ze tych 30eur za hodinu bezi bez ohladu na to, co bagrista robi, napriklad trha buriny, lebo nevie ci tam je, alebo nie je prekazka (napr tyc, beton a podobne), Avsak chapal som jeho konanie, da to rozum, ze chce zarobit a preto odporucam pre ludi, ak chcu bagristu alebo inych majstrov, treba dokladne opratat a prirpavit stavenisko, pretoze majster si vypyta za upratovanie tolko, kolko berie za svoju odbornost. A to a tiez da chapat, kedze inde by zarobil za ten cas tolko. V tomto mojom pripade bagrista dostal odo mna to co odo mna pytal, ale poucil som sa. Totiz on berie za "motohodinu" a motor nevypina, takze bezi 30e/hod.
Odpovedať
@dusantt asi sa aj chapeme. Ja som len chcel povedat, ze je v podstate jedno ci napise ze to bude stat cele 450EUR alebo to bude robit 15 hodin pri cene 30EUR/hod.
Odpovedať
Príplatok za keoivost správne pomenoval @ruskur, táto položka sa používa vtedy ak sa faktúru je v cenách podľa cenníka cenkros, odis, cenekon. Firma je oprávnená ju použiť ak je v ponuke a strojník, či iný pracovník musel lyžicu bagra čistiť ručne lopatou ci rýľ om v pravidelných intervaloch. Vtedy sa ale na hodinu nefakturuje, je cena za 1m3.polozka sa používa zvlášť vtedy ak sa zemina naklada aj na auto. Používa sa pri ilovitych a lepivych horninách ktoré sa ťažko oddeľujú. Stará cenníkov položka., jej uznanie je viac menej na investorovi ak nebola v pevnej cene.
Odpovedať
Článok sa načítava...
posli ich do ritia este priplatok ze prisli 🙂 🙂 🙂 🙂
Odpovedať
dakujem vsetkym za odpovede. my sme tu polozku v cenovej ponuke nemali, "prisla" nam az vo vyuctovani po realizacii prac. preto som sa chcela spytat na Vase skusenosti s nou. este raz dakujem 🙂
Odpovedať
aj si sa na to informovala, preco sa to tam objavilo, ked to nebolo dohodnute?
Odpovedať
toto som ešte nepočul ...o chvílu bude príplatok, za umytie auta lebo bolo mokro 🙂
Odpovedať
Takéto položky bývajú pri cenovej ponuke z Cenkrosu a hlavne pri veľkých stavbách (podzemné podlažia), kde typ zeminy a základové pomery vedia dosť zmeniť čas a pracnosť výkopových prác.
Odpovedať
@dasena82 ano, informovala, a odmietli sme to zaplatiť.
Odpovedať
a nebol s tym problem? ci ako sa k tomu postavili?
Odpovedať
@elahh a ako sa k tomu postavili? nerobili problemy?
Odpovedať
@yelly1 kto nemá v hlave musí mať v sile, musí má mať správny tvar lyžice zo správneho materiálu to by musela byť kaša ako na tehlu aby ju nalepilo a to pochybujem že je niekde tak veľa lepivého ílu,
Odpovedať
@dasena82 nie, nerobili. Nezaplatili sme.
Odpovedať
@dasena82 preco sa to tam objavilo, ked to nebolo dohodnute? ono to je troska komplikovanejsie. a nech je to aj pre vas mementom. v ramcovom rozpocte sme to mali ako jednu polozku "zaklady". ked som sa pytala, co je v tom, odpoved bola: "vsetko vramci spodnej stavby: zameranie, vytycenie, vykopanie, beton, lezata kanalizacia" a ked prislo vyuctovanie, vyziadali sme si ho polozkovite, a tam sa objavil aj tento priplatok. jednoducho sme ho skrtli, my sme boli priamo pri vykope a vedeli sme, ze bagrista ani raz nezliezol dole, aby oskrabaval lyzicu. Vramci dobrych vztahov dodavatel upustil od zaplatenia tohto priplatku. Je nam vsak jasne, ze niekde inde si ho doplatime (kde to nie celkom spozorujeme) 😉.. ale v tomto pripade nam islo o princip. takze asi tak.
Odpovedať
kedze ste sa dohodli na celkovom je diele, je troska drze si na konci pytat polozkovito proste vam to nejako rozratali, mozno podla nejakej sablony a hotovo boli by ste asi radsej keby vam to nahodili v inom co sa az tak rozporovat neda ... ale i tak ...ano, tak sa to robi ... ked sme teraz brali mycku z opravy, na fakture je "oprava umyvacky" a jedna suma pritom sa opravovali 3 vecy ...1 z toho nieje ok, takze sme zvedavy ako to budeme riesit, ci to opravia znova alebo sa rozhodnu vratit "nejaku" sumu, ktoru teraz nevieme kolko "bola" takze ked povedia 5e tak sa mozme tazko hadat ze len diel stoji 30 napr ... ale ako ste napisali 😄 urcite vam to nahodia inde o aku sumu islo ?len cisto zo zvedavosti
Odpovedať
Ono je to nešťastné, takto ak sa všetko počíta bez jednotlivých položiek do jednej sumy. človek potom nemá predstavu o jednotlivých cenách a v prípade nejastností to tiež nie je dobré
Odpovedať
tak to mali smolu, ked proste na zaciatku bola dohodnuta suma, tak nerozumiem tomu, preco potom spekulovali a pridavali tam nieco dalsie. i ked je pravda, ze kolko ludi si to nevsimne alebo si proste povedia, ze vsak to zaplatia, asi to tak ma byt.
Odpovedať
@shadowmilan nemyslím si, že to bolo drzé z našej strany... urobili sme to preto, lebo pri vyúčtovaní bola suma oveľa vyššia než bola dohodnutá, a teda sme chceli vidieť, čo to spôsobilo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?