Prehnana armatura do zakladovych pasov?

Chcel by som vas poprosit o radu resp. nazor na nase armovanie v zakladovych pasoch, ktore nam navrhol nas projektant. Zda sa nam to velmi predimenzovane, kedze sa jedna o jednoduchy bungalov (25cm Porfix + 20EPS), domcek bude na rovine. Este aj stavebny dozor ked to videl tak krutil hlavou ze to je moc. Velmi pekne dakujem za vase nazory.
Odpovedať
Najlepsie by bolo po vykopani zakladov zavolat statika na obhliadku, je dost mozne, ze povie aby ste armaturu nedavali vobec...
Odpovedať
@ksmutko Videl projektant ake je tam zem alebo podlozie? Robil nejaky prieskum?
Odpovedať
Zdravím Vás, Vyjadrím sa ako projektant statik. V žiadnom prípade nechcem dehonestovať prácu statika, čo Vám to vyhotovil, ale je to celkom netradičné, na bungalov dávať do základov toľko výstuže. Samozrejme záleží na IG prieskume, ale aj tak je tam niekoľko konštrukčných nedostatkov a podivuhodností (stykovanie výstuže v rohoch, umiestnenie výstuže do stredu debniacich tvárnic, a podobne).
Odpovedať
@sysell Prieskum sa nerobil. Projektant lokalitu pozna ale priamo na pozemku nebol.
Odpovedať
@matej_ladiver v akom pripade by sa mala pouzit takto nadimenzovana armatura? Nejedna sa o ziadnu specialnu lokalitu. Nie je mi zname ze by tam bola vysoka spodna voda a podobne veci.
Odpovedať
@ksmutko Ja nie som statik ale vacsinou sa dop zakladov nic nedava, keby tam nejako sadala zem alebo bol navazana tak by som bol ticho ale tolko zeleza mi pride ozaj chore. Je to drahe a zle sa to robi. Fakt mi to pride ako cisty alibizmus ze sa neico nepokazi ani bohovi. Prostre predimenzujem pre istotu. Uznam ze ten spodny zaklad je vysoky len 40 cm, ale aj tak, mozno by som dal rasdej o jednu radu DT menej a nech je radsej viac betonu ako celok. Tiez si zvaz pokial bude zem, ci ti to vobec rozumne vyda...
Odpovedať
@ksmutko Dufam, ze beton mate navrhnuty aspon C45/55 =D. Tazko je sa vyjadrit ked nepozname pomery a taktiez nepozname s akymi zatazeniami statik ratal. Mozno ste uviedli, ze chcete v dome parkovat dva tanky na sebe =D a v oblasti ratate v buducnosti so zemetraseniami. Pri standardnych zatazeniach a pomeroch sa to neda inak nazvat ako diletantizmus. Prepocitajte si kolko Vas to zelezo bude stat, nehovoriac o praci. Pokial sa naozaj jedna o standardne pomery odporucam to dat preratat ozajsnemu statikovi aj za tu cenu, ze by ste mali zabezpecit geologicky prieskum.
Odpovedať
@ksmutko vyziadaj si od projektanta vypocet zakladovych konstrukcii, navrh rozmerov a navrh vystuze!
Odpovedať
Profilova fotka
Ak tam nieje problém s podložím tak klobáskový inžinier.
Odpovedať
@ksmutko do tych DT-ciek a na prepojenie zakladu s nimi dat ale dole nie...
Odpovedať
Cital som teraz technicku spravu a aj staicky posudok a nie je tam ziadna zmienka o nejakom specialnom podlozi. Krov budeme davat dreveny a to pojde keramicka skridla. Este to dam prehodnotit ale uvazujem ze armaturu spravime ale len zo 4 prutov.
Odpovedať
predtym stavali domy na 30 cm zakladoch len z kamena a dnes??? zase na druhej strane ti tolko zeleza v zakladoch zdvihne cenu domu :o)). V okoli kde som staval su novostavby ani jedna nemala zelezo v zakladoch ani ja som nedaval...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ksmutko Zdravím Vás. výstuž sa dáva do základov najmä vtedy, keď je základová zemina nevhodná, málo únosná, poprípade sú tam rozdiely v podloží, že na v jednej časti bude objekt založený na kameňoch a inde v málo únosnej zemine. Bežne sa ráta na napätie v základovej škáre bez IG prieskumu na stavebné povolenie 150kPa. Vaše základy budú s veľkou pravdepodobnosťou navrhnuté so šírkou 600mm na nižšie napätie. Tým pádom by mohli byť aj užšie. Výstuž sa taktiež dáva, keď je veľké vyloženie základovej konštrukcie, ale toto tiež nie je Váš prípad. Samozrejme, píšem o všeobecných prípadoch, možno Váš projekt má isté špecifiká a statik to tam navrhol správne. Ak ste si nie istý a máte podozrenie, skúste to dať posúdiť inému statikovi, ak je Váš predpoklad správny, môžete ušetriť peniaze.
Odpovedať
@matej_ladiver Dakujem za odpoved. Uz som to dal posudit inemu statikovi. Tiez povedal ze je to nadimenzovane na nestabilne podlozie. Bolo mi povedane ze treba spravit vykop a zavolat dozor a rozhodnut sa podla toho. Geologicky prieskum sa tam nerobil.
Odpovedať
staticky vypocet zakladov
Odpovedať
Profilova fotka
ROFL "Je potrebne kvalitu zakladovej zeminy"
Odpovedať
@ksmutko toto je jednoduchy vypocet podla 1 geotechnickej kategorie, podla tabulkovej unosnosti zeminy. Hovori to o navrhu rozmerov zakladovych konstrukcii, mas tam uvedene vyuzitie 32%, sirka zakladu by sa dala zredukovat = mensie mnozstvo betonu. No treba dodzat aj iste konstrukcne zasady, tie ma projektant, presnejsie statik, poznat. Zakladne pravidla by mal podla mna poznat aj projektant stavebnej casti. No treba povedat, ze uvedeny vypocet NIC nehovori o navrhu vystuze !!! Spytaj sa projektanta priamo: ,, Aky je dovod, pre navrh vystuze? Podla coho bol urobeny navrh vystuze?" Pytam sa, ako moze byt nieco nadimenzovane na nestabilne podlozie, ked sa tam nerobil geologicky prieskum? Ak ma projektant potrebu (mozno uz len z toho dovodu, ze lokalitu pozna) takto vystuzovat zakladove pasy, ten rieskum by uz stal za uvahu nie? Nehovorim o velkych vrtnych supravach, ale minimalne prizvat geologa aspon na zakladne posudenie zeminy. To bude podstatne mensia polozka ako tieto vystuzene zakladove pasy. No najskor by som povedal, ze treba oslovit ineho statika, ale co iny statik povie na ten navrh ak nema udaje o podlozi? si nic svetoborne. Neda sa povedat ci zaklady su, alebo nie su predimenzovane, pretoze nepozname podrobnosti. No mam na to svoj nazor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?