Prasknutý základový pás

Profilova fotka
Zdravím, mal by som otázku ako by ste riešili takýto stav: Ešte v roku 2004 som začal stavať dielňu rozlohy 10 x 18 m. Zabetónoval som základové pásy, následne zhutnil priestor medzi nimi a vybetonóval podkladovú vrstvu. Keďže sa situácia v podnikaní zmenila, nepokračoval som ďalej vo výstavbe. Minulý rok som sa rozhodol, že si na tom mieste postavím rodinný dom. Po obhliadke základov som zistil, že sú tam trhliny a dosť veľké, na niektorých miestach až okolo 20mm. Podľa toho aké sú, usudzujem, že sadli rohy stavby. Podľa všetkého hmotnosť na rohoch je vyššia ako v strede, takže to asi vzniklo tým. Otázkou je, čo s tým. Či to nechať tak, alebo to riešiť nejakou stavebnou úpravou. Rozmýšľal som, že by som navŕtal diery a spevnil to akože takýmí veľkými sponami. Druhá možnosť je vytvorenia akéhosi železobétonového venca na ten základ a murovať až na to. Prípadne neurobiť nič a murovať priamo na to.
Odpovedať
Profilova fotka
to nie je otázka pre laikov, treba statika. Možnosti sú od neúnosnej pôdy (napr. násyp), cez podmáčanie, mohol vzniknúť bazén, ktorý to v zime roztrhol až po zemetrasenie. treba poznať konkrétne podmienky.
Odpovedať
@fizol statik ti navrhne riešenie
Odpovedať
Profilova fotka
@fizol Určite je to otázka na statika a je potrebná obhliadka osobne na mieste, snáď by si nechcel kvôli ušetrením pár eurám riskovať celú stavbu za desaťtisíce. Len pre zaujímavosť aké hlboké sú ti základy.
Odpovedať
Profilova fotka
okolo 1,3 -1,4 m ...myslím, že by to ani neprasklo, ak by sa na to hneď postavil komplet dom, teda v krátkom čase , 1- 2 roky...myslím, že tá prasklina vznikla v dôsledku podmáčania a zamrznutia za tie roky(veď to je už 14 rokov), keďže je to stále otvorené...má to byť bungalov a osobne nemyslím, že sa môže niečo vážne stať... len som chcel názor laikov, ako sa tu nazývate....
Odpovedať
Profilova fotka
@fizol ..má to byť bungalov a osobne nemyslím, že sa môže niečo vážne stať.. hej mozno sa nic vazne nestane.. ale co ked ti budu stale praskat omietky, krivit ramy okien .. budes to stale riesit..ale dom bude "stat" to ti nebude luto? ako to dopredu vyriesit.. daj si to dokladne posudit statikovi... Kazdy Dom sa stavia na dobrych zakladoch.. ja osobne by som dobre nespaval, kebyze mam stavat na tomto.
Odpovedať
Profilova fotka
jj...tak pred chvíľou som bol so statikom na mieste a v podstate navrhol podobné riešenie ako som mal ja ... ... navrhol plech hrúbky asi 10mm a skrutky s priemerom 16mmm v počte 4 + 4 ks nainštalované do betónu chemickými kotvami.... a druhú alternatívu ako betonový veniec po obvode....teraz už môžem kľudne spávať, keď mám radu od niekoho kto má okrúhlu pečiatku :)
Odpovedať
Profilova fotka
@fizol A ako príčinu toho prasknutia uviedol ten statik čo
Odpovedať
Profilova fotka
voda a mráz
Odpovedať
Profilova fotka
a je to.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?