Praskliny na dome - injektáž

Čawte na severnej strane nášho domu máme vertikálnu prasklinu, ktorá sa ťahá od zeme k vencu domu. Od tejto praskliny sa vo výške hornej časti okien ťahá ďalšia prasklina okolo domu zhruba 6 metrov dlhá. Steny sú celé prasknuté z vonkajšej aj vnútornej strany (viď fotky) Dom bol postavený začiatkom 80-tych rokov, je podpivničený, steny pivnice sú z tehly a nadzemná časť domu je postavená zo sivého bloku. Strecha domu je plochá. Možné dôvody prasklín: 1. Blizko domu, asi 2 m od steny rástli 3 borovice, ktoré sme vypílili pred dvoma rokmi. 2. Bývame pri hlavnej ceste, popred dom nám jazdia často kamióny, ktoré nielen počuť, ale aj cítiť - trasie sa dom. 3. Odkvap zo strechy končí príliš blízko od steny a voda nie je odvedená, čo spôsobuje vlhnutie steny v práčovni.(foto) 4. Podľa stavbára nám klesajú základy a to spôsobilo praskliny. Možné riešenie: a) stavbár nám poradil, aby sme podkopali základy z oboch strán vertikálnej praskliny, a vyliali tam betón v hrúbke 60 cm. Ďalej nám odporučil nabiť do základov vo vzdialenosti 30 cm od seba 16 mm roxory. b) dať si urobiť injektáž syntetickou živicou u špecializovanej firmy Uretek. Čo by ste nám odporúčali, spraviť opravu svojpomocne, alebo to nechať na firmu ? Má niekto skúsenosti s touto firmou a cenou takejto opravy ? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Moje otázky.Kedy to prasklo ako dlho je tam tá prasklina?akú skladbu má obvodová stena pod úrovňou terénu?Veľmi by pomohlo ak by ste dom odfotili tak aby ho bolo vidieť celý z exteriéru. Zatiaľ vám dokážem odpovedať len takto. 1.) Borovice to nespôsobili korene im rastú dolu nie do šírky.Mohly to len zhoršiť.(vysvetlím vám to až keď dáte ceekové fotto domu) 2.) To samé čo bod č.1 3.) Vodu z rýny treba odviesť od domu .Plesnivú stenu nad oknom spôsobuje časté vetranie(otvorené okno v práčovni).Je sa mi ťažko vyjadriť k tomu ,ako takémuto fľaku zabrániť .Možno je tam aj porušená vodorovná hydroizolácia. 4.) Podľa tvaru trhlín je nepravdepodobné že by klesali základy.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros no, neviem, korene borovíc rastú vodorovne, kamióny namáhajú dynamicky, 3.súhlasím, 4. čo teda spôsobuje praskliny?
Odpovedať
Profilova fotka
no niečo tie praskliny spôsobuje. My sme tiež riešili podobnú situáciu pred pár rokmi. V skratke: stavba z roku 1965 začala sadať v jednom rohu. Dôvodom bolo, že v čase stavania tam bola jama, ktorá sa zaplnila a išlo sa stavať. V tom čase nebolo tak ľahko kúpiť stavebný materiál ako dnes, tak aj s cementom to bolo biedne. Tak sa stalo, že to sadalo a stále viac. Tiež sanám snažili poradiť rôzni vševedmajstri, že podkopať a zabetonovať, navŕtať železá a podobne... Lenže tým, že zalejete zboku betónom, tým sa problém nevyrieši,lebo keď betón zo seba vylúči vodu a vyzreje, jeho objem sa nezväčší, ale opäť zmenší a zase dostáva statika priestor na sadanie. My sme sa napokon skontaktovali s firmou URETEK, ako aj Vám niekto odporučil a dali sme to spraviť im. Lacný špás to veru nie je, ale v danej situácii moc na výber nemáte. Samotný proces spočíva v tom, že nainjektovaním dvojzložkovej živice pod základ domu tam dôjde k reakcii 2 zložiek, pričom tá hmota naberie na objeme a zdola začne injektovanú časť domu nadvihovať. Tá hmota tam za krátky čas vytvrdne, vyplní a zhutní podklad, čím sa zabráni následnému sadaniu. Ak Vás okolo toho zaujíma niečo podrobne, napíšte mi súkromnú správu...
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Úplne niečo iné je orech alebo Lipa.Borovica má len tak široký koreň ako konáre.Tá svjimi koreňmi ak bola 2 m od domu základom 100% neublížila. @prirodokochac Neviem akým spôsobom ste mali narušenú statiku ,ale jedno viem istotne ,zbytočne ste to preplatili.Tým zmrašťovaním betónu mňa oklamať nemôžu.Môžu len toho kto sa tomu nerozumie.Na tomto spôsobe stavania fungue veľa stavebných firiem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Prosím o radu. V júli sme robili injektaz domu. Vŕtanie do základov. Urobili sme novú betónovú platnu. Penetrácia a hydroizolacia po upravenú časť po vrtoch. Suché potery. Záchod mi stále vlhne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@prirodokochac prosim Vas nas dom potrebuje tiez injektaz. Cakam na obhliadku firmy co to bude robit. V akych cenach sa to pohybuje? Neviete poradit aby som bola v obraze? Ď.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?