Praska ZD

-minuly rok cca august sme zalili ZD - cely cas od zaliatia bola prikryta velkou celtou a pod nou stale 1cm vody stala mesiac - dokonale zretie.. teraz po zime som si vsimol na dvoch miestach dlhe praskliny. Pred zimou ked sa potom vytiahly mury som si nejako nevsimol aby bola niekde prasklina - nevylucujem to lebo bol na doske prach ale po tom 1 mesiaci co zrela urcite nic nebolo. -je to problem? Co by to mohlo znamenat ked praskla az teraz ?
Odpovedať
praskliny maju tak max do 1mm sirky
Odpovedať
Málo údajov. Základová doska je vodorovný nosný prvok, ktorý nesie zvislé nosné steny v neúnosnej zemine, čo asi nebude tento prípad. Tak isto predpokladám, že sa nejedná a strop nad suterénom. Tu predpokladám, že sa bavíme o podkladnom betóne pre podlahu a stavba je založená plošne na základových pásoch. Modrá čiara predpokladám, že sú nosné steny a základy. Ak tam nie sú iné základy a podkladný betón nie je vystužený tak sa jedná asi o nedostatočne zhutnené podložie pod podkladný betón. Hlavne nerovnomerne rozložené tuhé podložie, ktoré vyvoláva v podkladnom betóne záporné momenty, ktoré prostý betón nedokáže preniesť. V podstate by si to mal sledovať a zmerať rovinnosť. Pod pokladný betón by sa vždy mal dať zhutnený štrk hrúbky cca 250-300 mm, aby sa dosiahli rovnaké podmienky po celej ploche. Pod priečky do podkladného betónu vložiť ďalšiu sieťovinu. Ak je to tento prípad v podlahe vystuž novú membránu hrúbky min 100 mm vystuženú sieťovinou KARI 5/100-5/100 s presahom min 3 oká. V miestach prasklín membránu vystuž aj pri hornom povrchu s krytím 20 mm.
Odpovedať
@stanislav1376 ano je to podkladovy beton na zakladovych pasoch.. doplnim info: -zakladove pasy na tom 3rady BT sirka 30cm na tom doska o hrubky cca 15cm karisiete 100x100/6 s preshom iba cez 1,5 - 2 oka po dlzka a po zire boli az cez 4 -5okna prekladane -ako nasyp bol na vysku cca 40 cm hlina a zvysnich cca 35 cm bolo kamenivo 0-64 a je pravda NEBOLO urovnane do super idealne roviny preto hrubka betonu kolise od tych 14 do 18 cm.. Vybrovane to bolo ale celkom dobre- takto: 20 cm hlina zabou 20cm hilna zaba 30-35cm kamenivo hutniaca doska (ktora mala hutniaci ucinok 10t) s tou doskou som behla docla dost hore dole.. -doplnim, ked sme liali beton karisiete sa poohybali pod tlakom betona tak ze sa dotikali az zeme - neviem co sa odlepili potom alebo nie, boli podlozene ale nie husto viac menej iba v rohoch sieti.. tie stredy ptom klesali k zemi..) - pred zimou som zmerar v rohoch stavby dlhou vodovoahou kolmost sitein po zime (teraz ) tiez a uplen bez zemny, nikde sa nic nenaklana iba asi dasa do terenu rovnomerne Ciez mam viliat novu dosku dovnutra medzi steny (ako pises 10cm + kari siete atd..) Diky
Odpovedať
Davat hlinu pod zakladovu dosku nie je dva krat rozumne .....
Odpovedať
@slabak ako nieje ale aj v projekte to tak bolo a osobne nepoznam nikoho kto by vyviezol hlinu prec a od rastelho terenu sypal kamenivo hlaven ked m clovek viac radov BT - teraz sa v okoli stavia a co som pozeral tak len tych 15cm ludia pod dosku sypali kamenivo ja som dal az 30cm (aj ked iba 0-64)
Odpovedať
Ja mam 4 rady DT a zavozil som ich strkom,kazdych 20cm zhutnil.Ale nemyslim si ze je to dovod praskania.Kazda doska ma praskliny
Odpovedať
Koho kontaktovat aby sa na to prozrel a zhodonotil co s tym ? Nemam este priecky vytiahnute, viem vyliat druhu "sanacnu" plotnu no predrazenie stavby by bolo velke.. viem ze ludom praskaju dosky ale vacsinou z tepla pri zreti men to prasko po vyzreti - potrebujem sa pohnut dalej. Jedna vec je ta ze v tej polovici kde to praslko lial domiesavac riesri beton ako v casti kde nemam prasknute nic.. Stavam svojpomocne a tak nemam vela ludi co by mi poradilo. diky
Odpovedať
@fotox3 můžeš dát fotku? Jestli sou to milimetrové praskliny, tak bych to moc neřešil. Jinak se může beton takzvaně sešít. Koukni na googl.
Odpovedať
@rabies foto mozem dat dnes poobede, praskliny 1 mm ale bojim sa ze sa mozu zvecsovat do sirky teraz to zakrijem lepenkou nato izolacia poter a pod tym to bude rast - po 5-10r zistim ze musim rozbyt podlahove kurenie poter a sanovat zakladovu dosku - toto by bolo masaker :(
Odpovedať
@fotox3 Ako tu pise ak mozes ukaz fotky ale trhliny na doske su bezne.To ze si tie praskliny nevidel vzhladom na to ze si mal deku zaliatu a zakrytu neznamena ze tam neboli uz hned od zaciatku.len ked sa vysusila vystupili viac napovrch a boli viditelne.
Odpovedať
@fotox3 boze ako sa nozu zvacsovat? Kde sa ten beton bude stracat? Mas tam okrem toho siete. Vsetky dosky su popraskame neries to.
Odpovedať
Profilova fotka
@fotox3 Na takéto situácie by si mal mať na stavbe stavebný dozor a ten by mal poradiť ako postupovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak ako si to popísal by som to už neriešil. Nemáš nadmerné sadnutia a ani natočenie, podklad si ako tak hutnil. Mal si dať pod múry aj hornú výstuž na šírku min 1,2 m, lebo ten podkladný betón si natiahol až na debniace tvárnice a bude pritlačený múrom, vznikne rovnobežne s murivom jemná prasklina, ale teraz s tým už nič neurobíš. Teraz na to nalepíš izoláciu, predpokladám a budeš ťahať múry. Tie praskliny ti vyrieši podlaha. Určite dáš nejaký polystyrén na izoláciu. A na tento polystyrén daj žb membránu min. hrúbky 80 mm a vystuž je spomínanou sieťovinou ako som popísal. Tieto vrstvy budeš robiť až potom ako urobíš priečky. vrstva pod podlahou bude potom samostatne pracovať a tuhosť podlahy ti zabezpečí tá žb membrána. Od priečok a muriva tú membránu izoluj cca 10 mm polystyrénom.
Odpovedať
@fotox3, sirka 1 mm je normal, skor hlbka je podstatna, ake v principe by nemal byt problem, ak si niesi isty, zavolaj statika ti ze by si po case musel vsetko rozbijat je blbost, tebe skor sadli zakladove pasy a ak by to aj nahodou pokracovalo, tak to vyriesis injektazou. apropo, taketo praskliny su bezne, keby ludia, co si kupuju niektore domy na kluc videli ako spukana bola ich deka, asi by tu hysteria bola. :) Volaj statika.
Odpovedať
ako jasne viem ze dosky praskaju, no vela ludom to rozpraska v lete ked nedostatocne polievaju- mne nie az teraz - cize nejake tlaky pocitam ze su tam, stavba mi nesada do stran to som2m vodovahou meral (prikladanim zvislo na murivo) - aj ked ono nejako presne vodovahou clovek nezmera.. - nestvalo by ma to az tak ale viem ze zelezo sa ulozilo a pri betonazi pod vahgou betonu kleslo az na dlno - cize neviem ci ma ten ucinok ako malo mat (povodne som ho mal na doske hrubej cca 15cm umiestnene cca 5-6 cm od spodu, ale pisem beton sa vlial siete sa presli an na dno (neboli husto podlozene iba v rohoch)
Odpovedať
@fotox3 zelezo pocas betonaze ak sa prehyba, treba pridvihovat hakom, alebo krompacom
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Mne doska tiez rozne popraskala a to uz niekolko malo hodin po zaliati. A aj to iba na miestach, kde sa lial redsi beton. V miestach "patiek" nieje nic prasknute. Zrejme ide o to, ze v redsom betone je viac vody, ktora sa v tychto teplach rychlo odparuje. Chyaba bola asi tak riedit ten beton.... Mamho poliaty a aj zakryty....
Odpovedať
@ivantausk chyba je beton riedit vela
Odpovedať
Chyba je riesit beton akokolvek, ale potom sa s tým majstrom zle robí ...
Odpovedať
@scot uz to viem.... Som ja vedel, kolko tej vody do toho domiesavaca primiesali...?
Odpovedať
no, kazdopadne, ak sa na stavbe pridava voda do betonu, musi to vodic zaznamenať. casto chcu majstri nariedit beton skoro na vodu, nech sa dobre leje a to je potom zle
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?