Potok pri dome

Kúpil som staršiu chatu pod horou.,voľakedy blízko domu išiel potok ktory bol zaneseny blatom a voda z hôr sa vylievala na konci pozemku. Potok som vyčistil a urobil pekne koryto ktoré je vyložene kockami z betónu. Časom ma napadlo prehrazdit potok a zachytiť vodu. Potok som v tomto úseku aj rozšíril a vznikol podstate rybnicek o velikosti 8x15m...pri hrádzi je šachta cez ktorú prepadáva voda ktorá je nazvyš a odteka cez rúru pod hrádzou ďalej. O kolo hrádze je jazierkova fólia na ktorej sú uložené betónové kocky. Zachytávanie vody funguje, ale žiaľ stále mi uteká voda pod hrádzou. Ako to vyriešiť? Ma niekto skúsenosti?
Odpovedať
nemohol by si to celé odfotiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@martin_stranava Ja mám iba jednu skúsenosť a to takú že nebude dlho trvať a budeš mať opletačky s úradmi. Vybudoval si bez povolenia vodnú stavbu, predpokladám, že to nie je ani na Tvojom pozemku a ak to je ešte nebodaj v nejakom ochrannom pásme prírody, tak máš zarobené na celkom pekný problém. :-)
Odpovedať
Potok je na mojom pozemku a vyčistenie je tiež leň na mojom pozemku, hrádza detto. Potok je funkčný ako voľakedy keď tam žil môj pradedo. Nič so nemenil akurát na svojom pozemku som odstránil nanos bahna.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin_stranava Na Tvojom mieste by som sa aj tak informoval o tých stavebných a terénnych úpravách, lebo to, že potok je (preteká) ba Tvojom pozemku ešte neznamená, že je Tvojom majetkom.
Odpovedať
Ked sme boli deti stavali sme tiez hradze na potoku a z tych skusenosti mi napada ze by mohlo pomoct obsypat strkom hradzu zo strany pritoku vody, ku utesneniu dojde casom kedze kazdy potok po burke niese zo sebou zeminu, a rozny material, ktory sa zachyti (bode vcucnuty) do medzier strku. Osobne by som dal miesto betonovych kociek velke ploskace (bridlicu) na dno, ale to je moj nazor.
Odpovedať
@martin_stranava kazdy jeden vodny tok (aj maly potocik) je v sprave Slovenskeho vodohospadarenskeho podniku. Aj ked je na tvojej parcele, to je jedno. Nemas pravo ani len kamen z toho potoka vyhodit (ano aj ked je to tvoja parcela), nedajboze upravovat koryto a v najhorsom pripade robit priehrady. Radsej sa nikde ani nepriznavaj lebo ked ti na to dojdu budes mat seriozne problem :-) tiez mam na zahrade potok, tak viem o co ide. Kym som zlegalizoval betonovy most cez potok trvalo to 10 mesiacov, a dali mi asi 15 podmienok aby som to tam mohol mat. (jedna bola ze hocikedy ho na moje naklady mozu zburat :D)
Odpovedať
Profilova fotka
@martin_stranava my sme kúpili dom a chceli sme vypilit stare stromy. Normálne sme dali odhlášku na OÚ a z tade nás kontaktovali že musíme žiadať normálne povolenie z povodia, do 5m od roku je ochranné pásmo.. takže tak.. pozor kde a čo zverejnujes aby si z toho naozaj nemal problém.. ty si už robil úpravu toku!
Odpovedať
@martin_stranava vylož to celé jednou veľkou jazierkovou fóliou, prípadne vodotesne zvarenou z viacerých kusov. A s nejakými predpismi by som si hlavu v tejto banánovej republike hlavu nelámal ;-)
Odpovedať
@jakino Tak tak na SK si všetci robia čo chcú tak aj ja si budem robiť čo chcem tak sa správa veľa Slovákov a preto to tak u nás vyzerá. Srať na prírodu ja chcem romantiku nikomu to neuškodí....určite nikomu?
Odpovedať
Diky za názor... Neviem ci toto je v správe niekoho, len o je to len voda z hôr na úseku asi 300m ktorá sa valí len keď prší. Koryto si razila voda sama. Nižšie sa voda rozleje na pole a nepokračuje
Odpovedať
Pokuty a prenasledovať občanov čo majú snahu niečo urobiť pre skrášlenie životného prostredia to vedia, ale starať sa o potok, aby nevybrežoval do cudzieho a nezanášal okolie bahnom a odpadmi to už nie, na to nie sú peniaze. A k tomu im výdatne pomáhajú závistlivý a pri tom lenivý občania.
Odpovedať
@martin_stranava Dávnešie som hľadal čo-to o rybníčkoch a ak sa nemenil zákon už nad 100m2 potrebuješ papier, takže minimálne v tom ak ho nemáš si mimo zákon...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pokakany_trpaslik keby to bolo v Rakúsku, dostal by na vybudovanie toho jazierka ešte aj dotáciu. Tam už pochopili, že je v záujme udržania zelene potrebné vodu v krajine zadržiavať a nie ju prostredníctvom potokov a riek odvádzať do mora
Odpovedať
@jakino Počas Nežnej evolúcia nám sľubovali, že o 10-15 rokov dobehneme Rakúsko, iba zabudli revolucionári dodať, že len v cenách a nie v platoch, službách, kvalite potravín, enviroprístupe, ....
Odpovedať
@pokakany_trpaslik to bude asi tým, že si stále dookola volíme politikov, ktoré majú záujem pozdvihnúť životnú úroveň len sebe a nie celému Slovensku :-|
Odpovedať
@martin_stranava ak je potok zakresleny na katastralnej mape, tak patri nejakemu povodiu aj ked je cely na tvojom pozemku. Ak nakresleny nie je, tak by som to len opatrne tajila
Odpovedať
ťažko povedať, no isto si to mohol už pred výstavbou riešiť s úradom :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?