Poslať terasu spolu s dekou alebo dodatočne?

poradte je lepsie terasu betonovat spolu s dekou, ako myslim aby to bolo v celku alebo je lepsie postavit domcek a az dodatocne urobit terasu.diky
Odpovedať
@majuska451 Ak to bude vcelku, budete potom dumať nad tým, ako poriešiť tepelný most - takže odporúčam oddeliť v podstate terasa nemusí mať nutne plošný základ - záleží od návrhu, akú ju chcete
Odpovedať
Profilova fotka
Oddelit. Kamos ma nepocuval a zabetonoval balkon spolu s dekou v kuchyni... Teraz mu to fajne premrza, normalne sa pomaly ani pri dreze neda stat taka zima od noh... Ani to nezateplil vonku ten balkon... No hruza...most jak v san franciscu...
Odpovedať
@majuska451 To závisí z čoho budeš mať steny a či budeš mať poriadne zaizolovanú podlahu. Ak budú steny napríklad z porobetónu a v podlahe bude 15 cm EPS, tak sa zaobídeš bez izolovania základov a terasa môže byť spolu so základmi. Na druhej strane nie je problém pri betónovaní vložiť medzi základy a terasu kus polystyrénu a odliať ich tak či tak naraz.
Odpovedať
Urcite to urobit naraz, usetris na dovoze betonu. Ale samozrejme to dilatovat - oddelit asi 1cm polystyrenom. Ale su to podla mna zbytocne naklady za beton do terasy ked uplne staci kamene rozne frakcie od 30 - 40 cm a dupat vybracnou doskou a ulozit dlazbu do piesku ak chcete lacnejsie riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@majuska451 Na lepšie posúdenie tvojho dotazu je potrebné vidieť rez. Ale môžem poradiť toto - ak chceš ušetriť na dovoze betonu betónu naraz - ak nechceš aby ti vo obyvačke premrzala podlaha, oddilatuj terasu XPS alebo použi izokorby - ak chceš ušetriť na betóne použi zámkovú dlažbu V dnešenej dobe, je každá betónová konštrukcia, ktorá trčí z obodového muriva LUXUS - z pohľadu teplotechniky. Treba to všetko poriadne zvážiť. marcus-sk
Odpovedať
@marcuss Terasa netrčí z obvodového muriva ale zo základov. @jojo2jojo Kamene nie sú zadarmo a asi chce mať presnú rovnú kolmo ohraničenú terasu a to sa dá len so železobetónom.
Odpovedať
@radopp @marcuss @jojo2jojo @madein1974 @blacksr chcela som vediet presne to ci tam nebude zima ked to dame v celku, radsej do toho investujem aj ked to mam betonovat osobitne ale nech mi tam v zime nefujda.
Odpovedať
@majuska451 Ono sa to dá urobiť aj vcelku, ale potom musíte vonku dodatočne izolovať tú terasu zhora, dokola a stále to nie je ono. Z hľadiska tep. mostov je lepšie urobiť platňu len pod dom, sokel a základy trochu pod zem zatepliť a až potom riešiť terasu. V podstate dobre to rozpísal @marcuss .
Odpovedať
Profilova fotka
@majuska451 Ako sa tu uz pisalo, da sa to vybetovat naraz, ale konstrukcie budu od seba oddelene izolantom, osobne by som pod 10 cm xps (tvrdeny polystyren) nesla, ale to je uz na vasom uvazeni... My zaklady izolujeme 16 cm xps a v podlahe mame ulozenych dalsich 24 cm podlahového EPS. Terasu budeme riesit osobitne, aj ked teraz uz lutujeme, ze sme ju nevybetonovali spolu s domom, ale teraz znova kopat zaklad, salovat, zabovat atd... na nervy ;-)
Odpovedať
@majuska451 Nemusí to chladiť, dá sa spraviť drevený rám ktorý nebude tepelným mostom. Ale je tu iný problém, ak budú v jednej rovine, môže vám zatekať do izolácie.
Odpovedať
@jancusa2000 Do podlahy sa oplatí dať takú hrúbku ako je ekvivalent v stenách alebo v streche. Na izoláciu základov stačí 10 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp je to podla PHPP... a napisala som, ze pod 10 cm by som nedala, kolko mame my bolo pre ilustraciu :-D a v streche je 46 cm ( 0,036 lambda) vaty a na stenách bude 20 cm EPSg. Samozrejme, ze ked niekto izoluje menej, tak si neda na zaklady 16 cm XPS a na steny 15 cm :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jancusa2000 Základy majú zhruba rovnaký počet hodinosťupňov ako exteriér. Ekvivalent znamená to isté, EPS a vata sa cenovo dosť líši. Lambda 0,036 je iba teoreticky. Čiže 25 cm porobetón + 15 cm EPS = 25 cm EPS stena = 25 cm EPS podlaha = 40 cm vata strecha. To že sa oplatí podľa PHP viac je pravda, ale asi všade.
Odpovedať
@radopp naco je dobre davat do podlahy rovnaku hrubku izolacie, ked pod podlahou neklesa teplota pod 8 st.C? Na streche a obvodovych stenach su uplne ine teploty v zime a lete.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?