Poškodzuje rosa čerstvý betón?

Ahojte, dnes ráno sme zabetónovali žb. strop. Dali sme do betónu namiešať prísadu do mrazov, nejaký urýchľovač tuhnutia. Vonku je 6°C, v noci majú byť 2-3°C. Mrznúť má za 4 dni. Majiteľ betonárky mi povedal aby som večer, ak sa bude dať po betóne chodiť ho aj zakryl igelitom, pretože vraj rosa / hmla ktorá bude padať ho môže poškodiť. Vravel som mu, že mrznúť nemá, povedal ,že to nevadí, že nemrzne, aj tak to mám prikryť. Je to pravda? Môže čerstvému betónu uškodiť rosa / hmla? Ako?
Odpovedať
Profilova fotka
to je podla mna excelentna blbost :), Co uz potom s betonom spravi polievanie vodou ?
Odpovedať
@majkoj Neviem nechápem, ale prišiel aj sám majiteľ a pri vyplácaní mi niekoľko krát zdôrazňoval ,aby som to zakryl, lebo sa to môže poškodiť. Nemôže to byť nejakými chemikáliami, ktoré do betónu dávajú? Inak, máme C30/37 + tá prísada do mrazov.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 pokial viem, tie chemikalie sposobia len, ze sa vytvara vyssie hydratacne teplo. Foliou sa to zakryva praveze pre to aby beton nevyschol. Naozaj netusim ako hmla moze poskodit beton....
Odpovedať
@peto125 urob co ti kazali, ja som to neurobil a beton mi potrhalo a cely sa rosypal a to bolo len -1°. Samozrejme, ze len vrchna vrstva, nejake 2cm.
Odpovedať
@originalx Ja to pre istotu prikryjem, aj keď som to nemal v pláne :-D Ty si tam mal nejakú tú prísadu do mrazov či nie? Koľko stál betón od zaliatia po mráz, keď to tak dokázalo poničiť?
Odpovedať
@peto125 majitel firmy co mi robili platnu povedal, ze objednaju taky beton do mrazu, ale prd, len ma odrbal, lebo beton potrhalo a na jar sa cely rosypal, samozrejme, ze si chybu nepriznal, hajzel. Asi dva alebo tri dni stal a potom prisiel slaby mraz.
Odpovedať
@originalx Fú ha, tak to teda. Hlavne, že sa všade vraví, aby betón stál aspoň 32 hodín a potom už mu neublíži nič. Tak zjavne sú to sprostosti, keď tebe to potrhalo pri -1. Ale na druhú stranu počul som množstvo príbehov, ako betónovali a hneď v noci mrzlo a všetko ok. Mne tí chlapi vraveli čo chodili s domiešavačmi, že tam liali cemikáliu na to urýchlovanie, tak snáď to tam dali. Ako si to potom riešil? Musel si to celé rozbiť? či si len tie 2 cm dal preč a dobetónoval na to ďalšiu vrstvu?
Odpovedať
@peto125 ked tam dali chemiu, taj je to v pohode, mne ju nedali. Som to cele pozmetal a oskrabal a zalial s riedkym cementom.
Odpovedať
My sme liali 800m2, zakrylo sa to komplet fóliou a práveže sme to zaliali vodou ešte, bol koniec novembra .... prisadu sme doniesli z HU, ale na tvrdosť betónu, kvôli možnosti + proti praskaniu, na zrýchlenie schnutia to nebolo. Nemame jedinú prasklinu nikde. Možno pán myslel že keď padne rosa a zamrzne to v tom čerstvom betóne, tak to popraska... Lebo to by sa reálne mohlo stať.
Odpovedať
@peto125 Jednoducho maš to prikryť preto aby neunikolo teplo z betonu, ktore sa v ňom tvori pri tuhnuti.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren Prikriva sa to aby sa neodparovala voda ktorú betón potrebuje na hydratáciu a nie aby teplo neuniklo, toho tepla by si igelitom aj tak moc nezadržal.
Odpovedať
@martosko Áno v lete, ale nevšimol si si že už skončilo. V prvú noc pri teplotách okolo 0 si svoju úlohu splní aj igelit. Lebo prvá je najdôležitejšia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Betonovali sme teraz cez vikend pred vchodom. Normalne v miesacke bez prisad. Prikryli sme to vrecovinou a v noci bol mraz. Plachta bola rano mokra z obidvoch stran, ale nezamrznuta! Vsade naokolo namraza... @martosko
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren Prvá noc je dôležitá možno tak pre novomanželov, ale betónu je to úplne jedno on ani nevie či je noc alebo deň :-D . Podľa teba teda betón potrebuje na tvrdnutie vodu alebo teplo v závislosti na ročnom období, to je riadna hlúposť. ;-) @roboza No jasné že plachta nebola zamrznutá veď betón pri hydratácii vytvára teplo čiže tú plachtu zohrial
Odpovedať
@martosko Ako vidím si úpne mimo a trepeš jednu väčšiu somarinu ako druhu. Keď teraz zabetónujem, tak kedy mi to môže primrznúť? Asi najskôr v noci a preto využijem teplo z hydratácií a budem sa ho snažiť nejak udržať. Preto ta prvá noc a preto mu to aj radil na betonárke. Novomanžel :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 A ne povedal Ti náhodou, aby si si zapol aj svetlá do hmly? :-D :-D :-D
Odpovedať
On to najskor myslel dobre,prikryvka sluzi asi na zabranenie vysusenia betonu. Mne raz elektrikar tvrdil,ze vata na vyssie poschodia panelakov sa dava preto,lebo su blizsie k slnku,aby neposkodilo polystyren :-D Chudaci oravci asi stavaju z azbestu potom :)
Odpovedať
Beton zreje 3 týždne.treba ho polievat a zákrývat geotextiliou kupenou v stavebninách.
Odpovedať
@martosko no tak vidíš, že ti to za hodinu docvaklo ... najskôr si tvrdil toto: "...a nie aby teplo neuniklo, toho tepla by si igelitom aj tak moc nezadržal."
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren Keď opakujem čo si napísal tak jasné že trepem somariny lebo ty to máš nejak popletené, ale nevadí asi nie si stavbár. ;-) @roboza A čo tým chceš povedať, čo si to teplo tou plachtou udržal a betón bol nebodaj teplý
Odpovedať
@martosko áno, preto sa mi nestalo to čo @originalx aj keď bolo -3
Odpovedať
@martosko Kasli na stavbarinu, a vyjadruj sa k veciam, ktorym aspon zamak rozumies.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko kontrolna otazka , na co sluzi toto
Odpovedať
@majkoj Šak aby tam nepršalo ne? =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx To aký je betón tj či má v sebe protimrazové prísady je písané v dodacom liste . Určite vám ho dal niekto podpísať pri preberaní. Odporúčam to nepodpisovať len tak a vždy si prečítať čo je tam napísané.Zlý betónn sa dá reklamovať. Mali by ste mať ten dodací list a faktúru.
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza Aha čiže si robil to isté čo originalx v rovnakých podmienkach z presne rovnakého materiálu a jediný rozdiel bol v zakrytí fóliou, keď to chceš tak porovnávať. @dusan72 Neviem ako ostatný ale som stavebný inžinier čiže viem o čom hovorím a nie len s toho že ja som to robil doma takto tak to musí byť dobre @majkoj V stavebníctve na nič
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj na marišku..
Odpovedať
@mesarosanton Ja som nic neobjednaval a ani nepreberal, to robila firma, tak oni to mali skontrolovat, lenze ked tam boli sami magori vratane kkta majitela firmy, tak to ja uz za to nemozem. Ja ked som prisiel uz bolo vsetko hotove, magori urobili zaklady aj zakladovu dosku za dva a pol dna co je uplne na pi.. Reklamovat s.r.o. cke je nemozne v tomto state. Dodaci list a fakturu??? Robite si prdel, vsak to ziadna firma nedava!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Keď si nepýtate . Odo mňa kto chce ten papiere dostane ,dodacie listy z betonárky archivujem , len vtedy keď objednávam ja. Všetko je reklamovateľné aj keď vám papiere nedal. Máme zákon kde platí aj ústna dohoda. Ak by ste šli na súd nemá šancu prehrá aj posledné gate.
Odpovedať
to krytie je asi proti uniku tepla pr i reakcii tuhnutia betonu a vyondi sa na stavbarčenie už je zima
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?