Poraďte ohľadom ipy

Profilova fotka
Ahojte, potrebujem vediet váš názor na to či mam nalepiť ipu na celu zakladovu dosku pred zimou, alebo až po zime a či je lepšie nalepiť len pod mury alebo na celu zakladovu dosku . Ďakujem pekne ;-)
Odpovedať
Ak ides stavat len obvodove mury, tak potom sa bezne lepia len pasy pod steny. Cela plocha sa robi az tesne pred poterom, aspon mas istotu, ze pri inych cinnostiach si ipu zbytocne neposkodis. Ak nejdes robit ani mury, tak nelep nic, pre svoj lepsi pocit mozes dosku zakryt foliou, ale nemusis.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser Tento rok nejdem stavať len som spravil zakladovu dosku a na jar by som chcel stavať , tak teda mam to nehat tak a na jar mam dat pod mury a keď sa bude robit poter tak mam pred tým dat ipu všade ?
Odpovedať
Tak. Najskor sa to natiera penetracnym asfaltovym naterom a potom naravuje. Prosim ta ignoruj rady niektorych starych majstrov, ze naco ten asfaltovy nater a ze naco natavovat k doske, ze staci poukladat a ze sa to vahou muru prilepi.. Ozaj, naco chces robit dosku, ked nebudes stavat? Len prosim ta nehovor argument o sadani, lebo to nie je pravda, pretoze zaklady vazia mozno tak tretinu vahy domu. Este by som chapal urobit len pasy a nechat sadnut vypln (navazku) pod doskou. Ja mam dosku robenu pred mesiacom, pod steny davam dve vrstvy ipy (pre istotu, je tu vysoka hladina spodnej vody) a presahy nechavam cca 15-20cm na kazdu stranu. Mame spraveny prvy rad na malte a hadam do tyzdna budu aj vsetky nosne steny (nenosne priecky budem robit az ked bude hotovy strop).
Odpovedať
@ivan8569 ked tento rok nejdes stavat tak ipu zatial nedavaj... my sme davali dve vrstvy ( tak bolo aj v projekte) a aj na celu plochu domu budeme davat 2 vrstvy... najprv sta dava len pod mury ktore sa stavaju a na plochu az potom ked sa budu robit podlahy a poter... aspon ti zatial ostane viac na hrubu stavbu... 1 rola mas tych 25 a viac a ta je 10m takze sa jej minie habadej..a penetrak sa zevraj dava aj preto jednak izolacia a jednak ze sa lepsie natavi ta ipa... inak byva aj asfaltove lepidlo na ipu - ako lepenie za studena alebo aj tekuty gumoasfalt... tiez sme vlastne robli ako uvadza stowasser s tym ze uz mury mame vytiahnute, este dotiahneme pristavbu a mozme sa trapit s vencami.. ach jaj :)
Odpovedať
nelep....ipa sa lepi len pod obvodove mury, ked ich budes robit. vnutro sa izoluje na zaver, aby si neposkodil izolaciu
Odpovedať
Profilova fotka
A keď nenalepím ipu pred zimou nestane sa nič so základovou doskou počas zimy ?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan8569 nic sa jej nestane.nema co.ipa je len na oddelenie betonu a muriva.nie na ochranu zakladovej dosky.
Odpovedať
Profilova fotka
nic tam nenatavuj /az ked pojdes murovat to staci /, ale dosku mozes napenetrovat, len samotny penetrak ti ochranuje beton pred poveternostnymi vplyvmi
Odpovedať
@stowasser No ja tiez uvazujem robit zaklady pred zimou. Uvazujem ale do akeho stadia to dotiahnut. 1. varianta je ze spravim cisto len pasy. 2. Varianta je ze spravim pasy+2-3 rady DT + siete + navazka zeminy aby to sadlo 3. Varianta je ze spravim komplet vratane dosky a na zimu to zakryjem. Doteraz mi ale nikto nevedel povedat ktora z tychto variant je najlogickejsia, najekonomickejsia aj najlepsia. Robit zaklady na jar vratane murov, strechy teda celej hrubej stavby nestiham, kedze to chcem robit svojpomocne pocas vikendov....
Odpovedať
Profilova fotka
čav . Ja osobne by som spravil celú platňu a nechal ju na zimu tak aj bez izolačných pásov. Na jar sa už nebudeš miesiť v blate, ale vybehneš na dosku a môžeš murovať .
Odpovedať
Profilova fotka
Tak asi nalepím ipu až po zime všetci odporúčate tak, ďakujem vám za rady . ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?