Pomoze kopana (vrtana) studna znizit hladinu spodnej vody?

Mame dom na miernom cca.5° klesani, pivnicu mame pod tretinou podorysu domu, v hlbke asi 2,4-2,8m. Nevieme uz teraz spravit drenaz pozdlz pivnice, pretoze ju nemame kde odviest (pod nami su dalsi susenia) a kedze pivnica je pod tretinou domu, ani sa tam uz nedostaneme. Po velmi silnych dazdoch sa nam objavi voda v casti pivnici (na prilozenom obrazku by to bolo na lavej strane). Objavi sa len tam, na pravej strane este nikdy. Myslite, ze keby sme spravili kopanu studnu, ze by stiahla do seba spodnu vodu alebo dazdovu vodu? Alebo co prosim poradite?
Odpovedať
Profilova fotka
áno, ak ju budete stále čerpať, ale to stačí malá nádržka v pivnici, ktorá začne čerpať, keĎ sa naplní.
Odpovedať
@ladhor ano, urcite, aj my sme mali tento problem...uz pri kopani zajladov nam vyrazala spodna voda - vyse 40 cm to bolo.... po vykopani studne nemame nic. mame vsak dookola aj drenazku a pivnicu zaizolovanu ako zvonka, tak i zvnutra....
Odpovedať
suhlsim s janom45 ja by som pivnicu urobil len 200 cm vysoku pretoze taketo cerpanie vody bude kym nestecie do nizsich poloh vcetne okolitych pozemkov
Odpovedať
@jan45 ahoj Jan, dakujem za odpoved. Ako prosim myslis tu malu nadrzku v pivnici?
Odpovedať
Profilova fotka
stačí plastová nádoba pod úrovňou podlahy, do nej ponorné čerpadlo s plavákom a vývod trubky alebo hadice mimo pivnicu.
Odpovedať
@lienka.7 ahoj Lienka, dakujem Ti za reakciu. Zaujima ma este, ako daleko od domu ste kopali studnu, ako hlboko, ak mate dom na naklonenej rovine, tak ste kopali na jej vyssej casti alebo nizsej?
Odpovedať
@jan45 normalne urobit dieru v podlahe v pivnici? Nepamatam kolko je hruba ta betonova doska, ale aspon 30cm. Tak cez nu?
Odpovedať
Profilova fotka
@ladhor áno
Odpovedať
@ladhor nam hladali vodu na pozemnku a nasli nam 2 miesta.... studna je od domu cca. 4 metre, ma 11 metrov tusim, hlbsie sa nedalo...my mame rovinaty pozemok, aj ked sme v podstate na vyvysenej casti.... na nasej ulici maju vsetci okrem nas v pivnici vzdy vodu - nakolko nemaju zaizolovane pivnice.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 rokoch
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jan45:

áno, ak ju budete stále čerpať, ale to stačí malá…
@jan45 Dobrý deň, pán Ján, malo by prosím zmysel vykopať v pivnici studňu? Aby nám spodná voda nevyrážala cez podlahu? Náš 70 ročný dom je celý podpivničený, pivničné múry (sú z kameňa) sú už obkopané, je tam nopovka, drenážne rúry a zasypané sú štrkom. Odvtedy sú už pivnice znateľne suchšie. Vlhkosť sa ale stále drží v betónovej podlahe, kde sú mokré fľaky a nevyschýnajú napriek nonstop vetraniu. Radšej ako hydroizolácie by som chcela znížiť hladinu spodnej vody tou kopanou studňou v pivnici. Vodu by sme využili ako úžitkovú na splachovanie a pod. Tie betónové podlahy by som chcela dať vybrať a vyspať tam štrk. Nejako jemne (ak sa to dá) zhutniť, vyspádovať (k tej budúcej studni), dať tam namiesto betónového poteru radšej niečo na báze (hydraulického) vápna a na to keramickú dlažbu (tiež radšej alternatívne bez cementového lepidla). Obávam sa totiž, že čokoľvek betónové a hydroizolačné nám vytlačí vlhkosť do múrov pivnice, čo sa asi aj deje, lebo sa nám zase objavil mokrý fľak na podlahe pri múre. Do nejakej injektáže, či podrezávania múrov by som sa nechcela púšťať. Čo si prosím myslíte o tomto projekte? Za každý Váš názor Vám už vopred veľmi pekne ďakujem!
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jana_rimavska:

@jan45 Dobrý deň, pán Ján, malo by prosím zmysel…
@jana_rimavska studňa v suteréne je trvalý zdroj vlhkosti, vyšší ako mokré podlahy. Obkopané základy sú s neistý m výsledkom ak nemáte vyriešený odvod vody a prevzdušnenie výkopu Riešiť podlahu odstránením by bolo vhodné, pokiaľ máte zaručený odtok a.h. vápno nie je na podlahu vhodné , nízka odolnosť v otere. Poznánlka o vystúpení vlhkosti do stien po yaizolovaní podlahy je správna. Najskôr si vyhodnotte prevádzku suterénu , ak je len nevykurovaný a dá sa vetrať, treba zaizolovať strop a vetrať. To je klasický spôsob. Vybratie podlahy môže situáciu zhoršiť, ak tam bola hlina (íl), držaala vodu lepšie ako betón. Posúďte, či je od domu spád a odveďte vodu od základov, vysuší sa to o pár rokov.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jan45:

@jana_rimavska studňa v suteréne je trvalý zdroj…
@jan45 oprava studňa v suteréne
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jan45:

@jan45 oprava studňa v suteréne
@jan45 Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jana_rimavska:

@jan45 Dobrý deň, pán Ján, malo by prosím zmysel…
@jana_rimavska mám to podobné v pivnici vyhlbil som tam dieru no natečie tak 30l /deň aj to len ked dlhšie prší a to je málo na využitie, tak som to zviedol trativodom nižšie, teraz tam vyteká ak dlhšie prší, je tam občasný prameň , nie je tu spodná voda som oveľa vyššie od rieky
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@jana_rimavska mám to podobné v pivnici vyhlbil …
@duzu Ďakujem!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jana_rimavska:

@jan45 Dobrý deň, pán Ján, malo by prosím zmysel…
@jana_rimavska 1. Ak si to predstavuješ tak, že studňa je nejaká jama, kam stečie okolitá voda z okolia, tak myslím, že sa mýliš. Toto by bolo možné iba za určitých, veľmi špecifických geologických podmienok. Myslím, že máš šancu tak 1 : 10, že je to presne tak pod Tvojím domom. 2. Vo väčšine prípadov je hladina vody v studni spojenou nádobou s hladinou spodnej vody v okolí. Prečo si teda myslíš, že voda z okolia "stečie" do studne a tým sa zníži vlhkosť pod domom? 3. Keď už predsa len chceš robiť pokusy, v žiadnom prípade nerob studňu v suteréne pod domom! Ak by to malo pomôcť, tak taký istý výsledok dosiahneš aj, ak urobíš studňu +/- , alebo min. 5m od domu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?