Podrezanie múrov 50 cm nad úrovňou podlahy

Ahojte priatelia, potreboval by som poradit s nasledovnym problemom. Mame stary domcek, s hrubkou obvodovych murov 50cm, zaklady su kamen, hlina, na nich vo vyske cca 50cm zacinaju nepalene tehly. Tych 50cm je od vysky buducej vrchnej casti podlahy. A tu to zacina: podpilenie alebo podrezanie nepripada do uvahy (boli si to pozriet a otestovat moznosti aj podpilovaci a aj podrezavaci, ani jedna metoda nieje schodna koli tvrdosti kamena a makkosti hliny, ktorou je spajana). Rozoberat zaklad a vkladat izolaciu nepripada do uvahy (prilis nakladne a pracne). Najschodnejsie riesenie je nabitie plechov vo vyske kde konci kamenny zaklad a zacina nepalena tehla. No to by znamenalo napajanie vnutornej hydroizolacie az do vysky cca 70cm po mure (t.j. vytvorenie "vane" s vyskou stien az cca 70cm, ktora sa potom natavi na plechy v mure). Je mi jasne ze vo vnutri by sa musela spravit primurovka, aby sa hydroizolacia neodlepovala. Co mi nieje jasne su rizika tohto riesenia, najma ak ide o vonkajsiu stranu muru (tato vonkajsia strana bude po celom obvode volna, t.j. okolo celeho domu bude terasa). Mate niekto skusenosti a rady v podobnom pripade kde sa podrezanie realizuje az v takejto vyske nad hydroizolaciou vnutornej podlahy a naslene napojenie? Dakujem za akykolvek nazor/radu.
Odpovedať
Nie som odborník, ale po prečítaní stavu domu by som ja pristúpil k radikálnemu riešeniu - zbúrať a postaviť nové. Ale búrať ty asi nechceš. Ja tam vidím veľa negatív a rizík. V prpom rade, ako aj ty píšeš, musel by si dom izolovať zvnútra. Potom je nutná prímurovka vnútri - ak dáš čo len 7 cm porobetón, už si zmenšuješ vnútro domu o 15 cm. Rovnako budeš musiť hydroizoláciu urobiť zo steny aj na podlahu - zase navyšovanie podlahy o poter, hoci aj 5 cm ti zmenší svetlú výšku domu. S financiami potrebnými na takéto úpravy si asi kalkuloval. Ak to aj zrealizuješ, aká je asi živnotnosť tých hlineno - kamenných základov? Má zmysel toľko investovať, aby si zachoval pôvodný dom? Vonkajší múr bude do výšky tých 50 cm neizolovaný, takže je tam reálne riziko, že bude vlhnúť. Zatepliť to nebudeš môcť, lebo potom bude vlhnúť ešte viac - vzlínajúca voda sa nebude odparovať a bude sa držať v murive po tú podrezanú hydroizoláciu. A ak je vlhké murivo, ľahšie prepúšťa teplo. Môže sa teda stať, že obvodové steny do výšky 50 cm budú vlhké z dôvodu rosenia (za nimi bude studená stena) a hore budú suché. Prináša to so sebou riziko plesní, ak pri niektorej stene bude skriňa. Netvrdím, že to treba zbúrať. Nevidel som stav domu. Ale chcel si, aby sme napísali riziká. Mne napadli tieto.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ja vidim riziko v tej casti obvodoveho muru od zakladov po buducu vodorovnu HI... je to loteria... vlhnut to pravdepodobne bude naisto. ide o to ze ako vela sa dokaze odparit a kolko tam ostane stale + mraz.. postupne zvetravanie tejto casti.. Ale inak nevidim dovod na primurovku z vnutornej casti... Izolacia sa da predsa zasekat aby bola pod omietkou, resp. pouzit tekutu HI.... Neviem aky je realny stav , ale z tychto info by som do toho asi nesiel... mozno konzultacia este s niekym, ale obavam sa velkych nakladov na nejake injektaze, ktore by zrejme dokazali vytesnit vodu a "zapecatit" zaklady...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?