Pivnica

Pod budovou, ktorú som nedávno kúpil sme objavili pri stavebných prácach pivnice s množstvom zaujímavých miestností. Rád by som ich postupne dal dokopy, ale narazil som na problém. Niektoré múry a stĺpy sa rozpadajú a je ich potrebné opraviť. Hlavne z dôvodu, že sa nachádzajú pod nosnými múrmi. Pivnice boli predtým zrejme zatopené a vstup do nich zasypaný. Viete mi poradiť, ako je možné tieto rozpadajúce sa betónové múry opraviť tak, aby boli v poriadku aj čo sa týka ich pevnosti ? Nad nimi sú 40cm tehlové múry - 2 nadzemné podložia. Je tam teda dosť vysoké riziko do toho nejako zasiahnuť.
Odpovedať
Profilova fotka
@osc obraciate sa na laickú verejnosť o veľmi odbornú radu. Potrebujete projekt, v prvom rade posudok statika.
Odpovedať
Napadlo ma urobiť (dať odborne) okolo kovovú konštrukciu zo zváraných roxorov a do vzialenosti cca 30 cm z kazdej strany to zaliať betónom cca do výšky 2/3. Vrchnú časť (1/3) následne taktiež, ale cez vytvorené otvory (napr. cca 20x20cm) v podlahe 1NP. Najskôr sa asi pokúsim nájsť firmu, čo by mi to vedela opraviť. (možno mi tu niekto dá tip). Púšťať sa sám do toho považujem za veľmi riskantne, ale nechať to tak, doslova za hazard. Nechám si poradiť ... statika určite neobídem. Dakujem za radu.
Odpovedať
Ja by som povedal tak ako pises. Ponavrtavat roxory a na stenu kari siet. A zabetonovat. Alebo este by bola moznost to cele obmurovat betonovymi murovacimi tvarnicami nie? To by bolo podovne
Odpovedať
@leito Tiež ma to napadlo. Nemusel by sa robiť drevený šalung. Okolo dať murovacie tvárnice a vnútro s poškodením múrom zaliat betónom (samozrejme s dostatočným hoci aj predimenzovaným roxorom). Bude to asi finančne nákladné, ale tie priestory sú pre mňa veľmi zaujímavé. Bola by škoda ich nevyužiť veď majú skoro 200 m2. O týchto priestoroch nevedel ani pôvodný majiteľ .... nechápem. Dnes nás čaká náročné vyčistenie pôvodného prístupu do pivnice. Je celé zasypané a z pôvodných schodov sú tam už len hrubé roxory. Cítim sa , ako banník 8-).
Odpovedať
Profilova fotka
robí sa to upevnením rohoží na stenu a preomietnutím cem maltou lepší je torkret.
Odpovedať
Ten torket by bol asi najlepším riešením. No neviem, či je možné ho nahadzovať ručne. Ďalšia vec, či by pri ručnom nahadzovaní nemal sklon skĺzavať z povrchu i keď by bola hustešia rohož. Je to predsa len väčšia hrúbka. Ďalej mi nie je jasné, čo vyžaduje , aké ošetrenie pôvodné murivo pre spoľahlivú väzbu ? Musí sa tam dať nejaký Hydrofobizér, alebo postačuje múry len mechanicky dokonale očistiť a prípadne zmočiť, či ošpricovať (napríklad). S tymto som sa tretol prvý krát a sanácia zrejme potrebuje dokonalejšie materiály, či techniku samotného spracovania, ako to vnímam.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?