Pivnica z bytlokov, ano alebo nie...

Dnes som mal rozhovor s velmi dobrým stavbárom a ten hovoril že stavať pivnicu z DT je zbytočne drahá alternatíva. Odporúčal stavať z bytlokov, na to hydroizolácia a na nu nejaká ochranná vrstva typu omurovka alebo niečo podobné. Kedže bytloky majú plné dno nedajú sa previazať roxorom. Máte neikto slúsenosti s takouto variantou?Pivnica bude v miernom svahu. Hovorí, že železo netreba, že sa to previaže s dekou nad tym a že určite nebude problém so statikou. Máte to niekto takto? poprípade staval takto niekto? Ďakujem a dodávam že ide o bytlok 300mm a malo by isť o pomerne lacnejsie riešenie ako DT. Ďakujem za info.
Odpovedať
Profilova fotka
@stokinger my ideme riešiť niečo podobné. Ideme pivnicu vybudovať takým spôsobom ,že do zeme dáme zakopať betónovú vodotesnú žumpu hore dnom. Do boku sa vyreže vchod a podlahu bude tvoriť ubytá zemina. Podotýkam,že žumpa bude úplne nová nepoužitá :-)
Odpovedať
ano sranda.... ide o to že sa dávajú hore dnom, plus dosadajú na maltu vacsou plochou, kedže vnútro nie je úplne duté... ide o pomerne menší dom 10x8,5m, strecha plech nad pivnicou dve podlažia, ide o statiku...jasne poviem statikovy nech sa na to pozrie len chcem vedieť či je to reálne z tohoto stavať...nechcem mať z domu zbytočne atómový kryt... staticky tiež projektant odporuča 300mm DT ale podľa statiky bohate stačí 250mm preto takáto otázka
Odpovedať
Profilova fotka
@stokinger konštrukcie sa navrhujú podľa zaťaženia, oporný múr 3m vysoký, zaťažený štrkovým zásypom má iný priebeh síl ako zasypaný ílovitou zeminou. Statici to majú dnes ťažké, vidím projekty, kde na 5m rozpon je navrhnutý žb strop 20cm a steny 25cm z tvárnic s min. pevnosťou v ohybe. Takže ak to nie je 3m hlboko, môže to fungovať, ale primurovka zvnútra nevytvára dostatočný tlak na zovretie izolácie, musí mať väčšiu hrúbku oproti primurovke zvonku, ktorá je pritláčaná násypom. Treba zvážiť, či by nebolo lacnejšie textília, fólia, textília, múr z tvaroviek a potom dosypať po napnutí fólie. Podľa druhu zásypu ešte doplniť nopovou fóliou, pri hline netreba, pri kameňoch áno.
Odpovedať
@jan45 preco, prosim, pri dosype hlinou nie je potrebna nopova folia?
Odpovedať
Profilova fotka
lebo nopová fólia chráni pred prerazením kameňmi, primurovka chráni aj pred tečením izolácie, to nopovka nedokáže
Odpovedať
Profilova fotka
@stokinger Aby si to nemal take jednoduché a aby simal nad čím premýšľať, tak ja ti odporúčam urobiť suterén - pivniciu odliatu z monolitického betónu pomocou systémového debnenia PERI alebo DOKA. Co sa tyka statiky, je to to najlepsie riesenie. Ked to vymurujes z DT-eciek je to take ani ani. Ani murovana stena, ani poriadny monolit, pretoze beton zaliaty do otvorov nie je vibrovany, je tam vela vzduchovych porov. A ked ti to takto urobi dobra firma (poznam taku) tak v suterene nemusis robit omietky, lebo steny su pekne hladke. marcus-sk
Odpovedať
Mozes napisat co su to tie bytloky? Lebo ani google mi to nedokazal najst :-D
Odpovedať
bytblok od firmy Premac
Odpovedať
mal som tam preklep sorry....
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ak by ste mali chuť a ktomu chvíľu času, tak sa prosím Vás pozrite, ako som vymyslel a zrealizoval pivnicu ja. https://picasaweb.google.com/11560396... Viem, že teraz je už neskoro, ale aj tak by som rád vedel, či vidíte na tomto riešení nejaký podstatný problém. Ďakujem. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@jamk1 zaujimalo by ma ak tam mate nahodou zeleninu ci sa vam neorosuje strop nakolko beton mate nad terenom
Odpovedať
Profilova fotka
@koverstano Samozrejme že sa rosí. A ak je vonku pár stupňov pod nulou, tak kvapky na strope zamrznú. Ale to sa zmení, keď hore postavím dielňu. a boky pivnice, čo sú nad zemou oblepím styrodurom a prihrniem zeminu. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@stokinger pri pivnici je zasadna otazka kto mi ju bude robit? A ako rychlo to potrebujem? Ak sam a mam dost casu a ma mi kto pomoct tak dt su ok, treba vsak podotknut ze pivnica z dt vyjde na 1m2 drahsie ako monolit (monolit 24cm 225 dt =cca24€/m2 vratane hydroizolacneho betonu, dt 20cm hrubka = 18€/m2 pri 40cm = 30€/m2 a to v tom nie je hydroizolacia) takze ako pise @marcuss monolit je lepsi, rychlejsi a lacnejsi. A to som do ceny ratal aj prenajom debnenia na 3 dni. Hydroizolacna prisada do betonu je lacnejsia ako lepenky, usetreny cas na pacu, takze samotne steny sa odsaluju na druhy den (s rychloschnucou prisadou) my po obede zalejeme a rano odsalujeme. V podstate za 7 dni mame hotovu pivnicu (zakladove pasy, spodna doska, steny s oknami, vrchna platna s filigranou, vonkajsie zateplenie pivnice, odvodnenie, zasyp zeminou)
Odpovedať
@marian_svojpomoc Zdravím viete mi poradiť firmu -partiu živnostníkov na stavbu pivnice s DOKA systémom?
Odpovedať
@marcuss Zdravím viete mi posunúť kontakt na firmu ohľadom stavby pivnice s DOKA SYSTÉMOM ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@matusz zavolajte mi 0907565301
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?