Pivnica vedľa domu len spolovice v zemi

Chcem si vymurovat pivnicu v zahrade z tufoveho kamena. Pivnica bude len z polovice pod urovnou pozemku, lebo mam vysoko spodnu vodu. Druha polovica bude vyskovo nad urovnou pozemku a obsypana hlinou - taka kobka :-) Myslite ,zeby sa dala takto postavit pivnica , aby v zime nepremrzla ? Je mozne vymurovat klenbovy strop v tejto pivnici z takeho kamena ? Ako na to ? Mate skusenosti?
Odpovedať
Nepremrzne keď bude dostatočne zavezena zeminou, klenba sa dá spraviť viacerými sposobmi
Odpovedať
Profilova fotka
@branio Snáď sa do doskusie zapojí niekto, kto má väčšie skúsenosti s tufovým kameňom. Pokiaľ mám dobré informácie, je tento kameň silno nasiakavý. Aj u nás na dedine sa asai z toho dôvodu stavali domy tak, že do výšky parapetnej dosky na okne sú z lomového kameňa a až nad touto výškou sa použil tufový kameň. Ja by som asi pivnicu z tohoto kameňa nerobil.
Odpovedať
@branio mame taku pi vnicu, aj ked nie z tufoveho kamena, ale je len z polovice v zemi a pri normalnej zime nepremrzne, len ked je dlho - 10 a viac, ja zemiaky radsej pozakryvam, ked dlho mrzne , ostatna zelenina nie je az taka hakliva.
Odpovedať
Profilova fotka
@branio ak to chceš zasypať hlinou, tak to musíš dať aj riadne spočítať statikovi aby sa ti nestalo, že na to nasypeš pol metra hliny, napadne meter snehu a pivnica sa ti zvalí. Čo sa týka toho tufového kameňa, tak s tým nemám žiadne skúsenosti.
Odpovedať
@jamk1 vsak tokajske pivnice su v tufe a ake su vyborne :-) Rad by som pocul ako na to. Kto to uz staval ? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@branio Tak to som naozaj nevedel. Ďakujem za info. Ja som si myslel, že práve kvôli nasiakavosti tufu na také stavby niesú vhodné. Nuž... človek sa učí celý život. :-)
Odpovedať
Majstri, nikto mi neporadi ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?