Pivnica pod jednopodlažný dom

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať aký máte názor na jednopodlažný dom na rovine, ktorý by bol z polovice podpivničený, ale v ktorom by boli zachované také prízemné okná. Nikde na internete taký dom nemôžem nájsť. Ďakujem za radu
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Z polovice podpivničenie je 100% praskanie domu.
Odpovedať
Myslim, ze stavanie do zeme je zbytocne drahe a vzdy je tam riziko vlhnutia. Nechces radsej namiesto toho stavat normalny dvojpodlazny dom?
Odpovedať
@nin25 Súhlasím s príspevkami, radšej hore ako dole. Do pivnice investuješ viac ako do poschodia.
Odpovedať
Ako mozete porovnavat pivnicu a poschodie. Poschodie nenahradi pivnicu a naopak. Mam 50% podpivniceny poschodovy dom,ziadne problemi nemam.
Odpovedať
@nin25 dobrá voľba,akurát izolácie a všetko je dosť drahé a ide to pomaly,ale dnes to firmy odleju z betónu raz dva..ja mám väčšiu polovicu a som spokojný,špajza a komora ako lusk..
Odpovedať
@nin25 dobrá voľba,akurát izolácie a všetko je dosť drahé a ide to pomaly,ale dnes to firmy odleju z betónu raz dva..ja mám väčšiu polovicu a som spokojný,špajza a komora ako lusk..a nič mi neprišla.
Odpovedať
Profilova fotka
@nin25 Možno preto sa také domy ako popisuješ ťažko hľadajú lebo ľudia pri takom riešení vačšinou zvolia poschodový dom nestačili by ti na presvetlenie suterénu svetlíky alebo anglické dvorce
Odpovedať
neviem si v celku predstavit, ako by si ten suteren chcela dostatocne presvetlit. nevravim, ze je to zle riesenie, no ja by som asi skor volil v takom to pripade dom poschodovy
Odpovedať
@dimec116 Ak chces stavat pivnicu aby ti RD splnal vsetky teplotechnicke normy, tak tam aj tak nemozes skladovat zemiaky ani jablka. To uz rovno mozes mat druhe podlazie, ak to ma sluzit iba na pracovnu, susiaren a dielnu.
Odpovedať
ono to skor je myslené ako v pivnici sklad, kotolna - technická, práčovna... všetky také "prašné" miestnosti.... okno preto aby sa tam mohlo vetrať, a nebola tak tma... dvaja ludia prispeli s tým že určite nie.... další to tak majú :-) poschodový nie, nezapadá do terénu.
Odpovedať
@nin25 Ja mám pivnicu síce pod terasou, ale neviem si predstaviť, kde by som skladoval zeleninu zo záhrady, zemiaky, zavareniný a všetky tie haraburdy čo nemôžem dať na pôjd. Pôvodne som chcel tiež pod polovicu domu, ale kvôli spodnej vode som ju posunul ďalej. Inač, tí čo ťa od pivnice odhovárajú aj tak nakoniec väčšina zních bude kopať kadejaké bunkre na záhrade a budú sa tváriť, že robia altánok. Zaberie to ďalší priestor na dvore a nakoniec aj vyjde drahšie ako by bola tam kde ma.
Odpovedať
@nin25 ja som to vyriesil elegantne a to, ze som si podpivnicil zahradny domcek. Uz planujem kde dam regale a kde vinoteku :) Zaroven tam budem mat vodaren pre dom, technologiu pre bazen, malu dielnicku ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rkorba Elegantný bunker na dvore
Odpovedať
Dalo by sa to poriesit zahradnym domom, ten by sluzil ako sklad a existuju aj take plstove pivnice, ktore sa zakopavaju do zeme. Podla mna to nie je take zle riesenie..
Odpovedať
@mesarosanton To by ma zaujimalo. Kde by to malo praskať ? a prečo?
Odpovedať
@nin25 o tom či pivnicu áno alebo nie, rozhodujú dve veci. Po prvé, či pivnicu chceš, načo ju chceš, či máš na ňu peniaze... to sú veci, ktoré si musíš zodpovedať sama. Po druhé, pozemok. Teda aký je terén na pozemku a aké je zloženie pôdy. O tom získaš informácie z IGP (inžiniersko-geologický prieskum). Tiež je dôležité posúdiť stav podzemných vôd a ich pôsobenie na konštrukcie, ale to by malo byť súčasťou IGP. V tejto veci sa poraď so svojim projektantom a statikom. Výsledok je, že pivnicu by si mala robiť tam, kde jednoducho povedané, vykopeš jamu a zemina drží sama, je dostatočne únosná a pevná, kde je sucho, teda nie je tam spodná voda... Teda pivnica má byť jednoduchá a lacná. Každá komplikácia predražuje stavbu. Samozrejme dá sa pivnica urobiť aj pod vodou v neúnosnej rozmočenej zemine ale ekonomicky je to nezmysel. To by museli byť argumenty v bode 1 tak silné, že ekonomiku netreba brať do úvahy. * ak sa všetko dobre navrhne a podľa toho urobí, nebude nič praskať.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren V spoji kde sa končí pivnica.
Odpovedať
@mesarosanton Prečo by malo?
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren Veľký rozdiel vo váhe materiálu stavby. Postavte uvidíte.
Odpovedať
@mesarosanton Postavil som a nevidím
Odpovedať
@mesarosanton aj ja mam polovicu podpivnicenu a nic sa nedeje
Odpovedať
@imoo Keď sa to urobí poriadne, nemá čo praskať
Odpovedať
Na starych stavbach postavenych pred 60 rokmi to zvyklo praskat. Ale stavba stoji dodnes. V sucasnosti su ine moznosti, da sa to zaizolovat a zrealizovat tak, aby to neprasklo. Podpivnicenie je niekedy jedina moznost ako vyriesit dom vo svahu, bud ho utopite, alebo zdvihnete prednu cast pivnicou a ziskate min garaz. Urcite je to lepsie riesenie ako vymurat vysokou stenu z tvarnic a vnutro potom zasypat zemou ... lebo pred 50 rokmi mal dedo jednu malu prasklinu. Tu je priklad ciastocneho podpivnicenia http://www.modrastrecha.sk/blog/frenk...
Odpovedať
@miso555 neviem ake normy su na pivnicu. Ani ma to nejako nezaujima. Je to skvela vec. Mam tam strojovnu,dielnu,posedenie s krbom a planujem este saunu. Na zeleninu mam dalsiu neizolovanu pivnicu 3x3m pod terasou. Poschodie bude sluzit detom. Kazdy mame asi inu predstavu o vyuziti podlazi. Pre mna dom bez pivnice neprichadzal nikdy do uvahy.
Odpovedať
Ja by som postavila vacsiu garaz 😅 alebo v dome spravila tech miestnost vacsiu. Rozhodne si neviem predstavit ze veci co patria do pivnice budem mat v izbe na poschodi...
Odpovedať
Kazdy ma svoj nazor a ja to zhodnotim za vsetkych, je lepsie ju mat a nepotrebovat ako potrebovat a nemat ;-) Ano tie peniaze sa daju i lepsie zuzitkovat, ale vacsina stavia dom pre seba a nie na kseft, tak ked sa to spravi dobre nevadi ani pivnica pod domom i ked je lepsie ked je mimo, keby nahodou.
Odpovedať
Tu je moja pivnicka pod zahradnym domcekom :-p
Odpovedať
@nin25 Ak to radikalne neohrozi rozpocet tak ja som jednoznacne za pivnicu a kludne aj pod cely dom. Ako pise @nikaella vacsiu garaz alebo tech miestnost v dome, treba si uvedomit ze dnes su to casto x vzacne metre stvorcove na pozemku. Jasne ze kazdy ho mame iny ale pri priemernom pozemku a tych cenách za ne zacina byt uz vyhodnejsie ist pod povrch ako na plochu. @nikaella Ak vezmes uz dnesny standard dvoch aut tak z toho vypliva dvojgaraz, na to by tam chcel muzicek dielnicku, plus tech miestnost, plus bordelovisko a este tam chce pracovnu. Ak to spocitas tak z vacsej garaze mas uz dalsi dom :-D
Odpovedať
@nikaella "Veci co patria do pinice" je lepsie hodit hned do kontajnera, lebo aj tak to raz bude ich osud po rokoch stravenych necinne v pivnici... :-)
Odpovedať
@miso555 ok ,ked pridem z prace ihned vyhodim TC,aj motorku s ktorou sa po veceroch hrajkam :) A ked tam spravim saunu tak ju tiez vyhodim do kontajnera :)) Memas pivnicu tak zavidis :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?