Pivnica - dodatočne

Ahojte všetci - staviame si domček, cez leto sme spravili základovú dosku ale potom sme sa rozhodli že si napokon spravíme celý dom podpivničený. Chcem sa opýtať kedže pivnicu idem robiť s DT-čiek či mám navŕtať do platne diery na roxory, či to nejako nenaruší statiku, alebo niečo sa tým neporuší. ďakujem za každú radu.
Odpovedať
@marcel_ zakladova doska alebo zakladove pasy+podkladny beton?
Odpovedať
trocha nejasne som to napisal - mame zakladovu dosku pod dom hotovu, pretoze sme povodne pivnicu neplanovali ale teraz vidime ze ju bude treba a bojim sa do nej vtat, (pridam foto)
Odpovedať
Profilova fotka
@marcel_ nemusíte nič vrtaťradšej dajte dobrú vodorovnú izolácju a potiahnite ju na steny.
Odpovedať
@jan45 to som nepochopil. Podla mna on chce pod doskou dodatocne vykopat pivnicu a cez dosku prevrtat/vyrezat vstup ... ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter pod doskou má siete, doska nie je dimenzovaná ako strop a okolo má terén vyššie o meter a vaic. A mám obavu, že tam je vysoko spodná voda.
Odpovedať
@jan45 ved ano, len stale nerozumiem co chce vlastne urobit a kde je problem
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter no, na Slovensku je dobré len čo je zaarmované,ale počkajme, možno sa vyjadrí.
Odpovedať
a cely podpivničeny t.j pod doskou pivnica a technicke priestory a platni nikde? tak ako vravi jan ---------------veľmi by som sa bál spodnej vody
Odpovedať
Nie páni, nechcem kopať pod doskou. Ide o to, že som nenechal vytiahnuté roxory nad úrovňou dosky ale sú zaliete v nej pretože som predtým neplánoval podpivničenie. Ale situácia ukázala že to bude treba a kedže tie tvárnice treba ukotviť na roxory aby boli previazané zospodu a po stranách tak tam treba jedine tie roxory navŕtať a toho sa bojím. Hydroizoláciu samozrejme potom spravím ešte aj kaskádové odvodnenie :)
Odpovedať
Podľa mňa chce na tu platňu ktorá je ofotena vystavať pivnicu a následne dom. A pýta sa keďže to chce robiť ddtckami ci môže na vrtat tu platňu a narvat do dier roxory. Alebo ci to môže bez roxorov urobiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@milan209 tiež tak myslím, navŕtať na roxory, chemické kotvy a stavať z DT
Odpovedať
@milan209 áno presne tak :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@marcel_ no, stavbár nie ste, a ak Vám tento postup niekto poradil, tak ani on. Nevadí, že robí 20 rokov v stavebníctve. Tie tvárnice budú stáť na platni aj bez roxorov. Ani do muriva nevkladáte výztuž a neprepájate jednotlivé vrstvy,
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 dobry den, ak som o spravne pochpil tak ked zacne ukladat dt tak nemusi vrtat roxory, a taktiez nemusi davat ani vodorovnu a ani zvyslu vystuz do dt? ja som aj navrtal pivnicne dt a aj vodorovnu aj zvislu vystuz som dal. je to tym padom predimenzovne?
Odpovedať
@marcel_ Ahoj. Ty jsi to napsal tak, jako bys chtěl ten sklep ( pivnicu ) vykopat pod tou deskou. Nicméně, nyní je jasné, že na desce místo vlastního baráku chceš postavit sklep. Mě není jasné, proč ten sklep chceš stavět z Bednících tvárnic, vrata díry na armování a zbytečně si přidělávat práci. Ten sklep bude celý konstruován jako nějaká opěrná zeď která bude zadržovat kopec za barákem? Pokud ne, tak to postav ze stejného materiálu, jako zbytek domu. Jeden z důvodů je i zanedbatelná tepelná izolace bednících tvárnic proti kterémukoliv stavebnímu materiálu ( tím myslím dnešní materiály ). :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo predimenzovanie nebude nikomu škodiť, len Vašej peňaženke
Odpovedať
@praoteccech bude to držať aj kopec za domom pivnica bude potom zasypaná zeminou zo zadu úplne a smerom dopredu sa bude zvažovať
Odpovedať
@marcel_ Ahoj. Já bych řekl, že by to měl spočítat statik, protože původně to asi bylo myšleno jinak. Něco jiného je pouze statika baráku a něco jiného je statika opěrně zdi, která má držet v klidu nějakou hromadu, nebo kopec hlíny. Opravdu doporučuji pořádné a profesionální posouzení. ;-)
Odpovedať
Dnes mi bolo povedane ze ten svah nema taku silu ani tendenciu hybat sa a ze hmotnost stavby to isto zafixuje, ze nemusim vrtat roxor na chemicku kotvu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?