Pivnica - áno či nie? Čo si myslíte?

Profilova fotka
Čaute strecháči. Riešime projekty a rozmýšľame, či dať alebo nedať pivnice. Plánujeme dvojgaráž a technickú miestnosť. Oplatí sa nám pivnica s dvomi miestnosťami napríklad na kotol, druhá na zaváraniny alebo nejaké veci? Ľutuje ten kto pivnice nemá? alebo naopak ľutuje niekto, že ich dal a moc ich nevyužíva? Určite každá rada nám pomôže :-) Pekný zvyšok večera želá A+P ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my pivnicu mame a nelutujeme.. je pod polovicou domu, asi 80m2 .. ma dve , vlastne 3 casti.. V jednej je jedna dlha miestnost, kde je ping pong, posilovna ... V druhej je velka miestnost na zavaraniny, chladnicka navyse pre pripad potreby mrazenia , vacsinou vyuzita :), zavaraci hrniec a take veci...,v zime zahradny nabytok, bicykle , kosacka, co treba....lyze, sanky , pneumatiky atd.. a potom je tam este " kotolna", asi 3x3m, tam je kotol, bojler , umyvadlo atd.... Kedysi mal pivnicu kazdy dom, dnes nie. Dnes je to zmena mentality.. Ludia argumentuju 2 vecami: 1) prachy navyse - ak idem stavat dom, ta pivnica az toolko navyse zase nestoji, teda ak sa stavia spojpomocne.. na kluc neviem posudit... my sme robili svojpomocne... ( kedysi ludia tiez navyse prachov nemali, ale pivnice robili automaticky) 2) ze nechcu skladovať rarohy - no neviem,ale ziadne raaŕohy skladovať neplanujeme, ale su veci,co clovek uskladnit potrebuje Samozrejme, odporucam dobre izolovať proti spodnej vode.. ... a tiez oporucam zistit si, v akej vyske je kanalizacia, ak planujes v pivnici umyvadlo.. Viem o com hovorim, lebo v novych stvrtiach developeri setria a kanalizacia je niekedy len 1,5m hlboko = problem v pripade problemu s cerpadlom precerpavacky kanalizacie a mozne vyrazenie v pivnici... atd....
Odpovedať
Zil som v dome s pivnicou... Teraz som v dome bez pivnice a chyba.... 😐
Odpovedať
@patula_andy Nuž ak plánujete dvojgaráž ako súčasť domu, tak na pivnicu sa hádam peniažky tiež nájdu. My sme pivnicu nerobili, nemáme ani poval (daň za plochú strechu), tak sme od začiatku šli do toho stým, že mimo domu sa bude robiť ešte ďalší mini-skladový-domček, nakoľko nie haraburdy, ale bežné veci nie je kam dať (teda je - do garáže a auto tým pádom zostáva vonku). Navyše, ak tvoj priateľ/manžel má remeslo, tak ten priestor na náradie, materiál a dielničku potrebovať bude (ak nemá firemný priestor mimo domu)
Odpovedať
@patula_andy ano
Odpovedať
@patula_andy v panelakoch su pivnice mozno 1,5x2m a velka cast ludi v panelakoch zije. Osobne si myslim, ze tolko skladovacieho priestoru iba pre potreby v dome nie je potrebne. Ked uz ta dvojgaraz, tak ju natiahnut pripadne oddelit z nej cast a nekopat do zeme (vykopy, schody, izolacie, deky, salovanie deky, ...). Komfortnejsie je sa neterigat s nejakymi vecami po schodoch do pivnice. To je vsak len moj nazor.
Odpovedať
@patula_andy napis co od pivnice ocakavas, na co by ste ju chceli vyuzivat. pre niekoho je pivnica zbytocna, pre niekoho nevyhnutnost.
Odpovedať
@patula_andy byvame momentalne u rodicov, kt. maju pivnicu, jedni z mala na ulici a ti ostatni prave kvoli chybajucej pivnici parkuju auta namiesto v garazi vonku, kedze nemaju kam dat "haraburdy" a to ma kazdy nejaky ten zahradny domcek. Nasi ju vyuzivaju na zavaraniny/ostatne potraviny, skladovanie sezonnych veci, ako technicka a posilovna a v horucom lete na schladenie :). My staviame a u mna bola podmienka pivnica, kde planujem mat okrem ineho aj pracovnu a muz klubovnu/bar/kino miestnost. A to mame vedla domu este aj dvojgaraz/dielnu.
Odpovedať
Ano. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@patula_andy porovnaj si kolko bude stat dom s a bez pivnice.... zvaz aj izolaciu.., a hydroizolaciu..., to budu dost drahe zemiaky.....
Odpovedať
urcite je to dobra vec, ale podla mna to celkom dost predrazuje cenu domu. ak by som mal penazi ajajaaaj, dal by som ju aj pod cely dom pre ucely hore pisane. Kedze som ale len otrok hypoteky, na lahke veci vyuzijem "povalu" v nasom bungalove a bicykle, kosacka a pneumatiky mozu zostat v polovici dlhej dvoj-garaze aj s naradim, kedze som opat iba chudobny :) a mam iba jedno auto.
Odpovedať
Profilova fotka
jo a po tohtorocnych horucavach , nie prvych ani poslednych, este jeden benefit pivnice.. je tam cely rok cca. 17-18st, takze tam planujeme kupit el., sporak a budeme tam zavarat a nie hore v dome, lebo to teplo sa neda ked clovek este nedajboze potrebuje zavarat, alebo piect........ a tiez ked budem potrebovať pouzit ruru, pouzijem tam... pozerala som , ze sporak sa da kupit do 200E, okrem toho sa tam aj bude varit psovi, lebo teraz sa tam tiez vari psovi, ale na jednoplatnicke... Takze v lete je to tam veeelmi prijemne.. Ono v dnesnej dobe ta pivnica vacsinou nie je len pivnicou.. je to aj taka zasivaren a priestor na relax, posedenie s priatelmi tam moze byt, ..... a keby som to mala mat hore, tak pri vacsom bungalove, neviem co by mi uz zostalo z pozemku, ze ano....
Odpovedať
@patula_andy ty si musíš zvážiť Tvoje potreby a spraviť vlastnú analýzu, čo ti pivnica dá a na druhej strane čo ti zoberie (určite to bude hodnota pár dovoleniek, alebo nového auta). Neviaž sa úplne na životnú situáciu niekoho iného. Niekto je šikovnejší a vymyslel spôsob ako ušetriť a funkcie pivnice implementoval do iných zákutí domu. Iný je zas šikovnejší v tom že zarobí viac peňazí a pivnicu si dovolí, lebo chce, alebo niekto iný si ju postaví vlastnoručne a dosiahne to za "málo" peňazí. Mať pivnicu určite nie je na škodu hlavne ak si chceš niečo dopestovať a uskladniť (na to ti sotva postačí iná miestnosť v dome-jedine špeciálne klimatizovaná). Ak by som chcel pivnicu ja, uvažoval by som nad domom osadenom vo svahu, kde by jeho časť zapustená v zemi tvorila pivnicu. Ak by som staval dom na rovine, pivnici by som sa s najvyššou pravdepodobnosťou vyhol a pristavil by som "šopu" namiesto nej. A podľa mojej vlastnej analýzy chcem radšej prvé riešenie ale vonkoncom nie kvôli pivnici, ta je len bonus navyše.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@katrin21 presne toto mam v plane aj ja..dat tam sporak a zavarat..snad to do tej pivnice vsetko pomestime, co tam planujeme :)
Odpovedať
vsetko je to o peniazoch, pivnica je super vec, na nezaplatenie, ked na to mas, 100% si ju dajte, aspon 2 mietnosti - my mame teraz 4 miestosti, v jednej je naradie a 2 kotly, v druhej velkej ping pong, v tretej kompoty, chladiaci a mraziaci box a vo stvrtej vinko, alkohol a take veci :-)
Odpovedať
@livarno do 4. pridem ak mozem, myslim komnatu a nie hodinu :-D
Odpovedať
@patula_andy suterén /pivnice/ ak puistí rozpočet tak určite áno to je jasné .Dali sme pivnice pod celý dom 130m2 ...inak by som ani nestaval.Máme veľa koníčkov .Ani si neviem predstaviť kde by sme dali všetky"nepotrebné" veci.Využitie sa nájde , okrem toho čo písali predo mnou ....sauna, posilovňa, dielňa,technická miestnosť,sklad ,druhá kuchyňa atď. Ale kvalitný suterén pod celým domom s izoláciami ťa vyjde toľko čo aj hrubá stavba aspoň u nás to tak bolo.
Odpovedať
@patula_andy máme pivnicu (dve miestnosti s rozmermi cca 4x3m) v jednej je kotolňa plus manžel tam má kutilský kútik a v druhej je práčovňa v ktorej celú zimu suším prádlo a máme tam wc a sprchovací kút (z pivnici sa dá výjsť na dvor, takže keď sme na dvore netreba sa stále vyzúvať a lietať po celom dome ak si potrebuješ umyť ruky alebo ísť na wc), pôvodne som pivnicu nechcela ale manžel ma ukecal a som veľmi rada
Odpovedať
Profilova fotka
@gemini06 aj moja zena bola proti pivnici, ale myslim ze teraz sa jej to celkom pozdava :) pretoze je to fajn aj na uskladnenie nejakych potravin a niet lepsieho napadu ako tam susit pradlo asponj ho clovek nemusi mat po celom dome
Odpovedať
@huggo9 úplne súhlasím
Odpovedať
@patula_andy Otazka znie, co chces v tej pivnici mat. Ak mas velky pozemok a budes sadit 10m zemiakov rocne, budes mat 150 poharov zavaranych uhoriek, dalsich 100 marhul, dalsich xy poharov ceresni,...... niekolko desiatok kg mrkvy, petrzlenu, kalerabu, repy, tekvic, ..... Ste sportovo aktivny - korcule, lyze, sanky, bicykle, hokejky,.... Manzel je kutil - priamociarka, okruzna pila, vrtacka, buracie kladivo, pracovny stol, zvaracka na CO - pripadne plyn,..... Tak urcite pivnicu. V opacnom pripade su to podla mna vyhodene peniaze. P.S.: Za 5€/sezonu uskladnujem pneu aj s diskami v pneuservise a mala pivnica sa da spravit aj mimo domu. Taka na par poharov, nejaku tu zeleninu a nejake to vinko - pekna klembova ;-)
Odpovedať
pivnice su dost overrated, hlavne ked ich maju ludia co neuskladnuju vypestovane veci..castokrat je to uschovna haraburd a 20 kompotov za 15tis. eur :)
Odpovedať
@patula_andy Záleží aj od terénu. Napríklad my staviame v kopci, suterén je prístupný od cesty. Takže som ani neuvažoval že by som nerobil suterén. Máme tam dvojgaráž, hlavný vchod do domu, pretože tak či tak by som musel ísť po schodoch po vonku, tak radšej suchou nohou vo vnútry, kotolnu s dielnou a práčovnu so skladom. A keďže dvojgaráž zaberá takmer polovicu suterénu, príde mi tá pivnica aj malá.
Odpovedať
Profilova fotka
Náš pozemok je atypický. Máme tam aj rovinu aj svah. Je dosť veľký takže si môžeme vybrať miesto osadenia stavby. Preto zvažujeme, či dať pozemok na rovinu bez pivnice alebo do svahu s pivnicou. Pravdepodobne pivnice asi dáme. Dosť nám poradil komentár od @katrin21 ale aj od ostatných. Je pravda, že dosť pomôže pivnica aby sme zbytočné veci ale zároveň užitočné nemali hore v dome. Lyže, bicykle, kosačky,...bude treba uskladniť. A taktiež s tým zaváraním a podobné veci.
Odpovedať
Ja sa tu stotožňujem z názorom @megdesign Ak má byť pivnica len miesto pre haraburdy a zaváraniny, tak je to podla mňa absolútna zbytočnosť :) Ale zase netreba "globalizovať" ... Ak má napríklad niekto možnosť kúpiť pozemok do svahu, ktorý stojí pomerne menej ako rovný pozemok v tej istej lokalite, nie je to na zahodenie :) Kotol s nádržou zas toľko miesta nezaberajú. Sušiť sa dá prádlo aj v sušičke ktorá stojí zlomok oproti m2 na to určených v pivnici. Ak je v lete niekomu teplo, klimatizácia prípadne stropné / stenové chladenie ako súčasť tepelného čerpadla je zase len lacnejšou variantou ... m2 nejakej skladovej "búdy" , záhradného domčeka a podobne stoja zase citelne menej ako m2 pivnice a veci ako bycikle, kosačka, náradie do záhrady a podobne sa tam dajú zase uskladniť úplne rovnako. Akurát s tým rozdielom, že podľa mňa bude vždy pohodlnejšie, vyberať kosačku, bycikel či záhradné náradie zo záhradného domčeka ako z pivnice po schodoch :) Rovnako sporák / letná kuchyňa sa dajú umiestniť v takomto domčeku. Moji rodičia si bez pivnice život predstaviť nevedia, avšak majú plnú záhradu ovocných stromov, zeleniny, zemiakov, majú sklenník atď a pivnica im slúži na takéto uskladnenie. Napríklad jablká či zemiaky z leta im tam vydržia v pohode skoro celý rok. Detto, robia si vlastné víno. Takže tam to opodstatnenie asi bude ... Na druhej strane dielnu má otec mimo pivnice za garážou a vykuruje ju jednými pár eurovými "gamatkami" na tuhé palivo ... Takže z môjho pohľadu si to treba dobre premyslieť. Ak máte dostatočne veľký pozemok, ktorý je rovinatý a pivnica má slúžiť len na skladovanie, sušenie prádla či "ping pong" , tak by som do toho išiel len v prípade, že neviem, čo s peniazmi :P
Odpovedať
... mame pivnicu.. nelutujeme to ... poznam dost ludi co teraz stavali a nespravili.... - takmer vsetci nadavaju ze nespravili.. (teraz riesia garaze s pivnicou zvlast od domu..)ono to neni málo penazi.. ta nasa je trochu nadstandard.... cena cca 25k.. ale raz to tam das a je.. ostatne veci mozes vymenit pripadne pockaju... pivnicu ale nie..ani domontovat nejde..
Odpovedať
@patula_andy Poviem Ti to takto: 4zimne/letne pneumatiky pre kazde auto, bicykel (neviem pre kolkych clenov domacnosti), sanky, lopaty, boby pre deti... Korcule na lad, kolieskove korcule, svetielka na stromcek, vianocne ozdoby, velkonocne ozdoby, zavaraniny, velke hrnce na zavaraniny, vysavac, vacsi mrazak. V nasom pripade jedna skrina na sezonne oblecenie a obuv. Nabytok z terasy, ktory treba v zime schovat a to uz ani nehovorim o kotloch, bojleroch a vsakovakych naradiach... a rozhodne to nie su ziadne rarohy, ktore mozes vyhodit...takze ano, za mna pivnicu rozhodne ano ;-)
Odpovedať
za mna pivnicu rozhodne ano ked sa da, u nasich je plne vyuzita (bez haraburd) ;-)
Odpovedať
@lubk0 pri dnesnych cenach pozemkov, si malokto kupi pozemok dostatocne velky...a tych 500m2, kde 1/3 tvori dom (povacsine bungalov), dat tam samostatne stojacu garaz s pivnicou a este aj zahradny domcek...dakujem, neprosim, obstavany cely pozemok... Co sa tyka susenia bielizne v dome, tu bielizen treba niekde aj oprat.. t.j. potrebujes pracku, kose na bielizen, a takisto aj ozehlit = zehliaca doska, zehlicka... toto vsetko treba niekam umiestnit, takze by to zas len zavadzalo niekde v dome. a co sa tyka susenia, susiak, susicka...je to za jedno, tiez ju niekam musis dat a mne osobne sa nepaci riesenie pracka (susicka) v kupelni... a sporak v zahradnom domceku, pri tych horucavach, co sme spominali, by si tam asi nechcel v lete zavarat.. ale je to vec nazoru.. kto chce pivnicu, ten si ju obhaji..
Odpovedať
@segga tie veci nevieš uložiť inde? i v byte som to vedel spratnejšie, na to rozhodne netreba pivnica, ked už priestor, tak plnohodnotný, nie diera do zeme, tá sa oplatí len vtedy ak máš vlastné produkty na zimné uskladnenie, ale nie ako skladovací priestor
Odpovedať
@blacklady Ale veď ja nikomu nepíšem, nestavaj pivnicu :) Zakladateľka chcela názory :) Ja sa rád na veci pozerám racionálne a väčšinou za svoje peniaze chcem aj nejakú "priadnú" hodnotu :) Výstavba pivnice je proste náklad, či sa ti to páči, alebo nie :) Ak nestavajú svojpomocne, ale bude to stavať firma, dá sa veľmi, veľmi ľahko zistiť, koľko ich taký špás v podobe pivnice bude stáť ... Zároveň si treba rovno povedať, či ten špáš budú platiť zo svojho, alebo z hypotéky a tak sa ten "špás" splácaním preplatí :) Pozemky sa nekupujú ako rožky v Tescu, tj chcem 500 m2 a viac nezaplatím :) Pozemky sú často dané, napríklad v jeden z obcí, ktorú pravidelne "stolkujem" sa väčšinou predávajú pozemky od 8 do 13 árov a nemôžem si povedať, že hej, s tých 8 árov chcem len 5 :) Preto som napísal, že je to na samotnom zvážení majitela pozemku. Na druhú stranu mne zas príde choré, že niekto, kto má 4 árovú záhradu chce na pozemok na silu natlačiť aspoň 150 metrový bungalov. Poschodový dom nechce, lebo "schody" ale schody do pivnice už nevadia ... M2 na "poschodí" sú v dnešnej dobe lacnejšie ako m2 pod zemou, takže úžitkovú plochu ide získať aj inak ako pivnicou. No a ďalej, tiež nie všetky rodiny sú multitalentový športovci, čo majú 4x bike, 4x sadu lyží, 4x korčule, 4x sánky, 4x potápačskú výstroj, 2x sadu pneumatík a ešte k tomu nonstop zavárajú :) :P A rovnako si treba uvedomiť, že drvivá väčšina Slovenska žije v bytoch, priemerne v 3 izbových o 70 m2 s cca 3 metrovou pivnicou a nevyzerá, že by umierali kvôli tomu, že nemajú dať kde zaváraniny alebo nemajú kde sušiť prádlo. Opačný prípad mám od známych, ktorý kúpili už nakomplet podpivničený dom kde sa tešili práčovni no nakoniec sa práčka aj sušička presunuli zase do obytnej časti, lebo sa im tam nechcelo chodiť každý deň (4 členná rodina, priemerne 1x denne zniesť špinavé prádlo dole do pivnice, vyprať, vysušiť, požehliť a vyniesť zase na poschodie) .. Celé to bolo myslené tak, že pivnica niečo stojí. Ak si idem na dom požičiavať peniaze s hypotéky na 30 rokov, tak ak nemám pre pivnicu reálne zmysluplné využitie, tak ja osobne si za ňu nepriplatím resp. nebudem platiť vyššiu mesačnú splátku. Ale zase ja osobne ani neplánujem zavárať, nemal by som na to čas :P Voľný čas v lete radšej strávim pri vode a tým sa dostávame k otázke priorít, ktoré má každý z nás nastavené inak. Takže znova = neglobalizujme, že pre všetkých je pivnica super alebo že je to globálna blbosť. Záleží prípad od prípadu.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?