Perimeter na základy - ochrana + zásypy

Ahojte. Kedže som na tento problém našiel na fórach rôzne rozporuplné odpovede, chcel by som si to vyjasniť. Rodinný dom - bungalov - čiastočne podpivničený - vo fáze projektovania: Základové pásy širky 500 mm, výšky 500 mm -> na nich 2 až 3 rady DT tvárnic DT400 -> ŽB doska Základy+sokel budú zateplené 150 mm Perimetrom od hĺbky uloženia DT tvárnic do výšky 350 mm nad terénom. Moje 2 otázky znejú: 1. Chrániť nejakým spôsobom Perimeter pred zásypom ? (nopová fólia áno/nie, príp. kleber+sieťka áno/nie) ? 2. Čím to zasypať ? (pôvodná zemina ?, makadam ?, kombinácia ?), použiť niekde geotextílie ? Bol by som rád keby ste mi poradili varianty pre priepustné zeminy (štrky) ako aj pre polopriepustné a nepriepustné zeminy (íly). Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj Zasyp - hutnit strk po vrstvach. (drveny), nie vykopana zemina. Po dokonalom zhutneni sa uz nepohne. Pripadna voda z neho odtecie. Ak sa to zasype vykopanou zemiou moze sa stat ze este rokmi dosadne, pripadne sa tam dostane voda a presadne.. a moze byt z toho problem.
Odpovedať
Profilova fotka
to by som chcel vidieť, ako chcete dusať perimeter. ani najklvalitnejšie možné zhutnenie nezabráni sadnutiu. Preto sa používa ochranná (kzná ) vrstva Pri menších hľbkach je zbytočná, nad 1,5m už je nutná
Odpovedať
Profilova fotka
@cris1410 nie je dovod nic zhutnovat a uz vobec nie strkom.. taktiez ziadny kleber ,sietka tiez nema ani funkciu a ani zmysel..
Odpovedať
Profilova fotka
Pisal som o vnutrajskoch. Obvod z exterieru samozrejme nic, len zasypat. Perimeter som pochopil ako izolaciu..
Odpovedať
Izolovat zaklady zvnutra? Pred cim?
Odpovedať
Vďaka páni, ak som vás správne pochopil, tak na DT-čka nalepím klasicky 150mm Perimeter - samozrejme po vonkajšom obvode základov, ktorý bude vyvedený 350 mm nad U.T. a škáru len klasicky prihrniem pôvodnou zeminou. Čiže žiadne hutnenie, žiadna nopová fólia. Rozumel som tomu správne ?
Odpovedať
@cris1410 mas cas pri zateplovani. Perimeter by som nedal, xps je osvedceny. Nopovka, strk alebo zemina.
Odpovedať
XPS nechcem z ekonomického hľadiska. Je mi jasné že ak by som použil XPS, tak netreba nopovku - stačí len zasypať. Ale praveže u Perimetru som si nie celkom istý, či by tlak zeminy (pripadne ostré kamene v nej) nepoškodili Perimeter.
Odpovedať
@cris1410 v tejto faze toto neries
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?