Pasivny dom s pivnicami

Dobry den. Po dlhom studovani tohto fora chcem sa s Vami poradit. Cheli by sme postavit dom v pasivnom standarte ale pozemok je mierne svahovity tak sme sa ho rozhodli ho ciastocne podpivnicit. Projektant prisiel s riesenim ako je na obrazku. Zlozenie podlahy je: Anhydrid 50mm, Polyetylenova folia, EPS 150S 240mm, Hydroizolacia, Beton C12/15 150mm, Strkove lozko Zlozenie zakladov: Strkove lozko, DT25, hydroizolacia, EPS Perimeter 240mm, Zlozenie stien: Ytong P2-400PD 250mm, sivy polystyren 70neo 240mm Zlozenie strechy: sadrokarton, parozabrana, mineralna vata 400mm, poistna stresna folia, betonova krytina R: podlaha 7.445 m2K/W stena 9.209 m2K/W strecha 10.127 m2K/W Dakjem :-)
Odpovedať
1
2
Len tak narychlo. Na obrazku tepelne mosty, ktore treba vyriesit. Kedze podlaha podpivnicenej casti je zateplena a aj strop je zatepleny, tak nechapem, ci to je vykurovana alebo nevykurovana pivnica
Odpovedať
@janvirostko pivnica nebude vykurovana, ale bude tam technicka miestnost takze nejake teplo tam bude. tiez som sa zamylal nad tym ci tam nebudu tepelne mosty
Odpovedať
@stefan83 opytaj sa projektanta, ci mozes stavat zakladovu dosku na XPS vanicke. takto idem stavat ja, mam vsak rovny pozemok. princip: beton nema s podou ziaden kontakt, vsetkych 6 stran domu je obalenych polystyrenom a zakladova je lepsia, nez zakladove pasy, lebo cela plocha nesie vahu stavby, nie len pasy, co minimalizuje moznost jednostranneho sadnutia stavby. okrem toho, ze takto odstranim tepelne mosty, nemusim ani zateplovat zakladovu dosku zvnutra, nemusim platit anhydridovy poter a usetrim ako na vyske, tak na financiach. tiez sa ho spytaj, co hovori na moznost pouzit lodny kontajner obaleny HDPE, ci podobnou foliou, ako pivnicu.
Odpovedať
@bozsky_kaja ja som tiez planoval stavat na penoskle ale to pri vyskovom rozdiely na pozemku by bol pridrahy spas
Odpovedať
@bozsky_kaja este som rozmyslal vymenit strkove lozko za penosklo o xy hrubke
Odpovedať
@stefan83 opytaj sa ho na XPS, je to pevnejsie a mozes odratat cenu za anhydrid a EPS na prizemi ;-)
Odpovedať
Este lepsie sa opytaj, ci sa nedala pouzit na ciastocne podpivnicenie hotova-prefabrikovana zelezobetonova pivnica napr: http://www.arbet.sk/index.php/betonov... a na to potom stavat. Len neviem co by na to povedal statik.
Odpovedať
@euro_ celkom vtipna ta vyska betonovej pivnice. 200cm. do toho sa nezmestim :-D :-D :-D :-D teraz pozeram, ze to je vonkajsi rozmer - vnutorny je 170cm!!!
Odpovedať
@bozsky_kaja vyska je tam 210cm
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja si v skole chybal ked sa ucilo ako citat kotovanie ? :-D
Odpovedať
@majkoj @stowasser ved to pisal k tym betonovym prefabrikatom...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan @bozsky_kaja ok, slubujem, ze uz budem citat cele vlakno :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Mame to podobne..s par zmenami oproti vasmu.. pod celym domom je pivnica.. ta je postavena na platni (nie na pásoch) kt ma 35 cm..vybrovany beton. ten je v ESP vanicke - 15 cm... steny pivnice - tehla. izolacia pod urovnou zeme 12 cm esp. do urovne 1 radu nad uroven terenu je cala pivnica v zváranej foíi.. samozrejme aj celá platna bola vyliata do gumennej fólie Pivnica je vykurovana a potom na prizemi mame v podlahe len nutné minimum..6 cm.. svetlost v pivnici je ale 260 cm.. podla mna to nema vyznam setrit na 2 radoch tehly... pri polozke "dom" to je fakt minimum..
Odpovedať
@stowasser @majkoj treba sledovat, na co reagujem a potom pisat ;-)
Odpovedať
@kelso007 aký bol dôvod aby to bola pivnica, teda pod úrovňou zeme a nie nad, k čomu taký veľký priestor bez okien?
Odpovedať
su tam okná.. dvorce.. vinaren, satnik a posilka a dielna..take velke sa mi to az nezda..
Odpovedať
@kelso007 pivnice nepredrazili velmi dom, to mas PD? ci NED? tiez sme zvazovali nad zakladovou doskou len podpivnicit cely dom to by bolo asi uz o vela viac m2 ako potrebujeme. jedine to vyuzit ako si pisal ty. nad vyskou pivnic som sa nezamyslal, ale nieco na tom bude
Odpovedať
@janvirostko mna to napadlo tiez a pytal som sa projektanta na to a citujem jeho odpoved "ja som podlahu prepočitaval, resp. všetky zateplovane konštrukcie a kriteria na všetky konštrukcie splňaju všetky hygienicke aj energeticke kriteria. Je to ok, ako je to navrjhnuté. Aj preto je zatepľovaná spodná stavba až po základové pásy, aby nedochádzalo lokálne k tomuto stavu ako píšete" Ja som rozmyslal nad pouzitim Novomur alebo Foamglas v dannom mieste.
Odpovedať
@stefan83 no pinica bola urcite do 20 k.. ale je tam a casom sa dostavat neda.. (takmer vsetko sme robili svojpomocne..- tak ze mna bolel chrbat z muravania a nie zivnostnikov ;-) ) este som zabudol ze je tam technicka miestnost kotol zasobnik atd..okolo nas plno domov co setrili a teraz nadavaju ze nemaju kam davat veci...tak stavaju okolo domov rozne budky garaze atd.. papierovo to bolo ned 17kwh na m2 ale mame lepsie okna a trochu viac izolacie v streche ako bol plan.. takze asi tesne PD..chceli sme to proste postavit naraz a mat pokoj.. neni som zastanca altankov (aj ked som sa im dost casu venoval) pristavieb atd.. takze dom ma balkon, terasu pod balkonom a dvojgaraz kt je sucast domu..priechodna z oboch stran spojena pivnicou. spolu - 282m2.. este urcite ale spravim v garazi pod strechou odkladaci priestor aby ta pivnica nebol uplne sklad..(veci ako bicikle 2 sady pneumatik sanky náradie atd..) jeden z dovodou preco sme dali pivnicu bol ten ze k pozemku spravili cestu tak vysoko ze "nulu" som mal takmer 2 metre vo vzduchu (v zadnej casti domu) .. teda hlinu z vykopu pivnice som pouzil na zrovnanie + este cca 215m3 bolo treba na zrovnanie...
Odpovedať
@stefan83 Ahoj, aj ja mam taky "mierne"svahovity a tiez rozmyslam ako stavat. Po dlhom zvazovani vsetkych moznych sposobov osadenia (a to som spekuloval nad mnohymi), mi najrozumnejsie vychadza Celopodpivnicenie stavby. Aj ked to nie je zrovna ten najlacnejsi, ale podla mna najpraktickejsi sposob :-). A myslim, ked sa mi pivnice dobre podaria, to bude to naj riesenie zo vsetkych :-D a aj najmenej nachylne na buduce mozne konstrukcne poruchy a s tym spojene problemy.
Odpovedať
@kelso007 my budeme mat nulu niekde 2m pod hranicou cesty. Nakoľko pozemok je na svahu tak sa neobávam že nás vytopí. Aké máte kúrenie?
Odpovedať
@euro_ tiež som zvažoval celopodpivnicenie ale to už by bolo skoro 300m2 plochy co už je dosť veľa. Aj keď čiastočne podpivničenie je trochu konštrukčne zložitejšie. Tak preto len čiastočne a tým nebude treba veľa kopať do svahu
Odpovedať
@stefan83 Ok.. a co tak zakladovu dosku so vzduchovou medzerou pod nou a v tej vzniknutej medzere urobit to ciastocne podpivnicenie. http://www.elegohouse.cz/zakladove-de... alebo skeletsystemovu zakladovu dosku http://www.skeletsystem.cz/o-skeletsy... Vyrobca deklaruje, ze je vhodna aj na vystavbu PD vo svahovitom terene.
Odpovedať
@stefan83 plyn - podlahovka BRÖTJE.. pripojka bolo uz s pri kupe pozemku hotova taky polo krb polo kachle HAAS + SOHN PINUS-II
Odpovedať
v tych stenach treba prerusit tepelny most ainak je to v pohode. videl som aj projekt EPD s pivnicou, ale tam bola pivina defacto kompletne oddelena .. ale problem to nie je .. tiez budeme mat bud velmi dobry NED alebo na hranici PD aj s pivnicou, ale pivnica bude sama o sebe
Odpovedať
Profilova fotka
pivnica v dome musi byt!
Odpovedať
@beard preco by musela byt? :)
Odpovedať
@euro_ Ta zakladova doska vo vzduchu ma zaujala. nechal som si spravit cenovu ponuku a som zvedavy na odpoved. Dakujem ;-)
Odpovedať
@m168 zvazujem aky sposob bude najlepsi ci novomur ci foamglas alebo nieco podobne :-) ci pod zakladovou doskou ci nad nou.
Odpovedať
@kelso007 Skvely vyber krbu aj nam sa velmi zapacil jeden od toho vyrobcu
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?