Oprava základov

Je oprava základov za 240,-/1m realistická? Mám počítať s navýšením ceny? Celková dĺžka základov je ca. 25m. V cene je: - zabezpečenie budovy vsperami; - ručné odkopávanie základov; - podmurovanie/podbetónovanie do hĺbky 70 cm (z pôvodných 60cm na celkovo 130 cm); - materiál s dovozom; - stavebný dozor. V cene nie je odvoz vykopanej zeminy. Vopred ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@exponent skôr by som prehodnotil projekt
Odpovedať
Je oprava základov za 240,-/1m realistická?Celková dĺžka základov je ca. 25m. V cene je zabezpečenie budovy vsperami, ručné odkopávanie základov, podmurovanie/podbetónovanie do hĺbky 70 cm (z pôvodných 60cm na celkovo 130 cm), materiál s dovozom, stavebný dozor. V cene nie je odvoz vykopanej zeminy. Mám počítať s navýšením ceny? Vopred ďakujem.
Odpovedať
@jan45 Čo tým konkrétne myslíte?
Odpovedať
Profilova fotka
@exponent nepoznám podmienky, ale podkopávanie základov sa bežne robí len pri prehlbovaní suterénu, nie pri oprave. Ak nie sú dostatočne únosné stačí iné riešenie.
Odpovedať
@exponent DAjte trocha viac informacii, Preco sa opravuju zaklady, atd. otazne je ci sposob opravy je spravny. Neviem si dost dobre predstavit dobetonovanie pod zaklady ked tam budu vzpery.
Odpovedať
@jan45 Aby ste mali lepšiu predstavu: dom je v tvare L o rozmeroch 10 x10 m (nepodpivničená časť) a 6 x 6 m (podpivničená časť, výška pivnice ca. 170 cm). Základy sa opravujú preto, lebo je dom v nepodpivničenej časti, kde boli základy urobené iba do hĺbky 60 cm, masívne rozrušený. Ďaľší dôvod poškodenia je aj to, že dom nemal rímsy na odvod ďaždovej vody a v posledných rokoch sa kúrilo iba v časti podpivničenej. Oprava nezostane teda iba pri základoch. Po spevnení základov sa musia dve steny (čelná a jedna bočná) nanovo vymurovať, teda 2 x 10 m a aj trochu viac, teda všetky tri rohy + časť jednej nosnej priečky, preto tá celková dĺžka základov ca. 25 m, ktoré sa musia spevniť.
Odpovedať
@niless "Neviem si dobre predstaviť dobetónovanie pod základy keď tam budú vzpery." Prečo?
Odpovedať
@jan45 mozem sa spytat ake?
Odpovedať
@exponent Preco? A vy si to viete predstavit? lebo ja nie. Zaklady maju 60 cm, pisete ze sa ma odkopat pod zakladami dalsich 70 cm. To este by som si vedel predstavit. Aby zaklad a stavba nepreskla tak sa to musi pri odkopovani nejaky podlozit, to su tie vzpery. Aj to si este teoreticky viem predstavit. Ale ako potom dobetonujete tych 70 cm pod zaklady? Ved musi sa spravit nejaky salung alebo zalejete cely vykop. Ok a ako vyberiete vzpery? Tie nemozu ist von lebo drzia stavbu kym nevytvrdne beton nie? Co viem tak taketo veci sa riesia injektazov betonu pod zaklady, si myslim. Neviem co to je za firmu ale na taketo zasahy by som sa pytal statika nie nejakej firmy ktora nema o statike zrejme sajnu, minimalne peciatku odborne sposobilej osoby pre projektovanie a dozorovanie takychto veci.
Odpovedať
@niless Zabezpečenie domu vzperami bolo myslené, že sa múry a povala zabezpečia proti zosuvu. Opísaný zásah navrhol statik, ktorý opravu základov v rámci stavebného dozoru bude aj monitorovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@exponent takže stále platí, prehodnotiť projekt,
Odpovedať
@jan45 z akého hľadiska treba prehodnotiť projekt? Je taká oprava finančne alebo technicky náročná, alebo dokonca nemožná, čo sa týka trvácnosti takéhoto riešenia? Samozrejme, mohlo by sa prehodnotiť tak, že sa dom zbúra a stavia nový, ale aj búranie nie je zadarmo a hlavne, už by sa pri novostavbe musel dodržať odstup od susedov, najmenej tie dva metre.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@exponent Dodržať ten odstup od susedov by bol prakticky možný, ale bolo by to zbytočné plytvanie priestorom.
Odpovedať
@jan45 Dodržať ten odstup od susedov by bol prakticky možný, ale bolo by to zbytočné plytvanie priestorom.
Odpovedať
@exponent A to ti ide firma podrezavat zaklady alebo robit injektaz,Ak ano tak tam ta cena za 1m moze byt ,alebo viac uz si ani presne nepametam.
Odpovedať
@petka456 Mám síce predstavu, ale vysvetli mi prosím presne ten rozdiel medzi podrezávaním a injektážou.
Odpovedať
@exponent 240 eur x 25 m je 6000 eur , neviem z akého materialu je dom , ale ja som teraz bural 12*18 "L, stálo ma to svojpomocne len 600 eur.... Moje riešenie je dom zbúrať a postavit nanovo.
Odpovedať
@tomas1989 svojpomocne búrať nemôžem, búrať by musela oficiálna firma. Nielen z dôvodu časového (nemám na to ani čas, ani skúsenosti ale ani rodinu, ktorá by mi svojpomocne pomáhala) , ale aj čo sa týka zodpovednosti počas búrania. Tú nechcem mať ja. A tá samozrejme aj niečo stojí.
Odpovedať
@exponent ked my to budu robit lebo v sobotu sa my pridu na dom pozriet tak ti presne poviem kolko to stoji a ak nevies ako to vyzera daj do gogla podrezavanie domu a tam mas aj video a budes vedeit ci to aj tebe budu tak robit.Ale ja byt na tvojom mieste tak by sla radsej do toho co ti pisem ja lebo ani si to neviem predstavit ako ti budu ta robit najme z tych povodnych 60cm az na 130cm.Tak my to vysvetli ale asi by som sa bala ze my dom zacne praskat alebo sa mylim.
Odpovedať
@petka456 dom už je popraskaný ba dokonca horšie, preto tá oprava základov a následná výmurovka tých dvoch poškodených stien. Ich zhodenie a výmurovka v tých 6.000 eur nie sú. Na to treba ďaľší odhad.
Odpovedať
@petka456 Nie, podrezávať sa to nebude, ale podmurovávať.
Odpovedať
@exponent Záleží od tvojich finančných možnosti a preferencii , fotky som nevidel ale podľa toho čo píšeš tak ja by som určite zbúral aspoň tu najhoršiu časť, pokiaľ to nie je pamiatkovo chránené alebo čo.
Odpovedať
@tomas1989 Nie, nie je to pamiatkovo chránené. Tá najhoršia časť sa búrať bude musieť, vnútorné priečky čiastočne tiež, treba nové podlahy, obnoviť elektriku a kanalizáciu, strechu, komín. Stačí mi to zatiaľ do podoby hrubej stavby.
Odpovedať
Ja by som búral...
Odpovedať
@tomas1989 myslíš celý dom?
Odpovedať
@niless podkopava sa po 1m ,robil som uz tak 2 stavby,jednu som dokonca podkopaval 1,2 m,podkopes 1m na sirku zakladu,zvnutra urobis zub 10 cm ,tadial nalejes beton,zvibrujes a tak dookola 1m podkopes 3m nechas ,akurat ze izolaciu uz nedosiahnes,je to narocne na cas zeminu som daval prec dopravnikom,co suteren to 3 mesiace s 3 chlapmi,otrocina ..
Odpovedať
@daralbajda Aký bol výsledok? Je to tak ako popisujem trvalé riešenie? Koľko metrov dĺžky bolo podkopané? U mna sa bude podmurovávať.
Odpovedať
@exponent je to trvale riesenie ,chcel som to zvalit no nemohol som,podkopaval som existujuci penzion a rodinny dom,tak je to funkcne ,len obrovsky financne narocne,ale v zemi musis podbetonovat,neviem ako murivo a aky mas pristup.,v prvej budove to bolo40m v druhej35 m,bolo to o zivot..ten kto tomu rozumie da cenu bez navysenia ,ja som nic nevzperoval,siel som postupne..
Odpovedať
@exponent treba si to poriadne premyslieť , ja som za rekonštrukciu ale.. ideš robiť robiť nový základ , hovoríš že aj murivo, strechu ... to to môžeš rovno zbúrať a postaaviť nanovo a podla seba z akého materialu je dom ? ak je z palenej tehly ,tak ju predáš a budeš to mať lacnejšie
Odpovedať
@daralbajda Takže by sme sa mohli do tých 6000 eur zmestiť?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?