Okapový chodnik - izolacne kridlo

Kúpili sme od developera dom, na ktorom je zle zatepleny sokel. Dom sa nachadza pri Trnave. Problem je, že na základových pásoch je iba jedna vrstva DT tvárnic. XPS 5 cm je iba na tejto DT tvárnici. Tým pádom nemôžeme zateplovať smerom dole keďže nás tam obmedzujú základy, ktoré nie su rovne. Manžel našiel alternatívne riešenie k hlbkovemu zateplenie a to tzv. Izolačné krídlo + priadáme 10 cm XPS na DT tvárnicu. Na krídlo chceme dať 5 cm XPS a vyspádovať ho smerom od domu. XPS budeme lepiť penou. Popri dome by sme chceli mať okapový chodník široký 30 cm, vyplnený štrkom. Avšak toto nevieme presne ako urobiť. Rozmýšlali sme že na to krídlo XPS by sme dali geotextiliu, štrk, geotextiliu, zeminu, geotextiliu a navrh štrk. To by sme chceli ohraničiť obrubnikom. Zeminu medzi štrky chceme davať z dovodu lepšej izolacie. Viete nám poradiť skladbu okapoveho chodnika? Aktualne manžel dal preč nopovu foliu a vyhlbil zem popri záklladoch aby sa tam mohlo dat XPS. Prikladám obrazok a fotky.
Odpovedať
Oprava: Na XPS ide priamo hlina.
Odpovedať
Este oprava zakladovej dosky:
Odpovedať
@lucia_grossova Manžel to má vymyslené dobre. Ja by som dal okolo dlaždice do spádu, je to ale nemoderné. Dlaždice sa ľahšie udržujú a nezačne v nich rásť burina, lepšie odrážajú dážď smerom od steny, ale ako hovorím módu nezastavíš.
Odpovedať
Profilova fotka
zbytočná robota, ak je podlaha izolovaná, už moc nedosiahnete.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucia_grossova ak to chcete spraviť zalomil by som nopovú fóliu od múru až ponad celé XPS krídlo -ochráni xps....na to štrk až do potrebnej výšky...geotextíliu by som nedal....ak máte aké také prestrešenie bude to natoľko suché že ani burine sa tam dariť nebude.
Odpovedať
@jan45 Prečo zbytočná? Robíme to hlavne preto, že sme počas zimy identifikovali v rohoch po obvodnej stene tepelné mosty cez termokameru. Takže nejde nám o únik tepla ale eliminovanie tých mostov, ktoré by mohli po čase začať plesniviet.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucia_grossova tepelné mosty sú únik tepla, ak ste to zistili, zaizolujte rohy, ak stavba je nová, treba počkať kým sa stabilizuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucia_grossova ak to spravíte tak ako ste to nakreslili bude to fungovať....či stačí 5cm hrúbka ťažko povedať
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl ešte by som si dal pozor pri realizácii aby sa použil okolo obrubníkov suchý porézny betón aby ste si tam nevytvorili málo priepustnú betónovú "vaňu" v ktorej bude pri väčších hnaných zrážkach na náveternej strane steny stáť voda....
Odpovedať
@eagleowl áno, súhlasím. Aj nás to napadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucia_grossova osobne by som dnes spravil "okapový chodník" širší ...resp presahujúci zastrešenie lebo pri terajších suchách a teplách okrem toho že pod prestrešenie prší málo aj to málo "vypije" betónový obrubník, ktorí sa naviac slnkom prehrieva tak že okolo obrubníka tráva stále usychá....tam kde nie je obrubník krytý prestrešením takýto problém nie je.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?