Nie je drevo nevhodný materiál pri stavbe?

Ide o rozostavaný menší domček. V popiese je toto: Stav: hrubá stavba- základy z betónu, betónová doska, zvislé konštrukcie drevené rámové, drevené rámy z prierezov SM/JD 60X120 a 120X180 mm. Vodorovné konštrukcie z drevených nosníkov SM/JD 80X200mm ( drevený trámový strop), drevené latovanie, fólia. K stavbe sú prípojky: el.energie, vody, kanalizácia. Realizácia hrubej stavby v roku 2019. Nie je to nevhodný materiál, myslím to drevo. Nebude to o pár rokov robiť problémy? Ďakujem za odpoveď
Odpovedať
@salome51 A ty si ešte nepočula o drevostavbách? Ak neveríš drevu, kúp si murovaný dom. Alebo aký problém by malo robiť drevo? Drevo sa používa na stavbách už tisícročia.
Odpovedať
@chrobak7 lenže toto vyzerá ako OSB doska a tá podľa mňa veľa nevydrží
Odpovedať
@chrobak7 okrem zrubov su "drevodomy" postavene z rozomletych drevenych smeti...
Odpovedať
@salome51 A OSB doska je z čoho vyrobená? Z veľkoplošných drevených triesok. a čo to znamená, že "veľa"? 10 rokov? 50 rokov? OSB dosky sa bežne používajú na stavby a pri dobrej izolácii vydržia desiatky rokov. Z masívneho dreva je vyrobená iba drevenica, akú nájdeš vo Vlkolínci alebo v slovenských skanzenoch. Všetky drevodomy sú vyrobené takto - rám z hranolov a na tom OSB dosky, medzi to zateplenie a zvonku nejaká izolácia a omietka. Drevodomy nemáš z masívneho dreva.
Odpovedať
@rapidek aha, ďakujem. Ja sa pýtam kvôli tomu, že sme OSB dosiek mali volieru a dlho to nevydržalo. Len zase je pravda, že na tej OSB doske bol len jeden ochranný náter.
Odpovedať
@salome51 Áno, to je pravda, že nechránená OSB doska neodolá dlho poveternostným vplyvom. Ale pri stavbách sa OSB dosky ešte dodatočne chránia - napr. omietkou, alebo strešnou krytinou. To je fotka toho domu, ktorý sa rozhodujete kúpiť?
Odpovedať
@rapidek a dnes melú i kvalitnú guľatinu lebo sa predá lepšie
Odpovedať
@chrobak7 áno. Je za 31 tisíc eur a na dokončenie údajne treba ešte cca. 60 tisíc.
Odpovedať
Profilova fotka
@salome51 Že nechránená OSB doska neodolá dlho poveternostným vplyvom. Veľmi sa myliš.Daj si vyhladať do Google maps.......... Tomášikova 23e Ružinov . Tá budova je opláštená s OSB a stojí tam bez akejkoľvek ochrany už minimálne 20-25 rokov.Fasáda zošednutá vekom - ako každé drevo,ale inač v pohode.
Odpovedať
@salome51 a to sa pýtaš vlastne preco? Uvažuješ o kúpe toho domu? Kto by dokončoval tu stavbu ? Pri drevostavbách je ten problém že väčšinu veci si nevieš spraviť sám. A môj subjektívny názor na drevostavby je taký, že nikdy by som do toho nešiel museli by mi ten dom dať za polovicu ale to je len môj názor :-)
Odpovedať
@adiso ak si vies dokoncit murovany, vies aj montovany, nevidim rozdiel. Ani ja nie som fanusik drevostavieb, ale nevidim dovod ich hanit. vsetko ma svoje pre a proti.
Odpovedať
@milan_ no neviem ako by si sám neznalý človek dokončil drevodom, na drevodome je rozhodne viac veci, ktoré sa daju pokaziť...kdezto murovany dom je určite jednoduchšie sám si postaviť hocikto ti vie poradiť hocijaký murár z dediny no na drevostavby sa špecializuje už pomenej ľudí, napríklad ja som si takmer celu hrubú stavbu robil sám ale na drevostavbe by som si netrúfol pretože sú tam aj iné postupy prác(viem nakoľko som sa rozprával s jedným odborníkom čo robili známym drevodom) a ja ho nehaním...napisal som naň niečo zlé? Napisal som že by som zobral len ak by bol za polovicu murovaného ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@adiso Tak ak sa bavíme o hrubej stavbe tak aj pri drevodome aj pri murovanom sa robia rovnako základy aj strecha čiže inak sa robia len obvodové steny a priečky. A píšeš že murovaný si človek skôr dorobí sám ale teraz tvrdíš že ty si si robil sám len hrubú stavbu. Podľa mňa keď je niekto ako píšeš neznalý tak si sám nedokončí ani jeden dom a ako písal @milan_ ja tiež nevidím veľký rozdiel medzi dokončovaním drevodomu a murovaného.
Odpovedať
@martosko takže mi chceš povedať že drevodom si bezproblémov postaví neznalý človek sám ano? By ma zaujimalo kto by mu to všetko dvíhal, pridržiaval a pomáhal s tým...keď mám na to platiť ľudí to už si radšej dam postaviť celé niekomu..ja som si robil na dome obvodové múry a priečky tak že som na to nepotreboval nikoho, miešal som si sám, rezal som si sám, lepil som si sám takže pre toto vidím nevýhodu vo svojpomocnej stavbe drevodomu a taktiež trochu treba vedieť aj s drevom robiť nie je to take jednoduché...no s ytongom alebo porfixom vie robiť každý trochu zdatný ale na drevodom sa robia trosku iné konštrukcie, ktoré musíš mat najprv aj naštudované
Odpovedať
@adiso presne tak...vedľa nás stavali drevodom takže viem ako sa čo robilo mal som ich rovno pod oknom a tam bolo 8 ľudí každý deň minimálne na stavbe... a to keď dvíhali mali na to stroje alebo to dvíhalo minimálne 5 chlapov takže fakt by ma zaujimala svojpomocna stavba drevodomu...možno tak s ružovými okuliarmi
Odpovedať
Profilova fotka
@adiso Ak si robil niekedy so sadrokartónom tak zvládneš spraviť aj toto.Len robíš s drevom.
Odpovedať
@peter1968 Poznam stav.inžiniera ktory išiel do dochodku a za dva roky postavil dva vedla seba stojace poschodove domy sam.Pomoc bola syn alebo kladka.
Odpovedať
@milanpetruska a máš pocit že každý bežný svojpomocny stavil je stavebný inžinier s rokmi praxe? 🤦‍♂️🤦‍♂️
Odpovedať
Ponúkli nám tento rozostavaný dom. Dokončovala by to samozrejme tá firma, ktorá postavila aj ten základ. Ja som len chcela počuť názor iných ľudí čo tomu rozumejú. Ďakujem za vaše odpovede
Odpovedať
@salome51 Ked su tam siete,s pozemkom super cena.
Odpovedať
Profilova fotka
@adiso Ako som písal vyššie tak podľa mňa si neznalí človek nepostaví svojpomocne žiadny dom. A miešaš hrušky z jablkami, na začiatku si hovoril o dokončovaní domu ta teraz si zas prešiel na hrubú stavbu. To že ty si robil múry sám ešte neznamená že by to tak vyhovovalo každému aj keď viem si to v pohode predstaviť aj pri drevodome ale ja by som v takom prípade skôr preferoval s partiou kamarátov postaviť steny a priečky za víkend prípadne dva ako chodiť sám nikde po práci priliepať po pár tehličkách len aby som mohol povedať že som to robil sám, a ak dokáže niekto rezať ytong nehovor mi že by bol tak blbý aby nedokázal odrezať drevo a to ako a čo robiť by mal nájsť v projekte čiže ani tam by som nevidel problém. Ako sa hovorí kto chce hľadá riešenia kto nechce hľadá dôvody ako sa to nedá, ty mi prídeš ako ten druhý prípad lebo tu ako argumenty vyťahuješ úplne nepodstatné veci.
Odpovedať
Profilova fotka
@salome51 drevodom si vyzaduje viac detailov ako murovany, to znamena ze je narocnejsi na zakladne uvazovanie, a kedze sa na slovensku stale vyuziva vo velkej miere svojpomoc, tak pre drevodom sa rozhodne malo slovakov,
Odpovedať
@salome51 ak tomuto hovorite dom ,tal mi je Vas luto.Ja mam tskuto drevaren,mozno trosku mensiu...
Odpovedať
@martosko neviem kto tu skôr pletie hrušky s jablkami ja som sa len na začiatku opýtal kto to bude dokončovať a potom som prešiel na to že hruba stavba a celkovo drevodom je podľa mna zložitejší na svojpomocnú stavbu tak isto ako píše @jblaze...a nejde pre boha o to že kto vie a kto nevie odrezať drevo ale aj ako ho odrezať a ako urobiť tu konštrukciu a pre mna znamená svojpomocná výstavba to, že si väčšinu veci urobím jednoducho sám a nepotrebujem otravovať na to druhých ľudí aby mi s tým isli pomôcť a prispôsobovať sa časovo ďalším xy ľuďom či môžu alebo nie takže podľa mna si nepochopil asi význam svojpomoc lebo ak mám na všetko si niekoho volať na pomoc tak mu aj zaplatím nepotrebujem aby mi niekto na dome robil za pivo a guláš to možno tak rodina ale keďže ja som staval 200km od rodného domu tak to u mňa nepripadalo v úvahu a to že ty to považuješ za nejake chválenie ako píšeš vyššie to je už je tvoj problém... tak isto ako si ty písal že nie každému by vyhovovala svojpomocna stavba murovaného domu tak isto nie každý má záujem byt nesamostatny a spoliehať sa na niekoho druhého takže neviem čo tu vlastne riešiš ak si ma chcel presvedčiť o tom že drevodom je na svojpomoc rovnaký alebo nebodaj lepší ako murovany tak si nepochodil za mna len tolko :-) pekný deň
Odpovedať
@chrobak7 to nieje pravda 😄 v dedine kusok od senca si chlapik postavil taku 2podlaznu drevenicu ...je to sice ako past na oko, ale vyzera to super
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?