Nastavenie dvoch vrstiev asfaltových pod obvodové mury

Zdravím, rád by som sa opýtal akým najlepším spôsobom nataviť 2 vrstvy asfaltových pásov (Elastobit GG 40 alebo PV40 Speed Profile SBS).Pre niekoho vyhodené peniaze,ale ja to mám aj v projekte,časť domu podpivnicená,tak to chcem takto dať. Hrúbka odvodového muriva je 37,5cm. Rozmýšľal som,že by som pás rozdelil na polovicu teda 50cm. Prvá vrstva by pretŕčala cez základovú dosku cca 10-12,5cm,neskôr by sa nastavila smerom dole. Druha vrstva by bola zarovno s vonkajším okrajom dosky a pretŕčala by 12,5cm spod muriva smerom dovnútra čím by vznikol priestor na napojenie hydroizolácie pod podlahou, ktorá sa bude realizovať v neskoršej fáze výstavby. Čo na to poviete? Privítam každý dobrý postreh a radu k téme. Ďakujem.
Odpovedať
vonkajsi presah nalepit smerom hore.
Odpovedať
@xaxaxaxa aj si to lepil hore? Lebo ja ano - len cast, kde to bolo nutne a kvoli posypu treba ten pas znacne prehriat, aby to ako tak chytilo. Hlavne modifikovany SBS sa robi tazko naopak. Normalne by som to nerobil.
Odpovedať
@ragik18 Pas sa ma spajat s presahom 10 cm. Obe vrstvy. Na oboch stranach. Okrem toho nie je dobre mat dva spoje hned nad sebou, lebo narobis velke nerovnosti. A ked sa ti na tom mieste este stretne nadpajanie na dlzku... Takze logicky s 50 cm to nedas. Vrchny pas sirka min 57,5 cm, spodny min 77,5 cm. Riesit spoj hned pri murive je blbe, tak aspon 60 a 80. 20 cm sa odrezavat neoplati, takze spodny 1m :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@zefe Vďaka za postrehy. Teda ak majú byť spoje po oboch stranách s presahom min. 10 cm,tak mi tá spodná vrstva má presahovať cez dosku 20cm a vrchná 10cm alebo to už pletiem? Je hlúposť zahnúť to smerom dole a následne nataviť lepenku na šálovacie tvárnice a prekryť to až po prvý rad tehiel?
Odpovedať
@mcsmekac jasne s tou drenážou úplný súhlas. Pravdupovediac som taktiež rozmýšľal, či nebude stačiť použiť hocijaký Bit G200 S40, je to lacnejšie a lepšie ako trhací papier V60 S35, ale tie modifikované sú ešte o kúsok lepšie,ale aj drahšie.
Odpovedať
@ragik18 ano, spodny presahuje 20 cm, vrchny 10 cm. Oba by som vonku pritavil smerom dole. Nasledne prvy zvisly pas vonku je kratsi - zatavujes s vrchnym a druhy zvisly pas je dlhsi - cele to prekryjes a zatavujes so spodnym. Mozes vonku vyskusat vrchny zahnut hore...ale ako som pisal, pritavis to len na hranici jeho prehriatia a znicenia alebo jedine, ze ti ho bude niekto drzat a rovno na jeho spodnu stranu pritavis vrchny. Lahko sa hovori, tazsie robi. Podla mna zbytocna komplikacia. Hlavne dobre zatav spoje. Urcite by som dal SBS modifikovany. Ja som SBS natavoval aj v minusovych teplotach celkom v pohode. Oxidovany (jeden, co mi omylom doniesli) sa lamal este v slabom pluse. Ale horsie sa s tym robi ako s oxidovanym (pri normalnej teplote), je to take viac alebo menej gumene...zalezi od znacky a receptury.
Odpovedať
@ragik18 daj dva celé pásy na seba s 10cm posunom do strany jeden oproti druhému. Izoláciu potrebuješ zahnúť v exteriéri smerom hore nad murivo (min. 15cm nad teren podľa STN). zahnúť to smerom dole nemá žiaden význam, len prikryješ betón, ktorý navlhne zo spodu.
Odpovedať
@ragik18 Ved to rozrezte asymetricky (60:40) ved budete predsa potrebovat ipu aj pod priečky. BTW To staviate podla nejakeho starsieho projektu, ked mate take hrube obvodove murivo?
Odpovedať
@stowasser Porfix má obvodové murivo 300, 375 a 500mm. Išiel som strednou cestou 375mm, mne to vôbec nepríde prehnane hrubé,aj keď viem,že z brúsenej ľudia používajú aj 250mm.
Odpovedať
@slavoslav čiže vlastne potvrdzuješ to čo písal zefe vyššie? Posun 10cm tým pádom spodný trčí 20cm a vrchný 10 cm cez dosku smerom do exteriéru?S tým zahrnutím nahora a následným nastavením SBS pásu s posypom to nebude ľahké,ale skúsiť to môžem. Vďaka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@slavoslav Tu nejde o prikrytie betonu pri zahnuti dole. Zahne sa dole a zhora natavi zvisly pas, ktory ide do potrebnej vysky. Tych zahnutych par cm hore to nezachrani, len komplikuje.
Odpovedať
@ragik18 ano. vytrčajúcu časť prebehni drôtenym kartáčom (odstáni kamienky) napenetruj a potom sa ľahšie nalepí na penetrovanú stenu. Alebo to sprav ako píše @zefe, je to ďalší spôsob riešenia tohto detailu, ktorých je ešte zopár. Ak zadáš "riešenie detailov hydroizolácie spodnej stavby" v obrázkoch nájdeš tam nie len rezy tohto styku, ale aj ako sa skladajú jednotlivé vrstvy.
Odpovedať
Chlapi dakujem pekne za rady a hlavne ochotu pomoct.
Odpovedať
Predsa len este jedna otazka. Na doske mam na niektorych miestach odlupnute kusky betonu do hlbky cca 1cm s rozmermi 5-10cm,ale aj mensie, vid foto. Treba tieto veci pred nanesenim penetraku a natavenim lepenky nejako zasanovat? Ako ano, ako najlepsie to spravit? Pouzit napr. flexibilne lepidlo alebo nieco ine? Bojim sa, ze ked to tak necham, tak na tych miestach lepenka nebude poriadne drzat s podkladom. Dakujem.
Odpovedať
Nenájde sa niekto s radou? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@ragik18 - skor si zozen poriadny stavebny dozor, lebo aj ta kvalita tvojho betonu je na zaplakanie. diery mozes vyspravit kvalitnym flex.lepidlom na baze cementu (rozumej s cenou sacku >10 euro) alebo opravnou maltou. Alebo si v ruke namiesat poriadny beton a spachtlou vyplnit.
Odpovedať
Vdaka za radu. Doska sa betonovala minulu jesen, ziadne chyby tam cele mesiace neboli. Tieto defekty sa objavili na par miestach az na jar, kde cez zimu stala a zamrzala voda, aj ked som sneh pravidelne odprataval, inak je beton v dobrom stave. Stavebny dozor nevedel co s tym, na betonarke maju vzorku mojho betonu, zevraj je ok a stavebna firma co to realizovala, ze to je len podkladny beton a nemam z toho robit dramu, ze sa to vyspravi s lepidlom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?