Nahadzanie stareho betonu do zakladovej skary

Chystam sa so susedom robit plot, buduci tyzden dame vykopat skaru na zaklad cca 40-60cm hlboku (zaklad bude v nezamrznej hlbke, este sa bude navazat). Ked mi davnejsie kopali zaklad pre plot popri chodniku, ostali mi z toho na pozemku kopce zeminy, v ktorych je kopec stareho betonu, v ktorom boli ulozene obrubniky. Tento beton teraz zo zeminy vyberam a chcel by som ho pohadzat na dno zakladovej skary predtym, ako sa zaleje betonom z domiesavaca. Je to v pohode takto urobit?
Odpovedať
Najlepší postup je opláchnuť betón alebo kamene vodou/hadica alebo wapka/,nemal by byť znečistený a mal by byť vlhký aby neodsal hneď vodu z nového,lebo sa zle zviaže,ďalej by nemal byť širší ako dve tretiny šírky základu /radšej rozbiť na menšie kúsky/ a nehádzať na spodok ale dať vrstvu nového betónu a potom starý.Nový betón má celý obaliť starý.Jeden leje betón,druhý hádže pripravené namočené kusy a potom sa vrátiť a doliať... :-) My sme niekedy dávali aj staré betónové podvaly ale museli sa celé obaliť novým inak to zoslabuje základ...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Na tie zložité návody zabudnite, jediné, čo treba dodržať, že betón by nemal mať povrch znečistený organickými látkami a zeminou. Či je dolu alebo hore, je jedno, základy nie sú nosníky, kde je potrebné dodržať obalenie výztuže.
Odpovedať
@dodok ked pride domiesavac a bude sa liat beton, na tento postup nebude ani nahodou cas...
Odpovedať
@jan45 keby ten stary beton bol nahadzany na spodku a beton by sa lial na neho, preco musi byt ocisteny od zeminy?
Odpovedať
@gashtaan na odpad sa vykasli, najistejsie je nasypat kamen na to urceny
Odpovedať
@jan45 to vôbec nieje zložitý návod... Očistený betón to píšete tiež,mokrý je staré známe-toto požadoval aj môj dedko murár pred 40timi rokmi a že má byť obalený aby neznižoval pevnosť žiadajú aj statici. Je pravda že v zemi je to menej dôležité ako kusy ktoré sú vidno pri betónovaní do šalungu po jeho odstránení.
Odpovedať
@gashtaan Ako myslíš. My sme mali vždy čas. Viem kedy mám objednaný domiešavač,nachystám si kusy betónu pozdľž základu,oplachujem hadicou...Ná jaký problém??? :-) :-) Čus džus!
Odpovedať
@dodok ja suhlasim s tym, ze ked sa hadzu kamene do betonu, treba dodrzat pravidla ako si pisal... ale pokial ide o to, co je pod betonom, je v tom problem? Ci bude beton zaliaty na cistej zemine alebo na zemine, na ktorej bude pohadzany kde-tam stary beton, aky je v tom rozdiel?
Odpovedať
@peto99 bud ten odpad budem davat odvazat na skladku za nejakych 100EUR, alebo to nahadzem pod beton a bude na pivo...
Odpovedať
@gashtaan viem iba tolko, ze mne murari odmietli sypat do zakladov terasy stavebny odpad a zeminu, ale furikovali strk. Pod ten plot aj tak vela odpadu nespotrebujes. Velke kusy betonu by bolo treba drvit, ja by som sa na to vykaslal.
Odpovedať
@peto99 Snáď si do základov pod terasu nechcel sypať zeminu, načo si tie základy potom kopal?
Odpovedať
@viktor811 do zakladov nie, ale do priestoru medzi DTcka pod karirohoze sa odpad zvykne doplnit. Zaplatil som strk. Pod zaklady by som odpad nedaval.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ako som uz niekde pisal: "Je to iba plot, nie 4 poschodova bytovka." Nepredpokladam, ze je to 4 metrovy plny betonovy plot... Netreba to tak prezivat... Kusy betonu na dne drazky fakt nemaju comu ublizit...
Odpovedať
@chumo budu to obycajne stlpiky a pletivo...
Odpovedať
@gashtaan Tak v tomto pripade je aj akekolvek betonovanie plnych murikov zbytocne... Stacili podhrabove dosky do drziakov... A tym padom je cela tato debata zbytocna, podla mna tie skaly ani neumyvaj... Rovno ich tam nahadz...:-D Usetris na betone...
Odpovedať
@chumo si to vyriesil, vlastne cely plot je zbytocny, vysadim tam egrese...
Odpovedať
@gashtaan Do jam pod egrese nesmies hadzat ziadne skaly, len cisty zahradnicky substrat... ;-)
Odpovedať
@chumo jasne, ale tie egrese budem predavat na trhu a casom si za to nasetrim na odvoz toho betonu...
Odpovedať
@gashtaan ja som tahal 25m pletiva a to co robíš ty to je asi to že sa škrábeš lavou rukou za pravým uchom.... tento pomocník: https://www.google.sk/search?q=vrt%C3... ti pomoze urobit diery do nich osadíš tyč 2,5m, zaleješ betonom.. podhrabovu dosku a pletivo náklad celkom je cca 500-600€ je rozdiel dávať jamy a komplet škáru pí r2 x h x počet jám prepočet cca 3,14 x 0,1´2 x 0,4 do jednej jamy 40 cm pojde 0,01256m3 betonu.... inými slovami usanuješ na betóne na práci na čase na všetkom... ak máš veľku miešačku tak pôjdeš na jeden krát... a aby pružilo dotiahneš hore drôtom, žiadna veda.... krytky na podhrabove dosky maju 5 cm... na jednej tyčke je 1 na druhej druhá krytka ak sa pomýliš o 7-8-9cm nemáš problém pomýlit sa na dvoch metroch o 8 cm to chce fakt dve oči slepé... toto je najjednoduchšie riešenie... ..ale ak sused nechce asi si nepomozes...
Odpovedať
@tvojaritka mozes snivat, ze do mojej zeminy spravis takym vrtakom diery... ja ked som robil diery na patky na budu, robil som ich sekacom v priklepovej vrtacke. Pekne po malych kuskoch sekat ako do betonu :) Ale diery nediery, chceme so susedom normalny murik, nie len stlpiky a podhrabove dosky...
Odpovedať
@gashtaan oukej... legitímna voľba... posledná pripomienka (klučový argument): cez plot sa lepšie pozerá na susedu ako cez mur
Odpovedať
@tvojaritka ten murik bude mat tak 25cm na vysku, cez to este uvidim :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan to som si myslel aj ja http://www.modrastrecha.sk/blog/majko... ale islo to ! Samozrejme skaly bolj o drzku. Ale do zeme hoc aj tvrdej to slo !
Odpovedať
@majkoj neviem, ja som to neskusal, ale susedia okolo ano a neurobili ani dieru... je tam fakt tvrda ilova zemina.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan umna je cisty il, ani krompac tomu neuskodil. Ale tento fiskars je ozaj fajnova vecicka :)
Odpovedať
@gashtaan @majkoj mal som na patky k plotovym stlpikom taky motorovy vrtak, silny, ze ked sa zakusol a nepovolil som vcas plyn, tak nas dvoch hodilo salto mortale a proste to niekedy uz neslo hlbsie. Kombinacia tvrdej zemi a najma vela kamenia. Takze tym rucnym si neviem vobec predstavit, ci by som to este teraz nevrtal :)
Odpovedať
@leandrian ti bude asi tym, ze @majkoj je nejaky valibuk :D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?