Nadpojenie základov

Ahojte priatelia. Mám spravené základy zatial bez zaliatej platne, viď. obrázok. Ide o to, že by sme chceli rozšíriť pôdorys o ten kúsok vyznačený červenou farbou. A moja otázka znie, akým spôsobom najlepšie prepojiť základy s tou novou časťou? Dáke roxory navŕtať z boku do háčiek a prepojiť ich s tou novou časťou? Horná doska keď sa zaleje to všetko previaže a dám tam riadne železa, ale čo tá časť v zemi? Keď to nebude dobre prepojené, nebude to rozdielne sadať? Ďakujem za rady.
Odpovedať
Tipujem že to nemá viac ako 3x3m. Ja by som to urobil asi takto: Vykopať požadovaný tvar základového pasu a na kontaktných miestach podľa hrubky zakl. pasu by som vytvoril za pomoci flexi a zbíjačky akýsi zub z rozmerom najmenej 10x10cm po celej šírke základu. Následne podľa hrúbky zákl. pasu by som navrtál 4-8ks diery do hlbky 20-30cm to podľa možnosti vrtaka o priemere do max 20mm a po vyfuknuti otvorov by som tam cez chemicku kotvu nastrkal adekvátne roxory v hrúbke 12-16mm z vonkajším presahom minimálné 50-70cm. Jasne že bolo by dobre ten novy vykop trocha zhutníš nejakou žabou alebo vibr. doskou. čo sa týka DT tak tam tiež záleží akú máš výšku, v prípade že 3 rady tak max rozobrať 1 alebo dva rady, posledný nieje potreba. Z tých povedzme dvoch radou by som vybral z vrchného 2ks a z toho nižšieho iba 1ks aby sa to previazalo. Tie pôvodne roxoriky ktoré máš v DT by som nechal a nerezal ich, následne na nich previažeš tie nove. Vrchnú deku by som robil klasicky max 2-3 silnejšie roxoriky na previazanie ale to už možno bude aj zbytočne! Možno že niekto tu dá aj lepšiu verziu, ale mňa v danej chvíli napadlo totok!
Odpovedať
Tá časť, ktorú chcem "dolepiť" má 2,3x2,6m.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersmd ak sú jestvujúce základy čerstvé, nedošlo ešte sadaniu od budovy, doska to zrovná, neriešil by som to
Odpovedať
@jan45 zatial su len zaklove pasy a tvarnice vytiahnute nad teren, pripravene na zaliatie dosky. Ale zaklady boli robene na jesen, len sa nestihla zaliat platna. Tak neviem, daco to asi sadlo...
Odpovedať
Profilova fotka
@petersmd Po tejto zime (hlboké premrznutie zeminy) si koleduješ o problémy ...
Odpovedať
@laco17 A ako by si navrhol to nadpojiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@petersmd Neviem ako by som to napojil, lebo neviem súvislosti. Zásada je, že všetky dodatočné konštrukcie ku objektu treba oddilatovať po celej výške a dĺžke. Už to, že teraz zemina premrzla - nastal tam určitý pohyb. Ty nevystihneš čas kedy by si to mohol pribetónovať, aby mal základ rovnaké podmienky (nový aj starý). Radšej zváž, či zmena, na ktorú sa chystáš, stojí za to. Keď si robil základy, tak to bol asi výsledok nejakého dlhodobejšieho rozhodovania. Je tá zmena taká dôležitá ? ...
Odpovedať
@laco17 Určite to chcem nadpojiť, ten roh je nevyužitý. Nad tým rohom nebude poschodie, dokonca ani betónový strop, bude to len zvačšená technická miestnosť. Takže váha domu tam nebude tlačiť. V moj prospech ešte nahráva, že platňa nie je zaliata a teda doska s výstužou to previaže, čo je plus. Samozrejme nadpojenie základu nebude ideálne, ale chcem to prepojiť cez chemické kotvy a dať tam riadne železa, tak by to nemuselo robiť problémy v budúcnosti. A dosku spravím trošku hrubšiu, namiesto 15cm, dám 18cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersmd Aha ... nevedel som, že si statik. Pre istotu si niekde odlož moje pripomienky ... Poraď sa so statikom, nech je to na jeho zodpovednosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?