Môžeme si dom osadiť svojpomocne?

Profilova fotka
chcela som sa spytat ci nemate skusenost s osadenim domu. viem ze by to mal robit geodet,ale chceli by sme si osadit dom na zaciatok my a potom ako skutocny stav nech nam uz vymeria geodet.. da sa to? kontroluje to niekto?
Odpovedať
1
2
myslím, že osadenie treba k stav. povoleniu. osadiť dom treba podľa toho, ako je to dané pre konkrétnu oblasť, napr. koľko treba dodržať vzdialenosť od susedov / zákonom dané min 2 m medzi domami /a koľko z ktorej strany-to určuje napr.obec, ďalej- koľko od hraničnej čiary, kde budú siete a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
no k stavebnemu to asi neteba, lebo zoznam co teba k tomu mame a osadenie tam neni zahrnute. skro asiku kolaudacii,ale zaujimalo by ma ci bude niketo pocas stavby kontrolovat nahodou to osadenie,, ze ci to mame oficialne od geodeta, len platit geodetovi osadenie teraz a aj potom ako skutocny stav s amizda zbytocne.. a aj to dost stoji.. viem kolko mame byt od hranice pozemku aj od susedov,takze to by nebol problem,, uzemne uz mame hotove.
Odpovedať
snu, my sme potrebovali osadenie domu na pozemok aj k stavebnemu povoleniu. ale pri vykope zakladov nam to nevymeriaval geodet, ale nas stavebny dozor. robil to nivelakom. pocas stavby nas nikto nekontroloval, ale bude to treba pri kolaudacii, aby boli dodrzane odstupy.
Odpovedať
snu, ale ono neide pri vymerani domu len o to, aby boli dodrzane odstupy od hranic pozemku. Ale dom musi byt vymerany uplne presne, dlzky stran ale aj uhlopriecky a dodrzanie uhlov... je toho vela a musi to byt precizne urobene. my sme stavebny dozor volali aj ked sme robili zakladovu dosku kvoli vyskam a pod... potom ked sme robili prvu ciaru murov sme uz nemuseli spekulovat, ci su vysky dobre a tiez sme nemuseli potom robit vyrovnavaci veniec. vsetko nam sedelo uplne presne :-) bud sme mali takych super majstrov, alebo v tom nemalu ulohu zohralo aj to, ze domcek bol dobre vymerany.
Odpovedať
Profilova fotka
no hej viem ze to musi byt urcite presne,, v tomto doverujem mojmu otcovi :) a k stavebnemu vam stacil len od stavebneho dozoru neaky papier? dakujem vam ste zlate :)
Odpovedať
myslis to osadenie na pozemok? to je taky vykres vola sa "situacia" alebo "osadenie stavby na pozemok" a od stavebneho dozoru pri svojpomocnej vystavbe "prehlasenie stavebneho dozoru", teda vlastne, ze sa vas ujima a bude na vas dozerat. inak na stavebne povolenie nepotrebujes akesi potvrdenie, ze vam dom vymeriaval odbornik, pretoze samotna stavba a prace by mali asi zacat az po vydani a nadobudnuti pravoplatnosti stavebneho povolenia... nas absolutne nenapadlo volat geodeta, ten sa este narobi, ked ho bude skutocne treba. ale poznam aj takych "machrov", ktori okolo stavbariny ani nechodili a vymerali si sami dom "slajfkou" 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
no situaciu mame to je jasne,, som to asi zle napisala :) no my bohuzial na stavebne cakat nebudeme.. teraz nam daju rozhodnutie z uzemneho a nez podame na stavebne bude dlhsie trvat,lebo nas brzdi eset zmluva o vecnom bremene,,takze sa sa chlapi rozhodli,ze si to vymeraju a zbuchnu zaklady..a potom pockame na stavebne a bude sa pokracovat,, nech to aspon vyzre,, aj bager mame moznost vyuzit teraz lacno a o par tyzdnov uz je zajedany na dlho dlho dopredu,tak musime,, snad nebudeme mat z toho pruuser :-D
Odpovedať
Profilova fotka
takze vy ste si ho zamerali na pozemok sami a zacali ste stavat? ked pises ze vas geodet ani nenapadol ?:)
Odpovedať
snu osadenie domu cize ako keby projekt osadenia domu potrebujes ku stavebnemu povoleniu. aspon my sme ho potrebovali. tam kde staviate je urcite daka stavebna ciara. cize dom nesmie byt postaveny pred stavebnou ciarou. tak isto odstup od susedou musite mat 2metre od jedneho ak tam niesu okna a 7m od druheho ak tam okna su. ak by ste netrafili mozete dostat kludne pokutu. dalsia vec je ta viem ze to mnoho ludi robi ale v podstate ak chcete zacat stavat bez povolenia je to stavba na cierno. moze sa kludne stat ze vam to daju zburat ak by niekto prisiel nato. a este ze vecne bremeno mate naco? nemozete pockat na to povolenie?
Odpovedať
Profilova fotka
mima strasen dlho to bude trvat a to by sme zacali urcite az o 2 mesiace, vecne bremeno mame na siete,tahame ich cez rodicovsky pozemok,,.. sak chceme len zakdy urobit,, viac nebudeme,, az po povoleni :) snad nas nikto nenatre :)))
Odpovedať
ved prave staci jeden clovek ktory o tom bude vediet a idete...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
osadnie domu musi byt pred vykopom urobene geodetom - dostanete od neho aj papier, ktory budete musiet dolozit ku kolaudacii. Ak si osadenie urobite sami a tento papier budete chciet od geodeta pred kolaudaciou - moze sa stat, ze Vam to ziadny geodet nebude chciet spravit. Lebo nikto sa nepodpise pod to, co ste si doma laicky sami urobili.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ku kolaudácií budete potrebovať zameranie novopostaveného domu geodetom,a potvrdenie odovzdania nového geometrického plánu na kataster v elektroniclkej forme, pri začatí stavby tento papier nepotrebujete podľa nového stavebného zákona. Pri osadení stavby musíte dbať na dodržanie vzdialenosti od susedných parcieľ, ako Vám to určili v stavebnom povolení - osadenie stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
ferka co je to novy stavebny zakon,ten co bude platit od roku 2010?
Odpovedať
Nie, čo platí teraz. Stavebný zákon sa stále novelizuje, a človek nestíha sledovať zmeny. Ak Ti to stavebný úrad neuložil v stavebnom povolení, že pri začatí musíte vytýčiť geodetom, tak podľa stavebného zákona to nemusíte robiť, iba pri kolaudácií.
Odpovedať
a co ti bude prosim ta pekne geodet vytycovat ked uz je dom postaveny??????????????
Odpovedať
ferka511 : uz som Ti raz pisala, ale asi si nepochopila, tak este raz : ak geodet robi osadenie stavby (samozrejme pred zacatim stavania) alebo ak robi geometricky plan na zameranie stavby na vydanie kolaudacneho rozhodnutia alebo geometricky plan na zameranie rozostavanej stavby (ak budete brat uver na stavbu) - nic Ti v elektronickej forme neodovzdava. Dostanes len 3 originaly geometrickych planov. Ak by si potrebovala viac originalov, da sa ich vyhotovit viac, ale standartne sa dodavaju 3 kusy.
Odpovedať
Milá Saskiax prosím Ťa prečítaj si stavebný zákon a potom sa vyjadruj. A objavuješ sa tam, kde ja diskutujem, čo máš nejaký odborný problém ? Opýtaj sa na katastri v akej forme požadujú geometrický plán a potom sa vyjadruj.
Odpovedať
Názov témy je osadenie domu. Saskiax Tvoje vyjadrenie zo dňa 2.augusta 2009 je zavadzajúce a nezakladá sa na pravde. Pri kolaudácií treba celé zameranie nielen domu ale aj vedľajších stavieb ako je napr. oplotenie apod. Pri začatí stavby netreba zamerať geodetom osadenie stavby a na tom trvám.
Odpovedať
Profilova fotka
ferka: osadenie domu musi byt prilohou projektu, ked sa predklada ziadost na stavebne povolenie na stavebny urad. osadenie domu sa robi na papieri, vykonava ho stavebny inzinier a osadi dom podla stav.zakona. vytycenie domu to je druhy pojem, to uz su konkretne prace v terene.zvyk je ten, ten, ze na zaklade osadenia domu si vytycenie s presnostou na milimetre dam vytycit dom geodetovi, co vsak nie je potrebne alebo si baj ocko vytycim dom sam, alebo murarska partia. a to, ze geometricky plan sa musi odovzdat v elektronickej forme.osobne som o takom nic nepocula
Odpovedať
moja zlata ferka - som geodetka a ja Ti hovorim, ze geodet nema povinnost odovzdavat Ti (ako objednavatelovi) geometricky plan v elektronickej forme. Na tuto temu sa vyjadruj, ked budes mat na to vedomosti. A ak potrebujes geometricky plan na zameranie stavby na vydanie kolaudacneho rozhodnutia - nie je potrebne merat aj vedlajsie stavby - napriklad ten plot. A ked trvas na tom, ze pred zacatim stavby netreba stavbu vytycit geodetom - tak odkiail budes mat papier od geodeta (o vytyceni stavby), ktory je potrebny ku kolaudacii??? A este - ak sa Ta mozem spytat - v akom obore pracujes, alebo aka je Tvoja profesia????? A nediskutujem len na temy v ktorych si Ty, ak sa dobre popozeras, diskutujem vo viacerych temach - nenamyslaj si. Pisem do tem, kde si myslim, ze ludom ktory prisli poziadat o radu, pomozem.
Odpovedať
saskax - ferka pracuje teda ona staia domy niekde pisala v teme dakej. a uz ich ma niekolko zasebou preto rozdava take uzitocne rady. ktore trosiiiiiiiicku obcas naozaj zavadzaju ale neva. ferka neber to ako utocenie na toju osobu ale fakt to uz prehanas nielen tu v tejto teme ale ked tak citam tak aj v inych
Odpovedať
ferka je myslím poisťováčka, tiež sa v poslednej dobe zíram, že všetko ovláda na 100% :-S
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
k téme, mám k stavebnému stačilo osadenie rod.domu od zodpovedného projektanta s guľatou pečiačkou-autorizovaný stavebný inžinier, vytýčili sme si stavbu sami, ale máme "dvorného" geodeta, tak nám to bol troška pre istotu kuknúť, všetky odstupy sme dodržali, tak to bolo ok.
Odpovedať
Profilova fotka
stanislava mam dojem, ze na osadenie netreba ani gulatu peciatku :-)
Odpovedať
možno ani nie, my sme dali urobiť, lebo som to vzápätí potrebovala na všetky siete a kto by to doma vymýšľaľ, nech sa s tým trápi ten kto tomu rozumie :-D
Odpovedať
presne tak to je - ako pise stanislava111 ;-)
Odpovedať
Prečítajte si bod 2/d, dámy :-D :-D § 12 (2) Fyzické osoby a právnické osoby, ktoré vykonávajú vybrané geodetické a kartografické činnosti, sú povinné najmä a) vykonávať ich v záväzných geodetických systémoch a lokalizačných štandardoch, b) zabezpečiť ich autorizačné overenie, c) zabezpečiť číslovanie geodetických bodov podrobných bodových polí v súčinnosti s katastrálnym úradom, d) bezplatne odovzdať geometrický plán alebo výsledný operát o vytýčení hraníc pozemkov do štátnej dokumentácie do 30 dní od ich vyhotovenia, e) bezplatne odovzdať výsledky z budovania geodetických bodov podrobných bodových polí do štátnej dokumentácie do 15 dní od ich zriadenia, f) bezplatne odovzdať výsledky merania alebo digitalizácie a zobrazenia predmetov, ktoré sa preberajú do základných štátnych mapových diel s veľkou mierkou alebo ktoré sú obsahom tematických mapových diel s veľkou mierkou v rozsahu nad 7) Zákon č. 526/l990 Zb. o cenách. 8) Zákon Slovenskej národnej rady č. 149/1975 Zb. o archívnictve v znení neskorších predpisov. Čiastka 74 Zbierka zákonov č. 215/1995 Strana 1785 www.zbierka.sk Za obsah týchto stránok zodpovedá výhradne IURA EDITION, spol. s r. o. © IURA EDITION, spol. s r. o. 0,25 km2 do štátnej dokumentácie do 30 dní od ich vyhotovenia; táto povinnosť sa nevzťahuje na fyzické osoby a právnické osoby, ktoré vykonávajú geodetické a kartografické činnosti pre potreby obrany štátu.
Odpovedať
no ved ano - a kde je pisane ze aj v elektronickej forme???? asi tomu nerozumies co si tu popisala... ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?