Môžem spraviť základový pas 50cm namiesto 60cm?

V projekte mam navrhnute zaklady sirky 60 cm a hlboke 75 cm + 15 cm strkove lôzko. Obvodove murivo porfix 30 cm. Jedna sa o bungalov. Môžem spravitˇzaklady siroke iba 50 cm? Napr. Ked na murivo 48 cm je zaklad bezne 60 cm aj pri dvojpodlaznych domoch, tak na murivo 30cm by malo stacit 50 cm pri bungalove , či???
Odpovedať
@macher99 sirka zakladovej skary zavisi od unosnosti podlozia, nie od hrubky muriva...
Odpovedať
Profilova fotka
tých 60 cm niekto vypočítal. Aspoň dúfam. 60 cm základ to je ako pod panelák. Každopádne nič Vám nebráni v tom urobiť 60 cm širokú základovú pätku na na to dať 30 cm hrubé DT ktoré majú dostatočnú nosnosť aj na poschodový dom.
Odpovedať
@gashtaan geologa urcite volat nebudem a nemyslim ze to niekto aj robi
Odpovedať
@philos nepochopil si ma. Ide o to ci mozem spravit 50 cm siroky zaklad namiesto 60 cm
Odpovedať
@macher99 ja som geologa volal, vyžiadal si to statik... môžeš urobiť základ aký len chceš, je to tvoj dom..ide o to, aby ti to porom dozor podpísal v denníku... ďalšia vec, keď už teraz setris na základoch, ako to potom bude vyzerať ďalej?kubík betónu stojí 50€..na cele základy minies o 5 m3 viac, čiže 250€..stojí ta úspora za to, keď do chalupy aj tak vrazis 200 tis.€?
Odpovedať
@macher99 tak ked nechces volat geologa, ja ti tu zadarmo anonymne poradim... bohate ti stacia zakladove pasky siroke 30cm a uplne stacia do hlbky 40cm.
Odpovedať
Vys*r sa na zaklady, vsak ich aj tak vidno nebude... Usetrene peniaze pouzijes na obkladacky, nech maju navstevy co obdivovat :-S Cim to je, ze sa mi nad zmyslanim niektorých ludi pravidelne zasekne procesor?
Odpovedať
Toto je otázka na projektanta, stavebný dozor, prípadne statika. Ale pamätaj. Ak budeš šetriť na podstatných veciach dobehne ťa to. Vo finále vyberieš "najlacnejšieho" bagristu, ktorý namiesto 4 hodín ti to bude kopať dva dni, akurát bude mať len 60 lyžicu a podľa toho o aký druh podložia sa jedná a o akého diletanta pôjde ti v lepšom prípade vykope 70-80 cm pásy v horšom to bude vypadať ako kráter po výbuchu granátu. Šetri tam, kde to má hlavu a pätu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 @gashtaan proste zle ste mu poradili..mali ste napisat ze staci 50cm a aj menej :-D .."prodas hadraplan a jeste vydelas"
Odpovedať
Profilova fotka
@macher99 napiste tu kolko je unosnost zeminy v zakladovej skare. bezne sa uvazuje 150 kPa, to su nejaky ily triedy F6. strky mozu mat do 300 kPa.. A ked je tam uplne "maslo" moze to byt aj 50 kPa. ALebo iny problem s podlozim moze byt. Zalezi aj od rozponov stropov, ci je tam betonova doska alebo krov a podobne.. vzorovy priklad: Ak mate bungalov, raster nosnych stien 6m a strop je ZB doska. Tak pri zaklade sirky 500 mm tam bude 145 kPa, a pri 600 mm zaklade tam bude 121 kPa. Cize pri beznej uvahe 150 kPa je to ok..beriem stredny nosny mur.. Tolko vzorovy priklad. Pre posudenie ci je to mozne treba vediet, aku unosnost ma zemina (alebo aspon fotky z vykopu), vidiet podorys a rez. Potom sa vieme o tom debatit. Ale ja by som nechal 600 mm. Sirsi zaklad, mensie kontaktne napatie, mensie sadanie.. A ked sa raz deti rozhodnu dostavat poschodie budu vam dakovat lebo v zakladoch bude rezerva.. @philos 600 mm pre panelak asi tazko.. mozno tak 3 podlazia (v idealnom pripade 4 podlazia) na strkoch!!
Odpovedať
@gashtaan 40cm zaklad je velmi malo pod dom.aspon 70cm do nepremrznucej zeme my sme zaklad na plot dali do hlbky 90cm tak asi ma ich mraz nedvihne.A mozno by stacilo aj 60cm ale istota je gulomet.
Odpovedať
@petka456 to sa volá irónia čo napísal gashtaan
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petka456 to samozrejme nebolo myslené vážne...
Odpovedať
@sidewinder strop bude dreveny tramovy, a povala bude len ako odkladaci priestor. bungalov je kocka a vnutorne nosne steny su 2. Rozpony su 4,8m, 3m a 3,8m. Zemina je il. Dam tam zakladovy pas 60 cm, len islo o to kedze je to bungalov a obvodovka je 30 cm, ci by uplne nestacil pas 50 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@macher99 ked je obvod 300 mm, tak adekvatne k tomu stredny nosny bude urcite bavit 500 mm
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?