Môže dážď poškodiť vykopané základy?

Zdravím.Chcem sa opýtať či môže dážď robiť problémy,keď mám vykopané základy,stihol som ešte nahádzať kameň 16-32.No a od pondelka prší s menšími prestávkami a ešte bude.Tak teraz neviem kedy to zaliať,samozrejme ešte to musím užabovať.Chcem urobiť základy teraz na jeseň a na jar pokračovať.Ďakujem za rady
Odpovedať
@yakuza Zdravim, zalezi aky tam je druh pody, pokial sa to nezosypa do zakladu tak je to v poriadku a a pokial nemas stojatu vodu vo ykope, betonovat mozes aj ked bude prsat.
Odpovedať
Nie zatial sa nic nezosypalo je tam makadam 16-32 no len nahadzany a urovnany,este zhutnit treba.A urcite tam voda nestoji,ani spodna voda tam nie je. @tomcok
Odpovedať
tiez mam strk v projekte vratane nastrihanej kari rohoze, len neviem ci to nie je zbytocne, lebo projektant nepoznal geologicke podlozie. Ale nebudem to asi davat na jar.
Odpovedať
ak sa ti nic nezosypalo, nesype, je to OK dazd je v pohode
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba urob si vlasny laicky geoprieskum nepotrebujes nato ziadne stroje ani odbornikov nestavias mrakodrap, nieco si pozri na nete a dolezite je ci je v celom vykope rovnake zlozenie pody ak mas po dlze domu prikald v polke il a v druhej polke nejaku prasnu podu alebo nieco ine tak to by som vystuzil zelezom ale urcite to netreba prehanat ako tu vidim niektore zaklady ,
Odpovedať
@yakuza makadam do pasov je v drvivej vacsine zbytocnost a este ho hutnit ... aku funkciu vlastne moze plnit? Pokial sa nic nezosuva a nestoji voda da sa betonovat.
Odpovedať
Profilova fotka
Zalezi na podlozi. Ak je to zemina miesana zo strkom, ta je priepustna a ta voda odtecie.. Ale v pripade ilov ta voda tam dlho ostava a vyrazne zhorsi parametre zakladovej zeminy.. to ze tam spadne nejaka stena vykopu to sa da docistit to nie je problem. Ale pokles unosnosti zakladovej pody moze byt problem a dost velky. Ci co ilov treba strkove podsypy alebo nie, to su vecne hadky aj medzi statikmi.. JA davam stale.. lebo ma to tam viac funkcii.. Ak sa premoci zemina.. strk tam ma dve funkcie.. jedna je ta ze ked behate po vykope tak nieste az po usi od blata.. lebo chodite po strku.. a druha je vyrazne vylepsenie premocenej zeminy ak sa do premocenej zeminy ten strk zahutni.. to mate ako ked si nasypete do jogurtu cornflakes... Ta lyzicka sa da do toho zapichnut omnoho tazsie.. cize sa z toho stane tuhsia zmäs.. Takze pripad od pripadu je to ine.. Ale hlavne zakldove skary v iloch ja osobne odporucam chranit pred dazdom a po odkopani hned betonovat, pripadne si vyhliadnut take pocasie aby sa to stihlo bez tej vody.. Lebo suchy il moze byt tvrdy "ako beton".. ale ked sa do toho dostane voda.. je z toho mazlava hmota bez unosnosti.
Odpovedať
@sidewinder strkova vrstva pod zakladovymi pasmi sposobi to, ze voda sa bude hromadit prave tam. Voda pojde cestou mensieho odporu a strk tym mensim odporom je. Strkova vrstva nevylepsi vlastnosti zeminy ani jej unosnost. To by bolo velmi jednoduche ak by unosnost zeminy bola nizka sup makadam a uz je vyssia :). To iste plati pri castych chybach, kedy sa odizoluje objekt vykopom, makadamom, nopovkou a drenaznou rurou. Doslova sa vode spravi cesta pre povrchovu vodu kadial ma tiect - k muru do drenaznej rury.
Odpovedať
Profilova fotka
No to je presne ten druhy pristup o ktorom som pisal :-). Strkova vrstva vylepsuje podlozie kazdopadne.. Inac by sa nerobili hutnene strkove vrstvy nikde..A Pritom na velkych stavbach a liniovych stavbach je to zaklad a od toho sa zacina.. Pri zakladoch v iloch si voda stale najde cesticku.. lebo medzi zakladovym pasom a samotnym ilom nie je nikdy dokonale tesna spara.. A ta voda sa tam dostane tak ci tak, a tak ci tak skonci pod zakladom ci je tam strk alebo nie je. Lebo strk je pod zakladom a voda ide popri zaklade na styku pas-zemina.. a musi prejst cestu cca 1m kym zisti ci je pod zakldom strk alebo nie je. A ostane tam. aj ked tam strk nebude. a bude tam robit "blatko". Smer, ktory spominate zaroven tvrdi, ze zaklady v iloch by sa nemali ani odvodnovat.. Podla mna to nie je spravne.. lebo ak uz sa tam nejaka voda ma dostat tak je dobre ked sa odvedie prec. Ano voda si najde cestu mensieho odporu, ale tu cestu minimmalneho odporu jej treba ponuknut aj smerom z pod zakladov pred od domu. Kto nechce nech neda podsyp, ja predpisujem stale. Tvrdit jednoznacne, ze je to zle riesenie je prilis trufale .. si myslim. pisete ze sa vode spravy cesta, ale to je problem zleho spadovania terenu a nie upravy zakladovej skary. A co ked prdne dazdovy zvod alebo kanal na prestupe zakladom? zrazu mate v zakladoch furu vody.. Ak je spravne vystrkovana odvodnene.. kym sa ta voda zpamata uz v potoku, ale ked sa tam pod zakladom nudi.. tak rozmaca podzakladie.. Ale ako som pisal.. o tom sa ja hadat nejdem.. su to dva pristupy.. a je na zvazeni projektanta..a zalezi od situacie..
Odpovedať
@dominik_boksansky voda sa hromadí či tam štrk je alebo nie ak je hlina , tá prepúšťa vodu horšie ako piesočnatá zemina, štrkové lôžko sa dáva aby beton nenasiakal od zemnej vlhkosti
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?