Montáž sadrokartónu na stenu bez profilov

Profilova fotka
Ahoojte, chcem sa opýtať, či je možná montáž sadrokartónu na stenu bez profilov? Mám na mysli napr. priamo navŕtať samozreznú skrutku cez sadrokartón do vopred pripravenej diery s hmoždinkou. Dôvod je ten, že chyža je aj tak už dosť malá a potrebujem ušetriť takpovediac každý centimeter. Bude to tak držať, alebo hrozia rôzne strašidelné scenáre?
Odpovedať
1
2
počul si už o suchej omietke? perfektná vec.
Odpovedať
Profilova fotka
https://youtu.be/m-FP_dbL9iA
Odpovedať
@megosoft Urcite by som SDK na steny lepil, to sa robi uplne bezne. Dolezite je aby podklad drzal.
Odpovedať
@majkoj len tam musí byť ideálne rovná stena... s lepidlom sa dá lepšie pracovať, vyrovnávať.
Odpovedať
Profilova fotka
Práveže steny sú tam kadejaké, to je ten problém. Ja by som to urobil asi tak, že by som napenetroval, aby to poriadne držalo pokope a na to kydal kleber, ktorým by som steny vyrovnal a do toho potom už len vtlačil sadrokarton... dá sa to tak? A idem ešte pozrieť tú suchú omietku, že čo je to zač... to by mohlo byť tiež good :)
Odpovedať
@megosoft len si dobre pozri tú "suchú omietku", to je to, čo chceš robiť. vyrovnávať steny lepidlom je blbosť. suchá omietka je vlastne SDK na "guče" osádzaný.
Odpovedať
@megosoft Sucha omietka je prave to nalepenie SDK na stenu :-). Penetracia a "kleber" ti je uplne na prd ak je podklad nesudrzny. Odpadne ti to aj s tym "klebrom" aj s tou penetraciou. Pozicaj si sanacnu frezu, daj dole zo stien vsetko co pojde az na pevny podklad a nasledne mozes ist cestou lepenia SDK. Vsetko ostatne bude len "fuserina" a neskor sa ti to urcite vypomsti. Robis si to pre seba, tak to aspon rob poriadne.
Odpovedať
Profilova fotka
Takže suchá omietka je vlastne sadrokartón prilepený špecialnou zmeskou... to je všetko? Ak som teda dobre pochopil... žiadna veda :P Otázne je, prečo mám použiť platňu o 1,5cm menšiu ako je výška miestnosti? Čo tam mám nechať fugu?
Odpovedať
ani nie tak "špeciálnou zmeskou", ako flexibilným lepidlom (prípadne montážnou penou, ako uviedol kolega vyššie). áno, dole máš nechať fugu, hore asi tiež. kvôli odvetrávaniu, aby to uschlo. dole tak či tak dáš lištu, hore asi tiež. resp. zatmelíš, prípadne je ešte veľa iných riešení. žiadna veda? ho to uvidíme :-D tmelenie, brúsenie, atď. ale hej, je to fajn robota a pekne to pribúda, platňa za platňou.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon nemusi :), u mna nebola a vsetko v pohode.
Odpovedať
@majkoj to, že to drží, ešte neznamená, že je to spravené na 100%. by sme videli, keby sa tie platne odtrhli, na koľko % tej peny to drží :-D Možno aj preklopkaním sa to dá zistiť, aj keď pena zneje asi inak ako guče lepidla.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon kedze sa jedna platna nezadarila, museli sme ju odtrhnut, takze ti garantujem, ze to drzi :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Mne sa tiež tá medzera nezda, lištu nechcem nikde žiadnu, bo načo... maximálne dole od dlaždic urobím takú lištičku, ale inak bude celá chyža obložená sadrokartonom... 9 sadrokartonov ma čaká. + 3 modré na strop. To aby sa hurhaj nešíril z dielne do domu :D Najprv si ale musím naťahať káble ne? A do sadrokartonu mam tiež urobiť výrezy na vypínač a tak?
Odpovedať
Ten hurhaj sadrokartonom nezastavis je to zbytocne
Odpovedať
@megosoft Pocuj, fakt to chces robit vsetko sam? Lebo mas v tom teda dobry hokej.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd Tak zase si myslím, že nie som až taký druk, aby som nezvládol prilepiť pár sadrokartónov... len sa pýtam technické veci, lebo som to nikdy nerobil. Nejako začať treba :P
Odpovedať
@megosoft očividne si to, čo si napísal... keď nedokážeš/odmietaš dodržať montážne postupy... nič o tom nevieš... absolútne. ako som písal: "dole tak či tak dáš lištu, hore asi tiež. resp. zatmelíš, prípadne je ešte veľa iných riešení. " hurhaj z dielne ti veru modrý sdk nestlmí. možno o 2dB :-D Viac možno v troch vrstvách a s 20cm minerálnej vlny :-D. a na strop ho budeš dávať normálne, ako treba? aby ťa to v dielni nezabilo... mimochodom, prilepenie tých platní je tá najľahšia robota. ako som už písal.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Ja som oblozil celý byt na spec.lepidlo na SDK z MMarket , drží doteraz, keď dobre napenetrujes není sa čoho báť .... :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@koso81 ahoj prosím ta pametas si nazov toho lepidla z MM a cenu ? Tiez sa chystám obložit nás dom SDK. Máme novostavbu z Porothermu..a rovnost nie je idealna...nechce sa mi omietat...takže som sa rozhodol pře SDK.
Odpovedať
Profilova fotka
Vyskusal som kadeco na osadrovanie SDK priamo na stenu, ale najlepsie sa mi robilo s Knauf Perlfix (kupis v hornbachu/stavebninach). Urcite by som sa vyhol napodobeninam STAVMAT Sline a podobne nedorobky. AK ides po cene, tak teoreticky mozes pouzit hocijake flexilepidlo, ale tabule budes musiet prikotvovat (Napr. na hmozdinky, co problem nie je).
Odpovedať
@mgx preco prikotvovat? my lepime rigips -rifix. to je asi rovnake ako perflix, ci? lepime to ale celoplosne nemam rad buchty a spary... vyzera ze to celkom drzi...
Odpovedať
Profilova fotka
@tino253 nazdar,už ho nemajú v ponuke ale je to toto https://www.obi.pl/akcesoria-do-plyt-.... Teraz som robil rodinný dom a obvodové steny som lepil s https://www.google.com/amp/s/www.acry.... , vnútorné steny na Pur penu https://www.allmedia.sk/tmely-a-lepid...
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 - to prikotvovanie som myslel s pouzitim Stavmat SLINE. Vobec to nedrzalo. S KNAUF Perlfixom vobec problem nie je, drzi to aj na buchtach (tiez velmi nemam rad) aj celoplosne. Lepidlo pouzivam len Knauf a PCI.
Odpovedať
Práve som sa pozeral na ceny uvedených lepiacich hmôt a ich vydatnost...nič moc. Chcem sa preto opýtať či musim na lepenie SDK použiť len vyššie spomenuté sadrove lepidlá, alebo či môžem použiť aj klasické lepidlo na dlažbu. Ak áno ako postupovať... Potrebujem takto obložiť cca 280 m2 stien.
Odpovedať
Ja som to lepil na kleber a daval som preventívne. Do každej platne 3-4 sroby 6 mm hrube. 6cm dlhe bez hmozdinky priamo do ytongu. Potom ma to prestalo baviť a lepil som to na pur penu nizkoexpanznu. Sroby som dval aj tak aby mi to pena moc nevytlacala Obe riesenia drzi ako das. Neni žiaden problem. Steny som mal relativne dosť rovne 1,5 cm fugu som nerobil kladom som to rovno na podlahu nechcel som listy. Islo to rýchlo na sadru a brúsenie som si zavolal majstra
Odpovedať
Ked su rovne steny, tak lubovolnou nizkoexpanznou penou a ked su krive, tak jedine na buchty. Osobne by som dal na spodu skaru aspon podlozenim SDK odrezkov.
Odpovedať
@megosoft ked ti ten strop klesne o 4.2~5cm to je tak tragicke ??? To je aj z pouzitim CD+UD ... ak chces aspon dake odhlucnenie tak mozes do tej 3-4cm medzeri vlozit vatu.
Odpovedať
@tino253 Ak mas taky rozmer tak ta daleko menej ta bude stat predstena rovnako ako som pisal @megosoft a mas moznost si roztahat aspon kabelaz bez sekania ak potrebujes :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Otazka na tych, co ste lepili SDK pur penou priamo na stenu, priblizne aky odskok (medzera medzi stenou a SDK) vznikol po vytvrdnuti, ak bola stena rovna? Odtlacala pena moc, ci ani nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@mohoo podla toho kolko as peny, a to zas zavisi od toho aka je rovna stena, , ale ked je murovana nova nie nejaka stara dierava, tak to drzi same podltalkom a nic netreba fixovat a neodtlaca to ;) medzera tam navonok nieje, vecsia medzera ti vznikne pri lepeni na zuby ako na penu ;)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?