Máme hutniť žabou, alebo dať makadam?

ahojte. zacali sme stavat dom. mame ho ciastocne podpivniceny a teraz mame pokracovat dalej s vykopom dalsich zakladov. poda u nas je velmi hutna, kamenista. ked nam bagrista kopal, mal co robit. mala som v plane tu vykopanu zeminu pouzit znova pri vyplneni do salovaciek, ale teraz na nas svokor tlaci, ze tam musi ist makadam. mne to pride zbytocne kedze zemina ktoru sme vybrali je naozaj pevna a podla mojho nazoru ak sa zhutni, tak s tym problem nebude. ako to vidite vy skusenejsi? dali by ste spat zaminu??? dakujem za rady :-)
Odpovedať
zeminu daj naspäť a hutniť, hutniť a hutniť, makadam daj až na koniec nejakých 20 cm,na neho pôjde železobetónová platňa. Ja osobne by som makadam určite dal, zemina ti bude ťahať vlhkosť, po makadame sa voda "nevyšplhá" Takže svokor asi vie prečo to vraví
Odpovedať
Nám stavebný dozor tvrdí,že namiesto makadamu dať štrk....čo poviete?
Odpovedať
Dobre zhutneny makadam je lepsie riesenie pre zasypy. Ma ostre hrany a na rozdiel od strku s oblym kamenivom si udrzi lepsie zhutnenu formu. Osobne by som pouzil frakciu 0 / 32 alebo ak sa jedna o vysoky nasyp tak 0 / 63. Ak mate napriklad aj nejaku stavebnu sut z buracich prac tak kludne to tam mozte nasypat na spodnu cast a zaliat cementovym mliekom. Z vrchu dosypat lomovou drtou.
Odpovedať
Profilova fotka
V niektorých lokalitách je drahší makadam v niektorých štrk.V podstate je jedno čo tam dáte.Ale aspoň tých posledných 15 cm by som dal štrk alebo makadam.
Odpovedať
my sme dali spat aj zeminu, ale dali sme aj "makadam" aleb skor to nazvem lomovym kamenivom roznych frakcii. tiez najhrubie sme dali naspodok najjemnejsie navrch. slo nam tam asi 12 plne nalozenych tatroviek.. a zabovalo sa a zabovalo a zabovalo a potom sa tam este cosi doviezlo, lebo celkom slusne to usadlo.... clovek by nepovedal kolko ton toho sutru sa zmesti do tak malej plochy =-)
Odpovedať
Profilova fotka
Je to o cene materialu...pokial tá výkopová zemina nebude pre vás dalej použitelná pri úprave terénu po stavbe domu, tak určite ušetríte € jej použitím na zásyp pod deku...nakolko zväčša po zhutnení zeminy zo základou nieje dostatok, treba ešte ďalší materiál...ktorý sa volí znovu podľa ceny.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?