Máme búrať pôvodnú dosku?

Ahojte, prerabame 60 rocny dom a na nase prekvapenie sa na prizemi po vytiahnuti skvary odhalila zakladova doska (okrem kupelky ta bola klasika na hline). Jej hrubka je cca 5cm, projekt pocita s hydroizolacia, 9cm styrodur (2800c 5+4cm), anhydrid plus podlahovka. Otazka znie, vyzbijat, prelhbit, vyliat novu a dat viac cm zateplenia? Alebo setrit? 🙂
Odpovedať
5cm = zakladova doska? :-D
Odpovedať
Daj lepšiu foto z celej plochy
Odpovedať
Profilova fotka
@mc999 súčasný stav je stabilizovaný, už nebude sadať, plochu vyspravte zalátaním dier, hydroizolácia môže byť aj fólia, anhydrid si rozmyslite, tam stačí bet . mazanina, styrodur tiež, stačí PS 100. To kreslil projektant, čo to nebude platiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@mc999 - po prve, ujasnime si fakty. 60 rocne domy (povojnove domy 1945-1960) sa na 90% nerobili technologiou zakladovej dosky. Zakladova doska tiez nemoze mat 5cm, praskla by. Je to klasicky dom postaveny na zakladovych pasoch a maximalne mas 5cm poter/mazaniny vyliatu medzi pasmi. Obcas sa nasiel niekto, kto na to natrel nejaku smolu alebo predchodcov IPA na baze terovej lepenky. Ja som podobny dom z roku 1940 rekonstruoval vlastnorucne, takze moznosti: 1) ak mas dostatocnu vysku v miestnostiach (napr.2.6m), mozes nechat terajsiu betonovu 5cm vrstvu (nie platnu) ako spodny podkladovy beton. Hydroizolacia poriadne, previazat zo stenami, ale mozu ti zacat vlhnut (to zial pri starych domoch bez podrezania je fakt). Dalsia moznost hydroizolacie je folia (napr Alkorplan). Potom izolacna vrstva, styrodur nahrad EPS 150, ale aspon 20cm. Potom podlahove kurenie, cementovy poter (5-10cm), dlazba/pochodzna vrstva. 2) ak nemas dostatocnu vysku, tak rozbit, prehlbit (ja som prehlboval 55cm), podkladovy beton (10cm), izolacia 2x, EPS 150 25cm, podlahovka/cem.poter 8cm, dlazba/lamino
Odpovedať
@mgx 😕 Dobry den, prosim vas na zaklade akeho vypoctu uvadzate minimalnu hrubku izolacie? Uvedomujete si co to stoji a co to prinesie? Do strechy potom rovny meter podla vas? 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@jordyl program PHPP. ak si pozries dnesne normy, vyjde ti kolko by si mal dat izolacie. kolko stoji 10cm a 20cm EPS? pri celkovych nakladoch (vykop, podlaha) je rozdiel minimalny, ak zaratam vsetky naklady + pracu.
Odpovedať
-
Odpovedať
@mgx Poznam normy, poznam STN 73 0540-2 +Z1+Z2, norma uvadza pri strope a rozdiele teplot do 25°C pozadovane U=0,4 W (poziadavka od r. 2021). V zemi pod domom nikdy nebude mrznut cize je to s velkou rezervou. U=0,4 splna uz aj 100 mm tepelnej izolacie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jordyl - neodpovedal si aky je rozdiel pri cene EPS150 pri hrubke 10cm a 20cm pri kalkulacii celkovych nakladov. Ja tvrdim ze zanedbatelny. tiez sa pred 15 rokmi zateplovalo 5cm eps a tvrdilo sa ze to staci. Nebudem rozbijat podlahu kazdych 10 rokov, preto som radsej pridal, aj ked tebe sa to moze zdat neefektivne.
Odpovedať
@mgx ja som sa pytal ze na zaklade coho uvadzas hrubky izolacii ako minimalne. Na to som nedostal odpoved. Ja som uviedol normy. Okrem toho s vypoctami pracujem bezne a viem ze zvacsenim hrubky izolacie dvojnasobne ti spotreba tepla neklesne o polovicu. Kolko ho to bude stat neviem povedat kedze neviem aku plochu riesi.
Odpovedať
Spravne konstatovanie, 5cm poteru sa asi neda spajat so slovom zakladova doska 😄 2 izby mali pod drevenou podlahou na tramoch a nasypom skvary tento poter. V pripade kupelky bola podlaha len z poteru na hline. Tu idem nizsie kvoli vyske. Pri tych 2 izbach sa rozhodujem ci to ma zmysel nakolko aj v povodnej verzii mali svetlu vysku 215, teraz bez skvary cca 230. Na druhej strane ten poter lieta vo vyske aj 7cm, cize v pripade vyburania by som si to vedel vyhlbit aj vyrovnat. Navyse budem kopat novy odpad cize niekde to urcite budem rozbijat 🙂
Odpovedať
@mc999 mal som podobne vyskove parametre, vykopal som vsetky izby-100m2, na vysku 280cm, zalial betonom 10cm, izolacie 15, a poter 7cm. Tak aby po stropnom SDK som mal na prizemi okolo 226-230, tak som to prepocitaval. Nema zmysel v jednej izbe vsetko, v druhej len poter opravit. Ked som robil, tak vsetko a naraz-rucne rylom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dent tiez som na to nabehol s krompacom a odhodlanim, po par minutach som zapajal zbijacku 😄
Odpovedať
@mc999 zdvihol som lino v izbe, vidim beton, buchnem dvakrat s krompacom a rozsypal sa, takze s betonom az tak vela prace nebolo, kedze tam nebola ziadna deka, iba poter.ale chodba dala zabrat, tam pri dlazbe, a hrubsom betone pod nou, som musel aj ja zapojit lepsiu techniku.
Odpovedať
Hlinu sme vybrali, odkryli zaklady a na novu skladbu podlahy tak mame k dispozicii 40cm. Plan je nasypat a zhutnit makadam 5cm, nabit do zakladov roxor, privarit ku karisietam a zaliat 10cm beton, hzdroizolacia, 15cm EPS, folia, bet. poter plus finalna dlazba.
Odpovedať
Profilova fotka
@mc999 - mas to krasne suche, gratulujem. makadam 5cm by som vyhodil, zbytocna robota. rovnako kari siete, toto sa ti nema kde pohnut, ale ak chces daj. usetrenych 5cm by som venoval v prospech EPS alebo betonu. tie odhalene zakladove planujes prekryt EPS, alebo chces beton naliat len do diery medzi zakl.pasmi? Z fotky nie je vidno ake je to hlboke. tiez tie zakladove pasy treba pekne ocistit, lebo teraz to tam mas take skor hlinene. ked sa inak neda, odkopat, vyzbijat alebo odfrezovat a urobit betonovu primurovku. Ja som mal zaklad ovela v horsom stave, v podstate len zmes kamenia a bordelu nasypana do ilu na vapenocementovu maltu. drzalo to len preto, ze stena ma 50-60cm.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?