Malá pivnica v "stiesnených" priestoroch, ako na to ?

Ahojte Pomaly som pred dokončením domu. Za domom si chcem vymurovať záhradný "domček / garáž" ... Garáž v ponímaní, že tam bude stáť motorka ... Troška neskoro som sa zobudil a rozhodol som sa, že by som to chcel podpivničiť .. Rozmer bude cca 4,2 a 5 metrov. Možno ešte +- nejaké cm, to sa ešte finálne rozhodnem, v každom prípade sa to musí zmestiť do drobnej stavby na ohlášku :) A teraz k pointe. Domček aj pivnicu chcem postaviť čo najbližšie k betónovému plotu. Nechcem ísť úplne na hranicu, no nechcem ani odkopaním jamy na pivnicu spôsobiť plotu ujmu ... Domček by mal byť podpivničený v "celom" rozmere ... Tj pivnica by mala byť rovnako veľká. Domček chcem robiť z nejakých tvárnic, pravdepodobne porfix alebo ytong ... K tomu jednoduchá pultová strecha. Čo sa týka nadzemnej stavby, tam mám jasno. Tápem troška v pivnici. Hlavne, ak ju odsadím kúsok od plota, nebudem môcť vykopať dostatočne veľkú manipulačnú jamu, aby sa tade dalo chodiť a napríklad natavovať asfaltové pásy ... Pozemok aj okolie je rovina, žiadny spád. Hlina je dobre priepustná ... Podzemná voda začína niekde na hĺbke 15 metrov, takže izoláciu voči tlakovej vode alebo podobne nepotrebujem ... Do pivnice sa bude schádzať rebríkom s otvorom niekde v strede záhradného domčeka. Teraz tie otázky :) 1. Ako ďaleko je vhodné odsadiť domček od plota tak, aby sa v prípade potreby dalo niečo opraviť / manipulovať ? 50 cm ? 80 cm ? 100 cm ? Plot je plný a vysoký 2 metre. 2. Chcel by som zvoliť tento postup = vykopať jamu, spraviť dole "šalung", štrk, železo a vyliať základovú dosku. Po vytvrdnutí nahodiť hydroizoláciu a následne vyhnať múr pivnice DT čkami (myslíte, že budú stačiť 15 cm ? ) ... Postupne, ako sa budú ťahať DT čka vyššie, tam zvonku lepiť cca 2cm XPS + nopovka. Na vrch debnenie a betónová doska, ktorá bude slúžiť ako podlaha prízemia. Následne hydroizolácia a už ďalej klasicky stavať ... Je to OK ? Bude to stačiť proti vode ? Nezabudol som na niečo ? 3. Zopár starousadlíkov z okolia hovorí, že to zbytočne komplikujem. Mám sa vykašlať na podlahu pivnice (stačí štrk + zámková dlažba) a že ani DT čka nemám z vonku nijak izolovať. Je to hlúposť ? Za každú normálnu radu ďakujem :)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@lubk0 ono to vyzera pekne len neviem ci sa to tou plochou zmesti do stavby na ohlasku kedze tu ide o pivnicu a prizemie co vychadza cca 40m2 Nie som odbornik ale mam taky pocit ze by sa zislo zajst na SU a tam ti to ozrejmia ze ci to bude na ohlasku... Co sa tyka postupu tak ja som robil tak ako si pisal, s tym ze este aj pod pivnicnou platnou mam urobene 50cm zaklady na sirku a cca 50 na hlbku. Potom na platnu som dal “ipu” a dalej na maltu zalozil BT. Kedze to mam pivnicu pod domom tak som pouizl 30ky salovacky. Mam miestnost o velkosti cca 45m2 bez nosnej priecky takze strop je cca 2t zeleza a beton hrubka 22cm Co sa tyka obkopu tak tam z dovodu toho ze tam budes tu ipu tavit horakom tak ja som mal vykop cca 80cm od vybetonovaneho muru a poviem ti ze keby tam je 100cm tak by to bolo lepsie... nakolko z horakom sa v uzkom priestore zle robi. To uz skor by asi bolo lepsie tu ipu dat z vnutra a k tomu urobit primirovku. Ja som k pivniciam bez betonovej platne skepticky, a pokial to nema sluzit len na zeleninu a ovocie (co ale zas ten priestor je zbytocne si myslim velky na tento ucel) tak urcite by som tam tu podlahu urobil... ale ako a ci to moze byt bez zakladu to veru neviem. Mne tam statik navrhol aj zaklad tak som ho aj urobil. Pozn. Ja mam dom vo svahu...
Odpovedať
Čo sa týka obkopu tak rátaj s tým že na manipuláciu potrebuješ aspoň tých 80 cm a ak nechceš skončiť pod odtrhnutým kubíkom hliny čo nie je sranda tak musíš skopať trošku do uhla.To znamená minimálne 1.5 m od plota.Ďalej hydroizolácia.Riešil by som to natavením pásov,zvládneš to aj sám ak sa jedná len o pivnčku na zemiaky.Zateplovať to styrodurom je hlúposť,strata času a penazí.Hrúbka DT 15cm je málo.Osobne by som dal viac.Základ by som dal aspoň 4 patky v rohoch.
Odpovedať
@lubk0 Ja mám podpivničený záhradný domček, ale menší - 2x3 metre. Pivnica zároveň slúži ako priestor pre čerpadlo studne, ktorá je v nej. Ja to mám komplet izolované proti tlakovej vode, lebo u mňa je spodná voda v hĺbke cca 2 metre a niekedy to stúpa alebo klesá +- 0,5m. Dom s pivnicou je cca 30 cm od plota, ale plot bol postavený až následne, keď bol dokončený domček. V prípade nevyhnutných opráv či nutnosti prístupu k zadnej stene je možné tie plotové dielce vybrať, takže mne tá vzdialenosť stačí. Steny pivnice sú z DT 20 cm. Viac pozri v mojom fotoblogu: http://www.modrastrecha.sk/blog/chrob...
Odpovedať
@stanleykoooo Už sme boli za paničkou na SU, dala nám k tomu papiere :) Do 25 zastavanej plochy m2 = max 3 m do hĺbky, max 5 m do výšky to je drobná stavba, stačí ohláška ... 40 m2 zastavanej by to bolo, kebyže sú stavby vedľa seba ... Ani podla mna to nie je v zákone napísané jednoznačne, ale tak hádať sa s paničkou nebudem :D A jasné, lenže ty máš pivnicu pod domom :) Ja ju idem dať pod záhradnú chajdu ... A práve, na IPU priestor z vonku nemám a neplánujem to ani komplikovať dvojitou stenou ... Videl som nejaké pivnice v okolí, aj bez izolácií sú viacmenej suché ... Tak
Odpovedať
@chrobak7 Parádička ten fotoblog ... Aj ja tam budem mať studňu, rovnako ako u teba ... Tj nejaká malá vodárnička + bude tam aj vybavenie pre závlahový systém ... Musím ešte domyslieť tú izoláciu :( Robil si si sám ? Aký si mal na to cca rozpočet ?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 tak tu som prekvapeny ze pivnica s domcekom bude ako drobna stavba, ale ked tak povedal stavebny urad tak je to svate ☺️ Treba si ale uvedomit ze stavbu robis raz, a v buducnosti sa uz tazko bude opravovat v pripade ze ozaj zacne do nej zatekat... predsa len budes to mat pri stavbe otvorene a zase natavit tam ten pas uz nieje take komplikovane. Tym ta ale nechcem do nicoho nutit, ja len pri mojej stavbe som bol toho nazoru ze urobit to raz a poriadne, a mat svaty pokoj a klud na dusi aby som mohol v klude spavat. Ta primurovka nieje az taka komplikovana vec.
Odpovedať
@lubk0 Nerobil som to sám. Robila mi to firma, ktorá mi stavala dom - stavalo sa súbežne s domom. Celkové náklady na výstavbu boli cca 5000 € bez tej studne. Jej vyvŕtanie stálo 600 €. @stanleykoooo JA mám ten dom tiež iba na ohlášku. Za drobnú stavbu sa považuje stavba s pôdorysom do 25 m2, nie celková plocha, aj keď je to viacpodlažná stavba.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Ja mám som robil minulý rok záhradný domčej aj komplet pivnicu 3,2 x 4,2 m http://www.modrastrecha.sk/blog/fega/... Viac menej som riešil všetky tvoje otázky: 1) vyšla mi cca 60 cm od plota (klasické pletivo) - tento priestor mi stačil na obloženie ZD obkladom a zrealizovanie náteru - je to asi minimum pre nejakú údržbu. 2) vzdialenosť od plota + podkopanie bágrom ale spôsobilo, že po zoschnutí ílu sa vrstva zeme od plotu začala oddelovať (cca po týždni od výkopu) a hroziť závalom :-S čo ale zas úrýchlilo moje svojpomocné ťahanie DTčiek :-p 3) IPU som nenatavoval, len som z vonku vkladal Nopovku postupne ako som ťahal ďalšie rady a hne´d som výkop okolo stien z vonkajšej strany zasýpal. 4) deku som nerobil len som vysypal štrk - so zatekaním nebol počas roku problém okrem havarijného stavu keď som vložil potrubie na dažďové zvody do zasypaného výkopua keď sa zásyp časom prepadol, potrubie sa odpojilo od lapača nad zemou a všetka voda sz prietrží chrlila tesne k múr až premokol...čo už ked som bol lenivý kopať dalšiu ryhu pre zvody 8-) 5) pivnicu plánujem na zeleninu + veci ktorým nevadí zvýšená vlhkosť, takže som ani nechcel izolovanú pivnicu - ale sme v ily na kopci a spodná voda je ccca 25 m hlboko. 6) tento rok ešte dokončiť interiér, izoláciu ZD a vetranie pivnice musím doriešiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 jaaaj ved ma neukamenujte... ja som rad ze to tak je aspon ste mi dali s tym “chrobaka” do hlavy, nakolko sa chystam stavat altanok 🤪
Odpovedať
No ja sa pomaličky pohrávam z myšlienkou, že s pivnice upustím a spravím len "šachtu" nejakého menšieho rozmeru, napr 1x1,5m alebo niečo podobné a namiesto toho radšej rozšírim domček na max 25 m2 resp. že spravím pultovú strechu a predok potiahnem až do výšky domu 3,8 metra, čím by mi vznikol ďalší odkladací priestor na "povale" ktorý sa mi bude robiť jednoduchšie, ako pivnica (a aj lacnejšie) ... Na túto prácu pôjdem silnou svojpomocou, chcel by som tam stlačiť náklady na minimum ... Keď už mám otvorenú túto tému = rozmýšlam ešte ako spraviť strechu. Ako som písal, chcel by som mať pultovú strechu, spád dozadu k susedovi, trámi + hrubé OSB dosky sú jasné. Sklon nemám ešte vypočítaný, ale nejak rapídne veľký nebude ... Keďže na bungalove mám rovnú strechu, chcel by som sa vyhnúť klasickej "škridle" aj plechu kvôli zvukom ... Rozmýšlam nad asfaltovým "šindlom" resp. nad strešnou asfaltovou lepenkou. Dáva sa ešte niečo medzi OSB dosku a ten šindel ?
Odpovedať
@lubk0 Hej, dáva. Minulý vikend som robil prístrešok, viď v tejto téme: http://www.modrastrecha.sk/forum/gara... a tam som dával kanadský šindel. Ja som tiež uvažoval o OSB doske, ale vraj OSB doska môže nabrať vlhko a potom sa napučí. Tak som dal radšej plný záklop z 2 cm dosiek natretých olejovou lazúrou. Na dosky sa dajú háky na odkvap. Na to ide poistná hydroizolačná asfaltová vrstva. Kupoval som v Obi asfaltový pás v rolke 10m2. Potom sa strecha oplechuje krajnými plechmi, osadí sa odkvapový žľab a ukladajú sa šindle. Na nete nájdeš návody, ako ukladať šindle, nie je to ťažké a ide to rýchlo. Pár fotiek z realizácie. .
Odpovedať
@chrobak7 Bože ty si super !!!! Úplne vážne :) S tými OSB budeš mať pravdu, ja som na ne myslel len preto, lebo ich mám aj na plochej streche, len tam som si neuvedomil, že sú v absolútnom suchu ... Jasné, že sa OSB pučia. Oplechovanie si si dával robiť alebo si to niekde kupoval hotové ? A posledná otázka, na zaklop natretý olejovou lazúrou chytal nahriaty asfaltový pás bez problémov ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 Pozerám, že sa na to robí aj origo podkladová vrstva, takáto nejaká kombinácia by sa mi asi páčila : https://www.lacnestavebniny.sk/strech... https://www.lacnestavebniny.sk/strech...
Odpovedať
@lubk0 Píšem ako sliepka, ale predsa ešte jedna otázka. Dodržal si min. 15 stupňový sklon strechy ?
Odpovedať
@lubk0 Plechy som kupoval hotové. Takéto hnedé majú v Hornbachu. V OBI majú iba hliníkové, ak chce niekto vo farbe, musí si ich nastriekať. Podkladový pás som nenahrieval. Tam nemusí ísť ten hrubý, natavovací (IPA), stačí taký tenší a len sa fixuje pár klincami - pozri fotky.
Odpovedať
@lubk0 Sklon som nemeral, je to tak, ako mi dovolila drevená strešná konštrukcia. Nejaký sklon tam je, riziko, že podtečie je minimálne. A keby aj ... pod tým je len prázdny priestor. A ten podkladový pás bol taký lacnejší - tuším 10 € stála jedna 10 metrová rolka.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Ja som to robil presne ako @chrobak7 iba ze pod zaklopom zo stavebných dosiek mám ešte poistnú hydroizoláciu, aká sa dáva na klasické strechy, keďže ja mám pod tým záhradný domček.
Odpovedať
@chrobak7 Dobre, tak aby som si to urovnal :) Na hranoly dám plný záklop z 2cm dosiek,nahodím háky pre odkvap, na to tenší asfaltový pás ktorý prichytím klincami, oplechujem, nahodím odkvap a postupne šindel ... Asi len s tým rozdielom, že keď je strecha pultová a nie je opretá o nič, tak oplechovaním na najvyššej strane by som mal šindel prekryt, správne ? @fega Tú hydroizoláciu máš ešte pod hranolmi alebo je medzi hranolmi a dreveným záklopom ?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Ja mám krokvy (pozri hore link na fotoblog) cez to natiahnutú hydroizoláciu, ktorá je prichytená strešnými latami na krokvách až na tieto strešné laty je robený záklop - medzi hydroizoláciou a záklopom je teda vzduchová medzera na odvetrávanie strechy - potom už ako @chrobak7. ten tvoj postup by som len opravil - na záklop dáš oplechovanie a až na to lepenku a potom asfaltový šindel. Ja som držiaky na rýne dával na koniec krokiev aby som nemusel zapúšťať do záklopu. Hydroizoláciu, lepenku kladieš odspodu s tým že ďalší pás nato v prekryve. Ja som urobil oproti chrobakovi7 jednu chybu že som nedal oplechovanie štítovej časti konca záklopu - budem tam dávať štítové dosky ale oplechovanie už nezastrčím pod všetky tie vrstvy na záklop... ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 @lubk0 inak veľa susedov dávalo aj na dom záklop z OSB dosiek - len sa snažili prekryť to kým to nezmokne....na záhradný domček by to mohlo tiež postačovať. Výhodou by bola rýchlejšie položenie tejto vrstvy oproti doskám - cenovo už neviem, záleži po čom a v akej kvalite vieš zohnať dosky...
Odpovedať
@fega Tak ja som šiel len podľa chrobáka, uňho aj na foto je vidieť, že dával oplechovanie až na asfaltové pásy ... Ešte uvidím, či tam ja budem vôbec strešné laty dávať ... Páči sa mi verzia, že to dám rovno na trámy ... Uvidíme, ako to rozvrhneme ..: Tým pádom by som tam nemal vzduchovú medzeru, čo asi nie je bohviečo ... Cenovo je OSB najlepšie. Čo som len pre porovnanie pozeral OSB na nete, tak 22 mm hruba doska s perodrážkou vychádza 9,40 Eur s DPH za m2. Nejaká viacúčelová drevenná doska z masívu v hrúbke 20 mm stojí v OBi cca 12,98 Eur s DPH na m2 = tu https://www.obi.sk/hoblovane-rezivo/v... Rozdiel na 25m2 streche je necelých 90 Eur, takže nič strašné ... Tá doska z OBI je navyše už naolejovaná s vystuženými hranami ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Tá vzduchová medzera by mala obmedziť prehrievanie priestoru pod strechov ale pre záhradný domček to nieje žiadna tragédia :-) navyše to prináša ďalšie komplikácie v detailoch - odvetranie v štíte, prekrytie mriežkou proti hmyzu pri rýnach a pod. to oplechovanie som dával na záklop aby prípadná preniknutá voda stekala po pásoch a oplechovaní do rýne ale zase, ide o záhradný domček tak, to nieje až tak podstatné. Inak ja som kládol krytinu v lete minulý rok - tak sa mi to všetko v tom teple pekne zatavilo a zlepilo. Preverilo to pár letných veterných smrští, keď všetko držalo a nič sa neodtrhlo... treba používať lepenáče klince s vrúbovaním a dostatočne dlhé cez ten šindel. A strhnúť ochrannú fóliu lepiacich bodov z druhej strany šindla aj keď na niektorých sa píše "neodstraňovať".
Odpovedať
@lubk0 Áno, tak ako si popísal. Akurát u teba plech na hornej strane dáš až posledný, po položení šindla. Ja som mal dosky z jednej strany hobľované (to je tá spodná, podhľadová) a stáli ma na celý prístrešok 120 €. Je to 16 m2, OSB doska by ma stála asi menej, ale ako som vyššie uviedol, OSB dosku som vylúčil, lebo zo spodnej strany je to otvorené a mohlo by to odtiaľ vlhnúť.
Odpovedať
@chrobak7 Kde si zohnal za tak fajn cenu dosky ak to nie je tajomstvo ? @fega - ďakujem za rady. Ako píšeš, je to záhradná búda ... V lete tam tráviť čas asi nebudem a v zime keď si tam príležitostne zapnem ohrievač, tak ma absencia izolácií finančne na energiách nezruinuje ... Navyše, pohrávam sa z myšlienkou, že hore spravím "menšiu" povalu, takže by bol strop v podstate tak ako tak dvojitý ...
Odpovedať
@lubk0 Firma, ktorá mi stavala dom mi to zohnala z nejakej píly. Už si nepamätám, koľko bola cena za m3, ja som im povedal plochu a oni vypočítali potrebu dosiek. Vypýtali si za to tých 125 €. Pamätám si len, že hobľované z jednej strany boli o 40 € drahšie a z 2 strán o 80 € drahšie, ako nehobľované.
Odpovedať
@chrobak7 No nič, budem zháňať, tá cena je super a predsa-len masívne drevo, je masívne drevo :) Tiež veľmo pekne ďakujem za rady :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Aj ja som bral z menšej píly - tam je väčšinou rezivo lacnejšie ako z hoby marketov, ale brúsiť podhľady som musel sám ;-)
Odpovedať
@chrobak7 Nemáš ešte pls foto detailu, ako si ukončil ten šindel nad odkvapom ? Zahol si ho doňho, alebo si to nechal nejak volne ? Thx
Odpovedať
@lubk0 Cez víkend odfotím. Ale robil som to tak, že tú podkladovú izoláciu so zahol smerom ku žľabu s presahom cca 5 cm. Ten presah som som pirchytil pár klincami o záklopové dosky (zo strany odkvapového žľabu) Na to som dal ten okrajový plech. Ten má väčší presah, ako je záklopová doska. Presah som upravil tak, aby okraj plechu smeroval priamo do odkvapového žľabu - ten som musel osadiť ešte pred položením plechu. Okraj toho okrajového plechu bol zároveň začiatkom ukladania šindla. Prvý rad šindla treba zrezať tak, aby celý okraj plechu bol prekrytý pásom šindla (tie oblúky treba odrezať aby tam nebola žiadna medzera). Druhý rad sa potom už dáva až po okraj plechu. Keby si ten prvý rad nedal, tak by medzi tými oblúkmi bolo vidno ten plech.
Odpovedať
@chrobak7 Chápem :) Ďakujem. Ak urobíš nejakú detailnejšiu foto, budeš to mať u mňa.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?