Mäkká zemina a problém zakladania

Profilova fotka
Ahojte, prosím odborníkov o radu, ktoré riešenie je vhodnejšie a prípadne menej nákladné. Začali sme stavať a dostali sme sa do mäkknej zeminy a tu vznikol problém pri zakladaní. Stavebný dozor navrhuje riešenie: základový pás stužiť prof. 10 mm v každom rohu pásu a zviazať ich strmeňom prof. 6 mm po 250 mm. Na rohoch stavby ich prekrižovať a stredový pás rovnako. V základoch budú čakačky pre tvárnice DT. Výška zákl. pásu bude 50 cm v náväznosti s výškou DT tvárnic, ktoré pôjdu do spodnej úrovne zákl. dosky. Zákl. doska by mala byť armovaná sieťovinou. Hutnenie 1. raz na zákl. špáre, 2. raz bude hutnený štrkopieskový podsyp. Betón C16/20. A architekt navrhuje: upraviť hĺbku základu na 1200 mm, na zhutnenie štrkové lôžko pôjde 30 cm hrubá vrstva betónu, šírkla základového pásu sa upraví na 65 cm, ako výstuž pôjde kari sieť priemeru 8 mm oka 100x100 mm - na rohoch sa preložia. Cca za 3-4 dni na to ukladať debniace tvarovky (podľa projektu) šírka 300 mm. Na rohoch previazať tvarovky: dva prúty priemeru 10 mm dlhé 3m sa zohnú v polovici tak aby vytvorili uhol 90° a uložia sa debniace tarovky do rohov aj tam, kde sa obvodový pás stretáva so stredovým základovým múrom. No, a keďže my ako laici nerozumieme, prosím o názory. Ďakujem pekne :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, ja sice nie som odbornik, ale riesili sme podobny problem. Riesenie nenavrhoval ani stav,dozor, ani architekt, ale statik, skuste sa mozno tiez obratit na statika, co vam navrhoval dom - ak mate architekta, urcite mate aj statika, bude podpisany na casti proj.dokumentacie Statika. Nase riesenie spocivalo v tom, ze pod zakladove pasy sa spravilo lozko zo strku siroke 1400 mm - to sluzi na rozlozenie tlaku na spodnu zeminu, na to potom sli armovane betonove zakladove pasy sirky 650 mm (cize cca 2x sirsie ako murivo) a so zakladovymi pasmi sa previazala kari sietami deka. Deka a pasy sa ale betonovali naraz, aby to cele spravilo jeden velky monolyt. A beton nam davali C25/30. Podla toho, co sme sa pritom dozvedeli, sa nam zda riesenie vasho architekta ako rozumnejsie. Okrem ineho aj preto, ze so zakladovou sparou by sa vraj nemalo nic robit, pokial viem ani hutnit, ale naozaj nie sme experti.
Odpovedať
Profilova fotka
No architekt to komunikoval so statikom, takže dá sa to považovať za návrh statika :-) ďakujem za názor :-)
Odpovedať
@katkasid určite by som dal do základových pásov armované koše 4x12 a strmene priemer 8mm po 20cm.Kari rohož 8mm 100x100.Dt tvarnice vystužiť hlavne v rohoch tak ako povedal architekt.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?