Ma zmysel drenáž okolo zakladov domu v íle?

Možno blbá otázka ale projektanti davaju takmer všade bez rozdielu drenáž okolo základov bez ohľadu na typ zeminy. Ja mám takú ílovitú pôdu že premÿšľam či to má vôbec nejaký zmysel alebo naopak to nebude ešte horšie riešenie? Najdu sa tu určite odborníci ako jan45 a pod a skúsia vysveliť...?
Odpovedať
https://zpravy.idnes.cz/extremni-such... a napity smyklavy il je este horsi https://kosice.korzar.sme.sk/c/540643...
Odpovedať
Profilova fotka
@haco hlavne sa treba opytat projektanta co chce drenazou riesit... ;-)
Odpovedať
@richard71 keby som dostal uspokojujucu odpoveď tak už to tu neriešim ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@haco TO ZáVISí OD TERéNU. aK JE TO NA ROVINE, JE DRENáž ZBYTOčNá, AK VO SVAHU JE MOžNé JU VYVIESť NA TERéN ALE AJ TAM POKLADáM DRENáž ZA ZBYTOčNú, IBA AK BY TAM BOLA PIVNICA. Základom voda neškodí
Odpovedať
@jan45 ďakujem za reakciu. Chapem to teda spravne že brenažnou rurou k zakladom by som tam v podstate tu vodu stiahol? K rozmerom zakladov, 70 až 100cm širka a hlbka 100-140cm . Návrh statičky bol pôvodne až 180cm šírka!! (Po geologickom prieskume ustúpila )bol to svah s prevyšenim cca 1m ktory sme upravili do roviny.
Odpovedať
Profilova fotka
Navrhnutá šírka základu svedčí o tom, že pôda je málo únosná. Keď sa pod základ dostane voda únosnosť sa ešte zhorší. Prikladám príklad riešenia drenáže, ktorá zabráni priamemu vniku vody pod základ a zároveň odvádza rýchlo aj prívalovú vodu alebo vodu z internzívnych zrážok. Môže byť použitý aj čisto iba drenážno tesniaci geokompozit ale bez vrstvy štrku drenáž prívalovú vodu nezvládne a bude odvádzať vodu pomalšie. Pokiaľ íl premrzne treba zvyšovať aj hĺbku založenia. Hĺbka založenia nezávisí iba na klimatickej nobhlasti ale aj od typu zeminy v ktorej zakladáte. Íl je vysoko namŕzavý a vytvára vysoké zmeny tlakov pri namrźaní a vysušení, preto je dôležité základy dobre oddrénovať. A ak tam nie je íl ale spraše o to viac. Drenážno tesniaci geokompozit zabráni vniku vody do podložia aj ďalej od domu a zároveň zabraňuje presušeniu ílu.
Odpovedať
Profilova fotka
ťažko je odpovedať na takéto ukážky. Teoreticky, ak vykopete ryhy, zalejete ich betónom, aká voda tam vnikne? Ale ak ich obkopete, je to bazén. Snažte sa vyrovnaný terén vyspádovať a odviesť povrchovú vodu aby nezostávala pri objekte ale vsakovala mimo.
Odpovedať
@kosto13 čo je to ten drenážno tesniaci geokompozit ? Snažím sa niečo nájsť o tom na nete ,ale bez úspechu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jedendvatri je to pojem, ktorým sa dá upraviť cena diaľnice , pre Vás to význam nmeá
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@haco sirka zakladov 180 cm ? ved to sa oplati skor urobit platnu :), kolko rokov mala ta projektanka ? Aj ked nepoznam detaily toto mi pripada na nejaku cerstvo studovanu osobu :)
Odpovedať
@majkoj naopak staršia pani... keby ukazem tie preklady tak to by ste sa len cudovali...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@haco ja mozno ani nie, moj veniec ma 30-40 cm :-D. ked to robili stavbari tak sa ma pytali ci je tu casto zemetrasenie :)
Odpovedať
@majkoj ja mam najsirsi zaklad 700 a tiez v ile. Este som to mohol mozno skresat po geol. posudku ale neriesil som. A vence mam tiez predimenzovane, ale kreslil to statik, tak nenamietam. 20ka roxor isiel.
Odpovedať
@majkoj tak schvalne 😜
Odpovedať
Profilova fotka
@haco pff :) http://www.modrastrecha.sk/blog/majko...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ahojte, chcel by som sa poradit ohladom realizacie drenaze pri stavbe mojho domceka, nakolko stavebna firma tvrdi, ze ju nie je potrebne zrealizovat, projektant, ze to je potrebne atd ... :-) Dom staviame vo svahu, v ilovitej pode v ktorej nebola ziadna spodna voda - aspon zatial. Je podla Vas potrebne oddrenazovat zaklad medzi podpivnicenou a nepodpivnicenou castou? Ide mi hlavne o to, ze obvod domu viem dodatocne oddrenazovat, ale k zakladu medzi podpivnicenou a nepodpivnicenou castou sa uz viac nedostanem. Ak ano, potom mam dalsiu otazku ako urobit drenaz? Stavebna firma totiz zrealizovala zaklad podpivnicenej casti s previazanim na nepodpivnicenu cast, t.j. ak by som oddrenazovat zaklad medzi podpivnicenou a nepodpivnicenou castou musel by som toto previazanie bud podkopat, alebo prevrtat ...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@jan45 Dobrý deň pán Ján a strecháči... mám podobný problém ako autor tejto témy....mám rovný pozemok 600m2 a ilovitú zeminu .....chcel by som Vás poprosiť či rozmýšľam správne po prečítaní príspevkov som dospel k 2 možnostiam: 1 vyspadovať terén smerom od domu aby dažďová voda vsakovala čo najdaľej od domu .čo pre mňa znamená ku základom plotu... taktiež neviem či by som mal vykopať také plytké kanáliky ktoré by som vyplnil štrkom a vyspadovať ich spolu s terénom od domu ...a následne by som na pozemok naviezol cca 30cm ornice resp. Dobrú zeminu Len v tomto prípade neviem či tá vyspadovana voda ktorá by sa zhromaždila pri základoch plota a na nej bude 30 cm dobrej zeminy či to tam nebude v tých miestach vlhké resp. Na povrchu bahnité? 2: alebo druhá možnosť Vykopať a spraviť drenaže ktoré zvediem do dažďovej kanalizácie a na to 30 cm ornice ? Prípadne ak by sa to dalo ešte inak spraviť prosím o radu.... Ďakujem za vaše cenné rady .... pekný deň
Odpovedať
Profilova fotka
1. možnosť , prvé dva riadky , v íle voda vsakovať nebude, potrebuje veľkú plochu
Odpovedať
@jan45 pán Ján Ďakujem krásne za ochotu poradiť.....a myslíte že nebude problém keď naveziem na ten vyspadovaný íl 30 cm ornice .....či sa v tom mieste kde sa bude tá vyspadovana voda zdržiavať či na povrchu tej ornice nebude premočená plocha ..? Alebo myslíte že tá navrzená ornica absorbuje dostatok dažďovej vody a tým pádom aj keď voda prejde cez ornicu a dostane sa k ílu bude to ok ...? ...ďakujem ešte raz za Vaše cenné rady ... všetko dobré
Odpovedať
Profilova fotka
@petkomonika to záleží od množstva vody, keď aj vystúpi na povrch, určite za pár dní zmizne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?