Lomový kameň alebo štrk?

pekný deň, prosím o radu, či dať do základov lomový kameň alebo štrk a prosím to aj odôvodniť?lebo už mám hlavu ako melón:-)))staviame na pozemku kde je minimálne 50 cm návoz novej zeme...Ďakujem pekne za radu:-)
Odpovedať
Kameň to je čistý betón, do štrku treba cement
Odpovedať
do základov treba dať betón. pod betón základov, ak to geologické a zakladacie podmienky dovoľujú-vyžadujú, sa zvykne dávať štrkové lôžko z drveného štrku na zvýšenie únosnosti základovej špáry. Ak je tam navozená zemina (projektant čo vam navrhoval dom a tým aj základy o tom musí byť informovaný), tak je ideálne ak základové pásy stoja na pôvodnej usadnutej zemine (hlbka ZŠ viac ako 50cm), čo pri zakladaní do nezamrznej hlbky hravo zvládaš, keďže tá je cez 70 cm . Ak zakladáš stavbu na základovej doske tak je to jedno ak má navozená zemina požadovanú únosnosť. A teraz k tomu čo sa asi pýtaš: kameň alebo štrk chceš asi nasypať do čerstvého betónu aby si ušetrila betón, nie? v takom prípade lomový kameň, aj keď neviem koľko tým ušetríš, lebo pri dodržaní pravidiel za ktorých sa to môže spraviť je tak vysoká pracnosť a tak malé množstvo, že to veľký zmysel pri transportbetóne ani nemá (jedine že betónujete z miešačky :-) ) Ale napadá ma tiež, či si nepletieš pojmy lomový kameň (niekto tak volá drvený štrk) a štrk, trebarz riečny. tak si vyber.
Odpovedať
strk sa neda zhutnit, jedine vo velmi makkej zemine, predo sa pouziva kamen drveny, pevny s ostrymi hranami, volame to aj makadam :), ale ako vyssie pisu, treba to zhutnit, aby sa zvysila unosnost zeminy pod zaklad. pasmi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?