Liaporbetón a vaše skúsenosti

Profilova fotka
Ahojte, je tu niekto, kto má skúsenosti s týmto betónom. Zaujímalo by ma použitie hutného liaporbetónu LC 16/18 v základových pásoch.
Odpovedať
1
2
@somebody Zmysel tohto riešenia by bol aký?
Odpovedať
@blacksr hmmm.......... žeby tepelnoizolačný? :-)
Odpovedať
@tinuskaaaa :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Pri rovnakej pevnosti ako klasický betón je nižší súčiniteľ tepelnej vodovosti, konkrétne pri LC 16/18 je to 0,60 W/(mK), klasický armovaný betón má okolo 2,1. Vpodstate týmto riešením je možné dosiahnúť rovnaké hodnoty ako pri železobetónovej doske položenej na XPS vani. Nejaké skúsenosti by sa hodili, keďže je to nový materiál.
Odpovedať
@somebody Dobrý den. Že by byl Liapor nějaký nový materiál ? To pochybuji. Možná tak výroba transportbetonu s plnivem Liapor ? Nicméně si myslím, že do základů nebyl, není a pravděpodobně nebude vhodný. To by už dávno výrobce Liaporu využil jako perfektní materiál s obrovským odbytem na stavbu moderních NED a PD. Čili, asi jste neobjevil skulinu, které si nevšimnul výrobce. :-D :-p ;-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva Ano myslel som transportbetóny s keramickým plnivom Liapor. Prečo si myslíte, že takéto betóny nie sú vhodné pre základové pásy? Samozrejme mám na mysli hutné betóny, keďže budem používať armovanie.
Odpovedať
@somebody Dobrý den. Nemyslím si to já, ale výrobce. Zde je nástin, na co se dá liapor použít : http://www.liapor.cz/cz/aplikace-kera... Nicméně zásadní problém je křehkost a velikost zrn, čili frakce. Max. 8 mm . ČIli, mě ta diskuze už nezajímá a zkoušet to nebudu i kdybych měl kde, jako že nemám. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva www.liapor.cz/cz/lehky-keramicky-beto... Asi sme sa nepochopili, výrobca uvádza niečo iné. Aku skladbu materialov by ste navrhli pre zaklady PD ak sa jedna o klasicke zakladove pasy.
Odpovedať
@somebody Samotný výrobca nemôže poskytnúť referencie, či to niekde tak robili?
Odpovedať
@somebody Podla mna zakl. pasy je prezitok doby. Ano mato svoje opodstatnenie avsak co tak zakl. doska ? napr. penove sklo alebo XPS vana ? aj podla odbor. clankov aj podla mna vychadza z dlhodobeho hladiska jednotlive zalozenie viac menej rovnako (pri dodavke na kluc) avsak dolezite su tepelnoizolacne vlastnosti zalozenia - jednoznacne penosklo je ekologicke - co v buducnosti moze zvysit hodnotu nehnutelnosti, odskusane, avsak myslim ze stale dost drahe. XPS vana vychadza rovnako pripadne o nieco lacnejsie avsak keby si to robil clovek svojpmocne a s rozumom tak do 6 tis EUR za zaklady okolo 90 m2 pre EPD by sa clovek zmestil.
Odpovedať
@fricko Pokusam sa riesit zakladovu dosku, ale je problem najst statika ktory ma skusenost s penosklom a nie to este xps. XPS, ak by si dal ten s navacsou unosnostou, tak vychadza sa mi zda okolo 200eur kubik. A dalsia vec je navratnost takeho riesenia...A nehovorim o tom,ze ta ma kazdy za blazna, ked mu povies aku mas predstavu.
Odpovedať
@dodik85 ja si myslim ze ked sa obratis na napr. greenstudio alebo obcianske zdruzenie ozArtur.sk tam je kopec skusenych ludi ktori s penosklom a XPS musia vediet narabat. Teoreticky by si si vedel zatazenie dosky spocitat aj sam. Zober si len ze penosklo ma zatazenie v zhutnonom stave 180kN/m2 a je to dost, XPS sa robi v 180kN, 300 a 700 kN / toto sa dava pod zeleznice, alebo taketo nieco sa davalo pod Steel arenu v Kosiciach. Myslim ze na dom musi stacit ten prvy , najhorsi druhy variant ale to musi povedat statik. Nemyslim si ze by to bolo take tazke. Vsak si zober ze na SVK existuje zakladanie na pasoch a zakladanie na doske (piliere, penosklo, a XPS nepocitam lebo u nas tu to nove sposoby zakladania). A ked vie statik vypocitat zakladanie na doske (platna betonu na zemi) tak vie spocitat aj XPS vanu lebo cele je to uz len o tom kolko taky material vydrzi (kedze cely beton je oplasteny XPS)/ to mi hovori moj sedliacky rozum. Ak mas uz projekt domu, pripadne ho riesis tak si vyber projektanta a architekta so skusenostami, len zase projekt ta vyjde okolo 3 az 5 tis EUR ale na druhej strane ak chces stavat pasiv tak tam budes mat vyriesene vsetky detaily a hlavne nechaj si dostatocny cas aby ste vsetky tie detaily s architektom vychytali. Ja riesim co ty a tiez hladam optimalne riesenie a vychadza mi jedno XPS vana najlacnejsie a este lacnejsie pokial si to vymyslim sam a zostrojim. Navyse max. tyzdna(optimum 4 dni) urobis kompletnu zakl. dosku na XPS. Nemas problem s manipulaciou materialu tj. ked ti to pride na kamione vylozis si to rucne. Je to idealne ked mas rovny pozemok, takyto tep. odpor neziskas s nicim pri tak malej hrubke. Hlavne si nastuduj co treba (skus knihy, internet = tam je 20% pravdy a 80% klamstiev takze opatrne, odborne knihy su efektivnejsie). A este jedna rada " Vykasli sa na kazdeho, drz sa svojho rozumu a hlavne ty musis vediet preco chces robit toto takto a hentak ved su to tvoje peniaze" navyse ked ti niekto zle poradi tak jedine tebe to uskodi. Cim viac budes vediet a vela sa pytat a vyhladavat ludi ktori ti dokazu pomoct - vtedy urobis super rozhodnutie. Zober si ze aj mio postupom casu priznava ze veci sa daju robit lepsie a ze jedine co ho brzdilo boli rady ostatnych tj. nebol dost tvrdohlavy a progresivny. Uc sa od inych nie na svojich chybach. blacksr a mio23 ti minimalne usetrili rok hladania na internete. Avsak ty chces postavit lepsie, lacnejsie, efektivnejsie...makaj aby si to dosiahol Good luck
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dodik85 for inspiration http://www.jackon-insulation.com/uplo...
Odpovedať
Kedze tiez prave riesim dilemu zalozenia na XPS, tak sa podelim so svojimi poznatkami. So statikmi by az taky problem nebol. Problem je v tom, ze vsetci statici chcu mat hydrogeologicky posudok pre dane miesto stavby, aby mohli presne nadimenzovat zaklady podla unosnosti zeminy a ostatnych zakladovych pomerov a nie len tak od oka. Je jasne, ze lacnejsie je predimenzovat zakladove pasy z prosteho betonu ako ZB dosku ulozenu na XPS. @fricko poopravil by som ta v hodnotach pevnosti XPS pre ucely zakladania. Su totiz rapidne nizsie, pretoze sa pocita iba s 2%-nym stlacenim po dobu 50 rokov. Konkretne pevnosti su 80 az 250 KPa. Na Slovensku ma certifikat na pouzitie troch vrstiev XPS pod ZB zakladovu dosku iba BASF - Styrodur. Podla informacii z ISOVER-u boli na Slovensku za posledny rok zalozene na XPS styri rodinne domy.
Odpovedať
@janvirostko len ak si si pozrel moj odkaz na jackodur tak tam ponuka vyrobca 3 typy zatazenia 180,300 a 700. Ja som riesil troska XPS vanu s isorastom a tam boli celkom seriozny a tiez beru material od BASF a maju aj certifikat pre EPD. A kolko stoji ten hydrogeologicky posudok ? pokial by bola napr. vody ilovita s problemom vsakovat vodu tak je tu problem ? Myslis ze s XPS je to zlozitejsie ako s penosklom ? mozes uvies svoje vyhody a nevyhody ? inac pri EPD asi neplati ze ked uberiem izolacie v podlahe a pridam v strope tak sa to kompenzuje ?
Odpovedať
@fricko ano, pozrel som tvoj odkaz. Pevnosti v tvojom dokumente su udavane pri 10%-nom stlaceni XPS. Ja som napisal hodnoty pri 2%-nom stlaceni XPS, ktore sa pouzivaju ako smerodajne pri zakladani na XPS. Mne sa viac pozdava riesenie na extrudovanom polystyrene. Podla mna nikde neplati to, ze ak uberies izolacie na jednom mieste tak pridas na inom. Izolovat treba rovnomerne.
Odpovedať
@fricko Dobrý den. Není potřeba vymýšlet vymyšlené a stačí okopírovat ověřené. Odkaz : http://pasivnidomy.rajce.idnes.cz/PAS... :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Komunikoval som s výrobcom a bežne takýto betón vyrábajú pre základové pásy domov, ale na konkrétne domy som sa nepýtal. :( @fricko Nerozhodujem sám o forme základov, ja by som volil základovú dosku miesto základových pásov, ale keďže som zvolil základové pásy hľadám najlepšie riešenie. Zatiaľ podľa výpočtov PHPP takéto riešenie vychádza najlepšie pre PD
Odpovedať
Austrotherm nato nema na SVK certifikat? http://www.austrotherm.sk/front_conte... Je ozaj dost problem u nas ziskat dalsie info, podla mna by na tomto mali popracovat vyrobcovia XPS, pripadne robit nato statiku a urcite by krasne zarobili na predanom XPS. @janvirostko
Odpovedať
@janvirostko aha takze smerodajne su hodnoty pri 2% stlaceni. A inac hydrogeologicky prieskum by sa mal dat aj z mapy vycitat alebo nie ? Inac je nutne robit drenaz ? @somebody takze hovoris ze ked urobim zakl. pasy a nato dam 20 cm XPS po obvode tak to uplne staci na dosiahnutie PD. Stacit to moze ale minimalizovat tep. mosty budes musiet tak ci tak... @dodik85 poviem ti uprimne ze tych domov na XPS spocitas na jednej ruku lebo 97% ludi dava zakl. pasy a ostatny penosklo a asi 0,05% XPS. Potencial je len ludia tomu nevedia cize to chce dakych 5 rokov robit osvetu.
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko Nič také som nepovedal. Nad niečim takým ani neuvažujem ;-)
Odpovedať
@dodik85 neviem, ci Austrotherm ma ten certifikat. Nevidim dovod na obavy. V Rakusku s tym bezne zakladaju domy. @fricko hydrogeologicke mapy sleduju vacsie uzemia. Ty potrebujes vediet zlozenie zeminy na svojom pozemku. Na druhej strane nikto nikoho nenuti dat si urobit geologiu. Statik navrhne zaklady na nejakych 200 kPa unosnost zeminy. Do posudku da poznamku, ze je potrebne urcit presnu unosnost zeminy, na zaklade ktorej sa upravia zakladove konstrukcie. Tym sa zbavi zodpovednosti, lebo je to hlavne o tom.
Odpovedať
Ak zalozim dom na zakladovych pasoch, ale zvonka oblozim EPS+nopovka (viaceri pisu, ze EPS s ochranou staci) a dom postavim napr. z Ytong P2-400 ALE prvy rad zalozim na nejakom tom ich Beta, Theta, Lambda ci co, tak by to mohlo tepelny mostik zmensit na taku lavocku, nie? Mohol by ten 1. rad uniest aj 2 poschodovy dom pri obvodovej stene 25cm? Toto mi prijde ako pomerne lacna varianta zakladov na pasoch. Osobne by som chcel zalozit na XPS, ale myslim si, ze by som to sam nezvladol.
Odpovedať
@buggy ked mas technicku podporu ani si lavy zladnes to. Nepodcenujte sa ludia. Nasi otcovia stavali domy sami a nebol problem, len my tu robime z toho vedu. Ano nie je to jednoduche ale ked vies ako nato nemas co pokazit.
Odpovedať
@fricko s tym mozem suhlasit, len nemam technicku podporu a som celkom lavy. Dokonca lavak, aby to kazdy videl. :)
Odpovedať
@buggy Zober si to takto chcel by si si urobil XPS vanu ako zakl. dosku. Drahsi variant je ze si zaplatis jedneho murara a kupis si XPS dielne od certifikovanej firmy, ktora ti to vsetko spocita a samozrejme zato ze od nich vezmes material budes pozadovat aj technicku podporu, skolenia. Vacsinou ti sami ponuknu cloveka = technika ktory ti sam vsetko poriesi. Hlavne sa toho netreba bat. Boja sa ti co nemaju informacie - potom musis platit. Teraz je nedostatok zakazok a velka konkurencia a to treba vyuzit aby ste ziskali za svoje peniaze maximum. Lacnejsi variant je urobit si XPS vanu sam a experimentovat a podstupit riziko a tak ci tak si vziat murara. vysledkom bude polovicna cena.
Odpovedať
Dobre hovoris. Takto z hlavy mi vychadza na moj zaklad 8200€ len za material, ak by som pouzil 20cm XPS a na to 30cm beton s vystuzou. Plus praca a kopec inych veci, ktore som zabudol. Dufal som v nizsiu cenu za zaklad. Na zakladove pasy mi pri rovnakych poctoch vychadza 5000€. Pre info, zaklady su 8 x 13,3 a jedna nosna 12,8 k tomu. No, dodal si mi odvahu, ale musim pozistovat konkretne cisla. Ked budu naklady v realite blizsie k sebe, tak sa do toho mozno pustim. Ale pre istotu, myslis si, ze pri pasoch zalozenie prveho radu na Thete ci Lambde dava zmysel? Vdaka
Odpovedať
@buggy Aj mne to podobne vychadza, ak by som to zalozil na xps, ale rozdiel nieje ani medzi tymito dvoma sposobmi doska/pasy, ale v tom ze doska je v tej cene uz izolovana zatial co pasy nie.
Odpovedať
@buggy No ja to vidim takto. Ak urobim zakl. platnu/dosku na XPS tak ziskam dosku bez tep. mostov, vyssiu hodnotu domu do buducna, rychlu montaz, cenu porovnatelnu so zakl. pasmi. Podme to spocitat : vana na XPS o rozmeroch 9x10 (moj buduci dom:) 1. zhrnutie ornice minibagrom cca 4 hodiny roboty 80 EUR+50 eur tatra + zameranie stavby 100 eur 2. ulozenie lezatých rozvodov a polozenie pasoviny cca 400 EUR plus 60 EUR praca elektrikar a murar 3. strkove lozko cca 40 cm tj. 30 cm kamennov frakcie 30 - 70mm = 36t x 10eur = 360 eur a 10 cm dunajskeho alebo makadam frakcie 0-4mm = 9 ton x 12 eur = 108 EUR + doprava asi 100 eur + robota 100 EUR 4. XPS vana 32 EUR bez DPH /m2 (tj. cca 210 eur za m3 xps vane)stoji pre pasivak tj. 16 cm spodok a 12 cm bocna / my chceme spodok 20 cm a bocna 20 cm tj. cca 22 m3 XPS vane tj = 4620 eur +100 praca 5. zelezo cca 6 150x150 kari tj.x 90m2 tj 240 eur +50 praca 6. betonova platna tj. 0,3 m x 90 m2 = 27 m3 x 60 eur = 1620 eur +100 praca 7. cca 6 dni roboty tj. vsetko Takze sumarum: robota = 80+50+100+60+100+100+50+100 = 640 eur praca material = 400+360+108+100+4620+240+1620 = 7448 eur Spolu = 8088 eur Cena je standardna bez zlavy a s tym ze si na vsetko zaplatite chlapa tj. moj odhad cena moze ist dole o 20 % tj 6470 EUR co je slusna cena za dosku pre pasivny dom a s tym ze je to rychlo urobene. Zakl. pasy standardny svk sposob: 1. zameranie 100 eur, vykopy 4 hodiny = 80 eur +40 EUR praca zarovnanie zakl. pasov + pasovina na hromozvod 100 eur + praca elektrikar 60 EUR 2. beton do zakl. pasov tj. hlbka 1 meter (idealny stav) a hruka pasu asi 0,6 m tj. dom 9x10 m tj 38m ma obvod tj. potrebujem 1x0,6x38 = 22,8 kubikov betonu x 60 eur = 1368 eur + 100 eur praca 3. DT vo vyske dvoch radov cca 160 ks x 0,4m(hrubka) = 200 eur + praca 80 EUR 4. beton a zelezo do DT tj. 6 kubikov betonu cca aj s dopravou 400 eur + 30 EUR praca 5. ulozenie lezatych rozvodov cca 300 eur + 50 EUR praca 6. makadam cca 30 cm (moj odhad) = 300 eur + 50 EUR doprava + 100 EUR praca 7. zelezo cca 240 eur + 50 EUr praca 8. betonova platna 20 cm = 18 m3 betonu = 1080 + doprava 50 EUR + 100 EUr praca 9. hydroizolacia cca 200 eur + 20 praca 10. XPS na sokel 20 cm do hlbkz 1 meter x 120 eur kubik = 912 EUR 11. odizolovanie paty muriva novomurom cca 1200 eur + 50 eur robota 10. robota cca 12dni Spolu praca : 80+40+60+100+80+30+50+100 +50 + 100 +20+50 = 760 eur material : 100 + 1368+200 +400+300+300+50+240+1080+50+200 +912 +1200= 6400 EUR SPOLU = 7160 EUR s DPH Tj. rozdiel standar. cien je cca 1000 eur co nie je malo. Avsak tu som porovnavame dosku bez tep. mostov a druhy pripad bud treba este zateplit z vnutra EPS 100. Moj nazor je taky ze treba ist do XPS vane ale urobit si ju svojpomocne ala mio :-) a tym padom sa dostanem na cenu okolo 2000 eur nizsiu. Myslim si ze vana na XPS nie je len technicke menej narocna ale aj rychla a hlavne bez tep. mostov @dodik85 moznosti je vela napr. aj pasy mozu byt izolovane len chcelo by to prepocty a tep. polia aby sme porovnavali porovnatelne http://www.lohrelement.de/component/o...
Odpovedať
@fricko Mas tam par nepresnosti, pretoze beton do zakladovej dosky je drahsi s vyssou pevnostou napr. C25/30, ty mas v oboch pripadoch pocitane sumou 60eur. Zeleza do zakladovej dosky ide urcite viac minimalne 2xtolko, ked nie 3x. Ja som,uz dasa povedat v casovej tiesni do 2 tyzdnov potrebujem zacat robit zaklady, a rozhodnut sa ktorou variantou ist. :-( A popravde nepocital som s tak vysokou cenou za zaklady...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?