Kompozit namiesto železa

Zdravím, je tu niekto taký kto použil do základov kompozitné kari siete a roxor? Je možné všetko železné nimi nahradiť alebo blbosť? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
@chilim úplne bez problému, je to adekvátna náhrada. pokiaľ to vychádza aj cenovo lacnejšie tak ani nerozmýšľaj. Ale v rohoch pri spájaní aj tak budeš potrebovať klasický roxor, kompozit neohneš.
Odpovedať
@chilim ja som dal kompozit vsade. Robi sa stym dobre len rohy som ohybal a viazal s normálnym zelezom.
Odpovedať
My sme tiež na stavbu dávali kompozit. Kvôli zdraženiu železa to vyšlo len o pár percent drahšie. Samozrejme manipulácia s ním (pre karisiete som si bol na malej dodávke a to ich bolo na 146m2 zakladovú dosku) je ľahšia, nenarobíš sa toľko. Ale kompozit nie je vhodný na vrchnú deku ani na veniec, pripadne preklady tak na to si daj pozor. Každý predajca ti vie prepočítať dimenziu kompozit podľa návrhu železa v základoch.
Odpovedať
Ďakujem za odpovede. Zaujimalo ma to hlavne z toho hľadiska, že momentálne vieme kompozit kúpiť lacnejšie ako klasické železo 🙂 tak nie je o čom.
Odpovedať
Kompozit iba ak do zakladov. Tento material nevyhovuje z protipoziarneho hladiska.
Odpovedať
@kemino uf, len aby mi to nevzblklo od tej betonovej deky 😄
Odpovedať
@shadowmilan myslel som to tak, ze v pripade poziaru a prehriatia materialu straca svoje vlastnosti 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@chilim bez obáv, pretože väčšinou je tam zbytočný
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
dobrý deň všetkým a čo kompozitny materiál na základovu dosku? Aktualne už je min o 30% lacnejší. Tam by nemal vadiť ani ten požiar (len môj názor)... Zohnať železo je aktualne problém a to nehovorim, ze ked zozeniete, tak vas zrujnuje.. Dakujem vsetkym za info
Odpovedať
Ja som na dosku pod bazen objednal kompozitnu kari siet - prislo to Toptransom cize je to lahke, vyzera to ok, zvysok co sa pytas ja neriesim. BTW, do 1 zasielky vojdu 2 kari siete cize ak ich potrebujes viac, tak neviem ako to riesia s dopravou co sa tyka ceny.
Odpovedať
@marekjahoda to by som si pri tej cene pre to aj prešiel s dodávkou. Musim sinto premysliet
Odpovedať
v zahranici maju aj ohnute tyce na rohy. Tu na fore som videl aj veniec z toho spraveny. Chcel som sa spytat dotycneho, ale uz je neaktivny. Mate nejake info, foto, ci to je mozne dat do venca? Dakujem. 🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku

Odpoveď na príspevok od janq:

v zahranici maju aj ohnute tyce na rohy. Tu na fo…
@janq Ahoj, mozem sa spytat ako si sa nakoniec rozhodol? Pouzil si nakoniec kompozit? Ak ano kde vsade? Akurat si davam robit cenove ponuky na hrubu stavbu. Dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Práve riesime s muzom otazku kompozitnych kari sieti a roxorov na zakladovu platnu. Dom obycajny bungalov z 450 Ytongu 180m2 + garaz 40m2 + terasa 60 m2 bezne pouzitie. Statik nam povedal 2 vrstvy 10mm 15x15 ocel alebo ze ked velmi chceme tak 2x8mm kompozit (cena lepsia). Aj sme si to overovali u dodavatela (eko-vystuze.sk) ktory nam vsak povedal ze zalezi na tom aky mame podklad, aka je jeho unosnost, ale ze bezne uplne staci aj 1x 6mm kompozit s okom 15x15cm. Ked prepocitam tak to je taky cenovy rozdiel...... Inak predajcu z eko-vystuze odporucam - poradil vo vsetkom, a aj ked mi mohol hned predat 2x8mm tak ma odporucil spat na statika ze je to prehnane...... ja uz neviem a navyse ich kompozit je slovensky vyrobok co ma este viac presvedcilo. Viete niekto poradit co teraz ci oslovit ineho statika? Alebo to len tak svojvolne zmenit? Davam aj foto lebo vraj su 2 typy ale uz neviem ake. Oni robia len tuto "viazanu".
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od katarina2364:

Práve riesime s muzom otazku kompozitnych kari si…
@katarina2364 Projektanti i statici su jedna banda, pozries sa do projektu a odrazu v textovej casti zistis, ze citas projekt ineho domu, co projektanti zabudli v tej rychlosti a lenivosti prepisat z ineho predchadzajuceho projektu! Predpokladam, ze statik ani nebol na pozemku a nic si o nom nezistoval, len tam bachol o 100% zeleza viac "pre svoju istotu" a ty si to cele zaplatis. Nebudem tu hrat mudreho, len ti poviem ze na podobny dom mam na stabilnom podlozi standardne 150x150x6 s previazanim na 2 oka.
Odpovedať
pozor na to, tieto kompozitne vystuhy sa vacsinou neprojektuju do RD kedze (berte ma s rezervou, nestudoval som to do hlbky) nesplnaju poziarnu bezpecnost? Ale mozem potvrdit, robi sa s tym vyborne - daval som to pod bazen. Vraj do zakladov (dosky atd.) je to vhodne.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od katarina2364:

Práve riesime s muzom otazku kompozitnych kari si…
@katarina2364 "Skrytá" reklama tu na fóre? "Ked prepocitam tak to je taky cenovy rozdiel......" Veľký? Avšak v neprospech toho kompozitu, však? Prečo statik nenavrhne kompozitnú výstuž do bežnej stavby? Pretože tie kompozity majú nevýhody aj pri dynamickom namáhani (hlavne čo sa týka strihu atď.). Navyše, tá cena. K otázke toho projektu, ak je problém s úmosnosťou, tak sa to malo riešiť pri základových pásoch (tu o nich zmienka není), alebo riešiť "dosku" iným spôsobom. Nepredpokladám, že sa pripravujete na vojnu a chcete odolnosť, aby tam mohol prechádzať tank.
Odpovedať
@katarina2364 My sme kompozit dávali do platne a bez problémov. Odhovárali nás samozrejme statik aj každý kto sa k tomu mal. A doteraz neviem prečo. Cenovo to bolo lepšie, práca jednoduchšia, pevnosť rovnaká a požiarna ochrana... Otázka na statika prečo treba riešiť PO ak to dávavme do betónovej platne? Odpoveď nám nevedel dať, proste to treba a nemame vymyslať :-D Človek sa vždy bojí nového :) Kto pochybuje mal by ísť do ocele a má pokoj svätý. Nikdy nikoho netreba presviedčať.
Odpovedať
@marika_jankova Ak sa niekto už rozhodne pre kompozitnú výstuž, tak nech volí od Orlitech. Sú to aspoň certifikované výrobky. Takže žiadne eko-vystuze.sk, ale ORLITECH.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marika_jankova:

@katarina2364 My sme kompozit dávali do platne a…
@marika_jankova foto z realizacie by sa nenašla?
Odpovedať

@katarina2364 My sme kompozit dávali do platne a…
@marika_jankova A povedz aspoň jednu motiváciu, prečo pochybovať nad osvedčeným železom a ísť radšej do "plastu" ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@marika_jankova Ak sa niekto už rozhodne pre kom…
@frantisekca Nechcem robiť reklamu nikomu ale naprv si pozri web pretoze "eko-vystuze" je len nazov eshopu co predava certifikovane a testované produkty pod obchodnou značkou Fiberox. A hlavne majú výrobu na Slovensku. Viem lebo kupovali sme od nich a všetko sme si dôkladne zisťovali :) Veľký pozor by som si dávala na tie ktoré majú pochybný pôvod UA,TR,IND,PRC dosť sa ich tu predáva..... @petersd Nepochybujem o železe, ale s tým "plastom" čo je mimochodom vlákno a expoid sa proste robí omnoho lepšie. Má to plno výhod ale načo to písať... každý sám vie čo potrebuje a chce. PS: Vtipná príhoda keď ma susedia videli ako nosím karisiete hore záhradou sama, tak krútili hlavou :-D až kým im manžel nepovedal že to má asi 4kg a nie 40g ako oceľ nech sa neboja o moje zdravie :-D Škoda mohla som vyzerať ako silák.
Odpovedať

@frantisekca Nechcem robiť reklamu nikomu ale nap…
@marika_jankova Hmotnosť je asi len jediná výhoda pri tom našom "malospotrebiteľskom" využití.
Odpovedať

@marika_jankova do zakladovej platne to samozrejme ist moze - aj som to uviedol ze som to daval pod bazen. Tam by som sa vobec nebal to dat. Problematicke su ale stropne dosky - v pripade poziaru, kym beton dokaze vydrzat nejaku teplotu, ten plast straca svoje vlastnosti pri uplne inej teplote. Cize keby sa nieco take udialo tak ta stropna doska nebude mat pozadovanu pevnost na pozadovany cas. Ano, da sa oponovat ze ked sa beton prehreje nad urcitu hranicu tak uz aj tak musi dolu, ale najskor odtial musis ujst - a to sa ti nepodari ked sa ti bude sypat stropna doska na hlavu. Ja to beriem takto...
Odpovedať

@marika_jankova Výborné, vyznáš sa... Kde je nejaký certifikát? Nech sa snažím ako chcem, nič som nenašiel... ORLITECH samozrejme certifikát má... A aj cenovo je zaujímavejší než od toho tvojho eshopu.... Inak ešte, Tesla FiberoX s. r. o. je v hlbokej strate a jejich trby sú iba pár tisícok, ževraj 1 zamestnanec...
Odpovedať
@frantisekca SK TP – 23/0023 majú ho aj na tomto novom webe aj na starom neviem prečo máte potrebu ich očierňovať. Ja som bola spokojná aj s tovarom aj s prśtupom. Orlitech je super len nemali kompozitné zvitky, ktoré sme potrebovali tiež a navyše cena dopravy bola vyššia nakoľko sme stavali v okrese BB a po tovar sme si išli aj osobne do výroby. @marekjahoda Stropné dosky s tým nerobíme, bavíme sa o bungalove a základovej doske no v strope by stým asi bol problém, hoci si viem predstaviť kombináciu oceľ / kompozit.
Odpovedať

@frantisekca SK TP – 23/0023 majú ho aj na tomt…
@marika_jankova Marika, Ty ten kompozit dáš tak, či tak a sem si sa prišla iba vyrozprávať, že? Reku či sa nenájde ešte viac zástancov Tvojho názoru. (?)
Odpovedať

@marika_jankova Ak sa niekto už rozhodne pre kom…
@frantisekca certifikovane je aj FiberoX no navyse na slovensku vyroba teda je pravidelne kontrolovany aby mali certifikat - ten Orlitech ako ten kto ma oci a vidi a cita je turecky vyrobok kde normy EU neplatia .. :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marekjahoda:

@marika_jankova do zakladovej platne to samozrejm…
@marekjahoda sklenene vlakno + epoxidova zivica = sklenene vlakno 1200 stupnov a podla vyrobcu zivica straca cca 120 takze na totale pohoda a FiberoX ma aj Tg 180 + = tg glass transition = vykas na to teplovzdusnou 400C a nic sa tomu nestane . na totale plast je to v com nosime nakupy z obchodnycho domov. Sklenene vkladno a specialny epoxid nema nic s plastom. bal by som sa hlavne ukrainy Polska ciny = karcinogeny v ziviciach a ečkove sklo bez alkalickej ochrany..to je problem "tycho kompozitov" ... to si overte v ekovystuziach a vysvelia vam preco nie turecko cina ukraina alebo Polsky prebalovaci...
Odpovedať

@marika_jankova Výborné, vyznáš sa... Kde je nej…
@frantisekca pre info Tesla FiberoX ma zahranicneho partnera , a cech pan Hala ktory mal prava k nazvu Tesla ( mimo automotive ktore ma Elon Musk) mu expirovali aj vsetky tzv royalties ktore poberal.. FiberoX zakladala J&P Investments a je spolocnikom.. a cela FiberoX sa aj kvoli obchodnym nazvom marketingu a royalties pripravovala na zmenu na FRP Technologies... takze aj ja som guglil a overoval... ale faktom zostava ze certifikat maju platny co vidal slovensky TSUS aj pravidelne overuje... ..ja len ze som dlhsie googlil... takze @marika_jankova ak ste nekupili nic z turecka tak na rozdiel od inych vy spite v pohode ...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?