Kedy navoziť porfix na základovú dosku?

Ahojte! SOm zufaly. Dostavaju sa ku mne diametralne odlisne informacie. Jeden hovori 3 tyzdne po betonovani, dalsi hovori, ze tyzden po betonovani zakladovej dosky sa mozu navozit palety s tvarnicami na zakladovu dosku... atd. Ako je to vlastne? Ake su vase skusenosti?Nechcem riskovat prasknutie zakladovej dosky. Predsalen je to cca 30-35 paliet - t.z. 30-32 ton záťaže. Betonovali sme svojpomocne, takze mozno ten beton nie je taky ako z betonarky. Davali sme 50 kg cementu na jednu miesacku (5 furikov). Pod doskou je udupana zemina + makadan a strk + kari-siet 6mm 150x150. V strede velkych miestnosti su zapustene piliere do zeme + zelezo. Zakladove pasy su s piliermy spojene s roxorom priemeru 16 mm. Co by ste robili na mojom mieste? Bud budeme murovat tento vikend - ale to musime navozit palety na deku cca 10dni po betonovani. Alebo potom az po velkej noci - 4 tyzdne po betonovani. Ale to je trochu velky sklz - este pripadne zle pocasie a mesiac je v haji. Podelte sa prosim so svojimi skusenostami. Dakujem
Odpovedať
@beejay my sme 10 dní po zaliatí dosky na ňu navozili palety s ytongom (3.8. sme zaliali dosku a 13.8. sme na ňu zložili ytong) - 3 týždne by sa nemalo murovať na deku (medzi poschodiami) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ryja správne, ale už sme robili aj tak,že sa v piatok betonoval strop a v pondelok na ňom murovalo. Dodnes to stojí. Nehovorím, že je to správne, ale doby tvrdnutia sú ochranou výztuže pri ŽB konštrukciách s veľkými nárokmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@beejay 10 dní by malo stačiť. my sme navážali po dvoch týždňoch a hneď sa aj murovalo. nič sa neprasklo. niektorí sú schopní aj na tretí deň zaťažiť dosku, ale to by som určite neriskovala. skús sa pohrabať v diskusii, myslím, že niečo ohľadne tejto veci sa tu už riešilo...
Odpovedať
-kludne daj,ja som v piatok doobedu zabetonoval a na to mi volali,ze v pondelok ide ku mne kamion s porfixom.No a v pondelok prisiel a poskladali sme to vsetko na deku.A tak to stalo od novembra az po maj,vsetko ok.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za skúsenosti. Prave mi odpovedal aj technický poradca z Holcimu, že by to nemal byť problém. Po desiatich dňoch už betón dosahuje 70-80% pevnosti, ktorú nadobudne po 28 dňoch. Takže sa deka môže zaťažoť. Budem sa snažiť naukladať len palety na obvodové murivo, aj to možno nie všetky. Zvyšok ponosím aj keby som sa mal zmordovať. Aspoň budem pokojnejší. Takže cez víkend dom konečne porastie do výšky... :) (ak to počasie dovolí)
Odpovedať
Profilova fotka
@beejay Kludne to tam daj aj vsetko....myslis ze na stavbach cakaju tyzden?kdeze....na treti den sa to tam kladie...
Odpovedať
Ja som sa pýtal stavebného dozora (na to si ho predsa platíš) v sobotu sme betonovali deku a vo štvrtok nám priviezli porfix. A od pondelku sa murovalo. Dokonca ked sme prerábali rodičovský dom v piatok sa betónovala horná deka (nie samonosná) a v pondelok sme ťahali múry iba obvodové a nosné s tým že bloky boli porozkladané a nie na jednej kope
Odpovedať
8.4.2011 som betonoval a včera som začal murovat.všetko je dobre..
Odpovedať
Vyborne.... upokojili ste ma... Takze hor sa do toho! ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Ja som tak isto overoval ako to je a ako rýchlo sa môže zaťažiť. Dostal som odpoved od riaditeľa Premacu, ktorý ma skúsenosti s betonom 15 rokov že kľudne môžem v týchto teplách na tretí den uložiť telhy na to.Ak by bol chladnejšie tak treba počkať aspon 8-10 dní. čiže záleží to aj teplot ktoré panujú
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Streda betonujeme, piatok pride ytong
Odpovedať
Profilova fotka
19.3. sme dokončili deku, Porfix dovezú 28.3., murovať sa začne 1.4. ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jan45 Bežne to tako vídavam robiť na stavbách. Naozaj - v piatok vylejú deku, pondelok majú samozrejme murári modrý - a v utorok sú tam už palety s tehlami, či porfixom, lepia sa izolačné pásy a v stredu sa ťahajú múry. Podľa mňa je v betóne z betonárky toľko chémoe, že tých 21-28 dní na vyzretie betónu už ani snáď neplatí.
Odpovedať
@jamk1 pokial tam ta chemia je tak mozno nie ale kde mas istotu ze tam je naozaj? Nemas to ako overit. Pri slovenskom zakaznikovi, ktory chce vsetko bez papiera, co najlacnejsie atd :-D Tak aj betonarka vyjde v ustrety a da sa menej cementu, chemie a zrazu je z B20 nejaka mozno B17 a zakaznik je spokojny, ze ma kubik za 55e bez papiera :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp presne ako pises ked to chces bez potvrdenia cakaj ze tam nieco bude urcite chybat aby to aj oni mali lacnejsie inac 55€/m3 je u nas normalna cena s papierom bez papiera sa da aj za 1/2 :) zalezi od ochoty dotknutych :)
Odpovedať
Profilova fotka
ano a k tomu tvrdnutiu existuju za priplatok urychlovace tvrdnutia ktore tusim dokazu urobit platnu pochodznu a unosnu uz za 48h. neviem, nevidel som, neskusal som, pocul som takze to neberte ako 100% info. :)
Odpovedať
Áno, tak isto vidím, že 3 dni po betonáži navozia palety na deku a ide sa stavať. Nemyslím si, že je to správne, ale firme ide o čas (a čas sú peniaze). Pokiaľ sa však jedná o moju deku, nechávam si 2 týždne. Je mi jasné, že za 2-3 dni má betón takmer 70% pevnosti, ale betón má zrenie 28 dní. Betón nezreje teplom, počasím a pod. ale vlhkosťou a časom. Preto sa polieva, aby mal čo najviac vlhkosti a vyzrel, nie preto aby nepopraskal (vždy sa vám malé povrchové prasklinky narobia). Alebo je vhodné ho zakryť ako liate podlahy igelitom, aby sa vlhkosť v ňom udržala a neodparovala (ak ho máte odizolovaný aj zospodu). Pochybujem však, že pokiaľ sa idú stavať múry za 3 dni, tak si bude murár liať vodu pod nohy :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?