Je potrebná hydroizolácia na vodostabilný betón?

Zakladame na samonosnej zakladovej doske z vodostabilneho dratkobetonu Steelpact 30, pod tym 45 cm penoskla. Projektant tvrdi, ze na dosku nie je potrebne davat hydroizolaciu. Firma, co nam stavia tvrdi, ze by bolo dobre ju tam dat. Ako by ste sa rozhodli vy? Viete mi poradit?
Odpovedať
Profilova fotka
no, na tie vyhodené peniaza je už úplne jedno , či ju tam dáte alebo nie. Ale z konštrukčného hľadiska áno, treba.
Odpovedať
@maminnka suhlasim s nazorom ze izolaciu treba...
Odpovedať
@jan45 preco mate pocit, ze je to jedno, ci ju tam dame?
Odpovedať
@marrad viem, ze vseobecne treba. Len mi ide o to, ci aj na tento beton je to potrebne.
Odpovedať
Treba, ale iba proti zemnej vlhkosti.
Odpovedať
@maminnka Ak už chceš dávať hydroizolaciu tak môžeš použiť hydroizolačnú fóliu na báze PVC, ktorá ma zároveň protiradonovú ochranu. Nám to takto robili. Ak ju potom vytiahneš na obvodové múry do výšky okolo 30cm máš z nej vaňu proti záplavám. Je to drahšie riešenie ale o to účinnejšie ak to má tu protiradonovú ochranu.
Odpovedať
@maminnka Dobrý den.Voděodolný beton je vlastně beton odolný proti tlakové vodě, protože ze své podstaty je tak namíchaný - nemé v sobě žádné kanálky a praskliny a bublinky. Čili voda neprosákne , neproteče ale určitě zase není natolik bezpečný, aby nahradil hydroizolaci. To by totiž ty haroizolace zcela zmizely a byly by nahrazeny tím vodotěsným betonem. A příplatek za ten beton je celkem zanedbatelná částka. Váš projektant asi vycházel z kombinace násyp drti z pěnoskla, které samo o sobě izoluje proti zemní vlhkosti a faktu, že nebudete stavět pod hladinou spodní vody. Čili, že se vždy budou vyskytovat pouze tyto dvě příznivé podmínky. Já bych tomu zase tak moc nevěřil, protože i výrobce takových betonů uvádí, že po vylití se aplikuje izolace a může se stavět. No a když ještě zohledníme izolaci proti radonu, tak už vychází, že nějaká plastová kombinovaná protiradonovo - hydroizolační fólie, nebude na škodu. Já bych ji tam tedy dal. Nějaký Fatrafol a pod. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva @yulka velmi pekne dakujem, izolaciu istotne dame, este zvazime, aku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
nebolo by najvhodnejšie v danom prípade aplikovať Fatrafol - PVC izolačnú fóliu už na užabovaný povrch penolsklennej vrstvy, čiže pod betonový monolit základovej dosky? Vyrieši sa tým radón, prípadná vlhkosť aj oddelenie betónu aby zatečené cementové mlieko neznehodnotilo penosklo. Potom sa zrejme dá hneď zaliať do dosky aj kúrenie. Má s tým niekto skúsenosť?
Odpovedať
Profilova fotka
@matttoni ešte nižšie, penosklo nasypané na štrkové lôžko alebo zeminu plní úlohu štrkovej výplne, izolačná časom úplne poklesne, resp. ak bol zaliaty priamo betónom klesne na min. Uloženie na vankúši z penového skla má význam len ak sa robí vo vani a zabezpečí vlhkosť. To sa ľahšie dosiahne EPS. A zalievanie podlahového je súčasť.
Odpovedať
@jan45 je jasné že ak zatečie cement do penoskla, izolačné vlastnosti utrpia. Prečo by ale mali poklesnúť časom? Na rozdiel od polystyrénu ktorý časom vodu príjme, penové sklo vodu neabsorbuje ani za dlhý čas. Ak je penosklovy "vankúš" zospodu vystlaný geotextíliou, nemal by sa ani miešať s hlinou, čo by tiež mohlo zhoršiť izol. vlastnosti. Zdá sa mi, že cenovo už penosklo dokáže konkurovať aj cenovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@matttoni penosklo sme na izolácie používali pred 50 rokmi, ale používali sa dosky a lepili asfaltom, aby do škár neprenikla vlhkosť.Geotextília len oddelí sklo od zeminy, nezabezpečí prenikanie vody. Videl som zakladanie na skle, kde sa priamo vytvorla vaňa, do ktorej vtekala voda. Kúsky penoskla majú vzduchová dutiny uzavreté, ale čím sa viac zhutnia, tým väčšia je povrchová plocha a možnosť prijatia vody. A to je dlhodobý stav.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
sice starsie vlakno ale treba sa riadit technickym listom cize ano vodonepriepustny beton je vode odolny a nepriepustny moze sluzit ako hydroizolacia ,vodo stabilny beton neviem aku ma specifikaciu ale vodonepriepustny WU beton ma vyrobcom zarucovany maximalny priesak 5cm to je dane moznymi dutinami pri vylievani minimalna vrstva betonu 10cm cize ani len nahodou sa cez zakladovu dosku nielkoko desiatok cm hrubu voda nedostane
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?