Je lepšia základová doska alebo pásové základy?

Profilova fotka
chcem sa spytat ak mate skusebnost, co odporucate???mame bungalov 11x13m. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Náš projektant řekl, že deska v něm nebudí důvěru. Takže budeme mít základové pasy :-D O některých věcech bych se netroufl hádat, když do toho nevidím ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Tak nevím, zda si každý pod tímto představí to samé. My máme vykopané základové pasy a na vrchu zalitou desku... Jo, už jsem viděla, že to jde i bez toho, ale to byl miniaturní domeček a moc se mi to tedy nezdálo... Máme bungalov 180m2 zastavěná plocha.
Odpovedať
Profilova fotka
Taky si myslím, že samotná deska nemá takovou únosnost. Navíc musí být podstatně silnější v celé ploše. Já bych asi hlasoval pro pasy, myslím, že ani finančně to nevyjde o moc dráž...
Odpovedať
Profilova fotka
základové pásy musí robiť každý, nie?? základová doska sa dáva až potom na vrch - si myslím. prečo by nemala mať takú únosnosť?! viem, že niektorí nerobia dosku, ťahajú múry a až potom robia dlážky v izbách - ale myslím, že "zloženie" podlahy je tak či tak rovnaké. ja by som skôr povedala, že doska keď sa zaleje naraz, ako jeden celok, je pevnejšia. no neviem, zišiel by sa nejaký odborník
Odpovedať
Profilova fotka
Já si myslím, že jde udělat jen desku - v jednotné hloubce, bez pasů...
Odpovedať
Profilova fotka
základové pásy jsou podle me velmi podstatná pevnící soucást, mely by být v kazde stavbe, na které cloveku zálezí a je bezpečná a trvalá. tot muj názor - nejsem odborník.. ale budu tam prece bydlet já i má rodina tak naco setrit(pár korun) v porovnáńí objemu penez stavby, tos i proste zaslouzi pozornot.. jako jeden z mnoha velmi dulezitých nosných,zákaldových prvků.
Odpovedať
základové pásy a základová doska sú dva rôzne spôsoby založenia objektu! to čo mnohí z vás nazývajú "základovou doskou uloženou na pásoch" je len PODKLADOVÝ BETÓN. to, či sa na založenie objektu použije základová doska alebo základové pásy záleží od mechanických a deformačných vlastností zeminy, na ktorej objekt zakladáte. myslím, že otázka v názve témy nie je na mieste - danú úlohu posúdi statik ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
kattulka: vdaka za vysvetlenie. ja som si pod zakaldovou doskou stale predstavovala podkladový beton :-) a potom miesam hrusky s jablkami :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Snad to pomoze - aby tu neboli nedorozumenia Vsetko zavisi od podlozia a od financii - ak je dobra zemina - tak podstatne lacnejsie su zakladove pasy - a vacsina stavieb na slovensku sa zaklada na zakladocyh pasoch. Tu sa docitate podstatne viec: http://mojdom.zoznam.sk/cl/10049/9632...) http://mojdom.zoznam.sk/cl/10049/9642...) http://mojdom.zoznam.sk/cl/10049/1406... http://mojdom.zoznam.sk/cl/10049/2496...
Odpovedať
Profilova fotka
A co treba rekl architekt, ktery to nekolik let studoval a denne se v tom pohybuje??
Odpovedať
Architek v naprosté většině případů nemá dostatečné znalosti statiky a mechaniky zemin, a nemá autorizaci pro statické výpočty,ale pokud je zemina dostatečně únosná, tak většinou stačí základové pasy uložené do nezámrzné hloubky (tj. cca 1-1,2m pod upravený terén), šířky cca 600mm z prostého betonu. Problém je nerovnoměrné podloží, jeho menší únosnost, různé zatížení zákl.spáry (složitější tvar RD), atd. a tam je vždy potřeba se obrátit jednak na geologa, který vypracuje posudek na podloží (pokud už nemáme v ruce druh zeminy) a pak na statika, který podle toho spočítá a navrhne základové konstrukce - desku, pas, piloty,..., určí třídu betonu, případně navrhne výztuž do železobetonu. Architekt určitě může něco "od oka" nahodit u jednoduchýých zákl.poměrů a i naddimenzovat,ale statik řekne přesné rozměry a materiály, hlavně u těch složitěších případů. A hlavně statik na to dá razítko, tak kdyby se něco po..., tak je to na něm a ne na architektovi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Dobrý, robím 12 r. v stavebnej firme v Rakúsku, len hrubé stavby, robí sa len základová doska od 30 cm do 50 cm hrúbky je to drahšie, ale určite kvalitnejšie, stavajú sa na to domy väčšinou pivnica, prve NP, 2 NP a podkrovie od pôdorysu 150 m2 a viac. Čiže na naše SK pomery a veľkosť domov do 150 m2 bungalov prip, jedno poschodie postačuje 25 cm - 30 cm Hrúbky základová doska. Základové pásy sa robia len kvôli nostalgii, keď bola lacná pracovná sila, alebo keď si ich robí človek sám, čiže nepočitá svoju prácu a má dosť času, nakoľko samotné zaliatie zakl. dosky 2 hod. Ale základové pásy sú komplikované, ako na čas aj na potrebnú zručnosť atd. Takže asi toľko, a vety typu budem v ňom bývať cely život atd. sú hlúposť, nakoľko pred 100 rokmi sa stavalo bez základov a domy do dnes stoja, a neobstoja ani dôvody, že vtedy bolo tak a dnes je inak ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@johnny9 mne vysla zakladova doska (dratkobeton) na 2NP dom 13,5x8,5m hruba 19cm, realne dam 20cm. (teda ak budem stavat)
Odpovedať
Na strmý svah by som dal pásy, na rovinu dosku. Doska je z princípu lepšie riešenie a pri správnom návrhu aj lacnejšie.
Odpovedať
@buggy na 2NP znamena na dom s dvomi nadzemnymi podlaziami?
Odpovedať
Profilova fotka
Treba urobiť základové pásy, tie sa robia pod obvodové steny a pod nosné steny. Pätky sa robia pod komín. Potom následne sa zalieva základová doska na zhutnený štrkový násyp a kari sieť. Neviem o tom , že bežný murovaný dom by sa staval inak.
Odpovedať
@rosaria Veď práve že nevieš a radíš. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp jasné keď nie sú peniaze urobí sa bez toho, ale každý statik by Ti tam tie pás dal.
Odpovedať
@johnny9 Presne toto by som chcel, len na SVK kazdy vratane ludi z "odbornej obce" ma odhovaraju vraj nikto nema skusenosti a podobne. Logicky ak uvazujem pri zakladovej doske za tlak nosnych murov roznesie na celu plochu, pricom pri pasoch je tlak iba na tom 60 cm pase. Takze pri doske treba zabezpecit iba tuhost a vedela roznasat zatazenie, ci?
Odpovedať
Profilova fotka
u mna doska ale na XPS...
Odpovedať
@rosaria Aký je dôvod robiť pásy? Jediný čo ma napadá je vysoký sokel.
Odpovedať
Profilova fotka
U mna doska na penovom skle. :-)
Odpovedať
@spiderhst Ano, myslel som tym 2 nadzemne poschodia. Plnohodnotne vysky, kedze bude skoro plocha strecha.
Odpovedať
@rosaria prosim dostuduj si tuto oblast, aby si si zbytocne nekazila meno. Teda urcite ak sa tym zivis.
Odpovedať
Aby som doplnil kolegov vyssie, u mna plan na XPS.
Odpovedať
@mom3 @buggy Môžete napísať svoje skúsenosti s sdoskou? Kvalita, tepelné mosty, pracnosť, celková cena domu oproti pásom?
Odpovedať
Strasne rad by som, bohuzial okolnosti ma stopli 1Q pred stavbou. Takze len cisto teoreticky - zakladova doska na XPS je podla mna primitivna vec, pretoze neriesis komplikovane kopanie dier na zakladove pasy, zarovnanie, dodrzanie hlbky, ako tam dat izolaciu a vsetko okolo. Pri zakladovej doske len vyhrabes mega jamu, zasypes kamienky, podupes ako divy, povedzme, ze potiahnes hocaku foliu, polozis XPS, podla podorysu oramujes znovu XPS a sproste zalejes (v mojom pripade dratkovym) betonom. Vyhladis rovnako ako aj pri podkladnom betone. De facto hotovo. U mna to znamena menej ako polovicu betonu voci zakladovym pasom (mozno este menej, najma v realite nepresnych pasov). Naklady naviac su na XPS, pretoze ho pouzijes viac ako pri pasoch. Pri pasoch mozes aj sudit Perimetrom alebo EPS (s opatreniami), takze by sa na izolacii usetrilo. Do zeme pod dom dam len XPS, ale iba nutne mnozstvo a nie je to zas tak obrovsky peniaz, pretoze na XPS je v pohode 50% zlava, najma, ked na 1RD beries nezvykle vela.
Odpovedať
Kvalita pri svojpomoci podla mna vyssia, tepelne mosty nemaju byt ake, ked to uplne nesprasis. Pracnost podla mna opat mensia, ale zalezi najma od podmienok pody. Celkova cena je velmi individualna. Rad lacnejsie pasy, raz zakladova doska. To sa lahko v exceli spocita, ked statik povie podla analyzi pody, ake zaklady v ktorom pripade treba. Ja som tiez zacinal s tym, ze urcite zakladove pasy, ale potom ma kopec informacii zvyklalo, cim som skomplikoval zivot mojmu oblubenemu projektantovi, ale po prepoctoch sme to uzavreli tak, ze je to skratka najlepsie riesenie pre tazke (nie montovane) stavby za dostupny peniaz. Ci penosklo zaklad alebo XPS je tiez o € prepocte a potom asi pocite. Inak rovnocenne.
Odpovedať
podľa mňa bezpečnejšia sa javia základové pásy avškak pri základovej platni je tá vyhoda, že ak sa rozhodnete zmeniť rozmiestnenie stien, tak je to možné, kdežto pri základových pásoch nosné steny majú spravidla pod sebou základové pásy takže nimi veľmi nemôžete manipulovať. Ja osobne som však tiež za tie pásy.
Odpovedať
@oondrejj Prečo by mali byť bezpečnejšie základové pásy???? Pásy sa skôr ponoria do pôdy a zadrží ich zas len doska, deka. Prečo myslíš že sa musí zhutňovať zásyp pod dekou? Doska má viac výhod. Celková cena s doskou je nižšia, zmiznú tepelné mosty, stavať dodatočne možno stavať steny, veľkú aku nádobu, ťažkú pec, doska sa stavia ľahšie, zvládne to aj amatér.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?