Izoluje penosklo?

Dobrý deň. Chcem sa spýtať či dostatočne izoluje penosklo, na ktorom je betónová doska, bez ďalšej izolácie. Máte s tým skúsenosti?
Odpovedať
@zaklad365 nie, nedosiahnete na to podmienky
Odpovedať
Profilova fotka
@zaklad365 mám s tým osobnú skúsenosť a nemám žiadne výhrady.
Odpovedať
@eagleowl Môžeš to podrobnejšie popísať?
Odpovedať
Profilova fotka
@zaklad365 bohužiaľ izoluje len ako vrstva hrubého štrku
Odpovedať
@jan45 Tvrdenie bez zdôvodnenia alebo skúseností?
Odpovedať
@zaklad365 jan45 má viac skúsenosti ako si vieš predstaviť
Odpovedať
@pepo344 unavujú ma kecy, poprosím vyjadrovať sa k veci
Odpovedať
@zaklad365 skus si pozriet tuto diskusiu, konkretne prispevky od @abobo ta budu asi zaujimat http://www.modrastrecha.sk/forum/zakl...
Odpovedať
Profilova fotka
@zaklad365 pýtaj sa čo konkrétne chceš vedieť.....bývam cca rok a pol v dome založenom na doske, ktorá je izolovaná zdola vrstvou penového skla s presahom po obvode. Skladba je geotext, penové sklo á 45cm, PE fólia, betónová doska á 25cm, IPA, betónový poter....vo väčšine domu plávajúca podlaha (drevo)....v chodbe, okolo kuch. linky, technickej a kúpelni sú dlažby....Nemám podlahové kúrenie. možno by bolo dobré aj napísať o čom uvažuješ ty...
Odpovedať
@eagleowl Ďakujem, vyzerá to zatiaľ ako najlepší izolačný materiál. Zaujímajú ma všetky problémy aké môžu vzniknúť a ako im predchádzať. Aká je životnosť penoskla? Staré okenné tabule vraj krehnú.
Odpovedať
Profilova fotka
@zaklad365 aká je životnosť penového skla neviem....verím že nie menšia ako predpokladaná životnosť budovy. O pevnosť pod doskou domu by som nemal rozhodne žiadne obavy. Zo stavebného hľadiska pri použití penového skla si treba uvedomiť že v podlahe (v potere 5-6cm) nie je miesto na objemnejšie ležaté rozvody (ja mám v podlahe el.rozvody k zásuvkám, vodu, radiátorové rozvody a centrálny vysávač. Avšak akékoľvek kríženie takýchto rozvodov je problém a tiež je problém s ležatou kanalizáiou - teda jej spádovaním....treba spraviť prestupy spod dosky všade kde budú odpady resp. presne k WC a tiež čo najbližšie k umyvadlám a pod. ....to treba mať na pamäti pri projektovaní a nespoľahnúť sa na to že veď "sa to nejako potom spraví"..
Odpovedať
@eagleowl Aká je predpokladaná životnosť budovy? Neplánujem dávať do podlahy žiadne rozvody, elektrina a rúrky môžu ísť v stenách. Odpady a prípojky vody sú mi jasné. Zaujíma ma ako zafixovať penosklo, aby sa nevyplavilo pri záplavách. Ak som to správne pochopil, tak na 25 cm doske nemáš izoláciu, ale priamo 5 cm poter? Máš pasív?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zaklad365 životnosť budovy je dosť široký pojem ale v prípade rodinného domu povedzme 100 rokov :-) Ako zafixovať sklo aby sa nevyplavilo pri záplavách....no tak to tiež neviem lebo stavať by sa malo tam kde nie sú záplavy :-) ...predpokladám že pri zaliatí základov by sa nič nestalo ...teda pokiaľ by voda neodniesla aj všetku hlinu okolo stavby, ktorá obklopuje izoláciu :-) Áno, na doske je len poter 5-6cm. V EC mám A0 pre kúrenie - čo je hlavne preto že mám kachlovú pec...a TUV je B -plynový kotol. No to či je to pasív alebo nie asi s penovým sklom priveľmi nesúvisí....je to v prvom rade bungalov veľmi nevhodného tvaru bez rekuperácie.
Odpovedať
@eagleowl 100 rokov stačí. Penosklo je ľahšie ako voda a preto mám obavy že ho prúd vody vyplaví, ak nie je z vrchu niečím zaťažené. Akú časť domu vykuruješ kachľovou pecou? Je teplovodná, teplovzdušná, sálavá, na drevo, na pelety, automatická, ručná...? Predpokladám že plynovým kotlom aj kúriš a pec je tam ako doplnok interiéru.
Odpovedať
Profilova fotka
@zaklad365 no tak z vrchu je sklo zaťažené doskou a domom....tak to by mohlo stačiť :-) Je to akumulačná pec na kusové drevo a vykuruje celý dom pokiaľ teplota vonku neklesne trvalo pod 0°C stačí pec...kúril som celú zimu.....ak je vonku dlhodobo mínusová teplota zopne kotol a radiátory dokúria zvyšok. Kúrenie mám ako zimnú večernú zábavu...proces kúrenia trvá 3hodiny....z hľadiska ekonomického to však je nenávratná vec....pec bola drahá. Zima bola slabá tak že kotol bežal minimálne.
Odpovedať
Profilova fotka
Penosklo samozrejme izoluje ak je vsetko urobene technologicky spravne. Ak mas dostatocne hlboko spodnu vodu a nemas ani pri lejakoch na pozemku stojatu vodu a si na rovine inac ako na doske by som ani nezakladal... A ci uz na xps alebo penoskle je vec tvojich osobnych preferencii. Ja som sa rozhodol aj koli odporucaniu statika a tomu ze viac verim materialu v podlozi ktory nehnije, nezeru hlodavce a pod. pre penove sklo.
Odpovedať
@abobo Penosklo je asi najlepší izolačný materiál. Doska je lepšie riešenie po mnohých stránkach, napríklad možno stavať ťažké steny kdekoľvek. Polystyrén pod domom je nezmysel, súdruhovia z NDR niekde spravili chybu :-)
Odpovedať
@eagleowl 0,5 až 1 m okolo domu penosklo nie je zaťažené doskou. V lete môže prísť silná búrka a bude sa valiť voda. Vytrháva zo zeme aj nezaťažené plastové vodomerné šachty. Máš fotku kachľovej pece?
Odpovedať
@zaklad365 keď sa bojíš vody, tak urob vaňu z DT ako som ja urobil. Aj keď som na rovine. Presah penového skla od domu mám 80 cm.
Odpovedať
http://www.semargl.sk/portfolios/rodi... prečítaj si niečo z praxe
Odpovedať
Profilova fotka
ked uz by som robil taku dosku, tak by som spravil polystyrenbeton, o hrubke 50 cm, a vylial v jednom kuse, pravdepodobne by trebalo aj menej vystuze, ked vobec nejaku, moze sa to zmiesat aj s penosklom no drveny eps, sa da zohnat zadarmo,
Odpovedať
@zaklad365 http://www.semargl.sk/zaklady-pasivny.... Odporúčam prečítať
Odpovedať
Profilova fotka
@zaklad365 porovnávať šachtu ktorá je uzavretá nádoba plná vzduchu s penovým sklom nie je dobrý príklad....presah 1m sú asi vyhodené nemalé peniaze... Fotku pece mám ale načo by ti asi tak bola?....tu ich máš koľko chceš https://www.talc.sk/
Odpovedať
@pepo344 v oboch linkoch čo si dal, tak je len poznámka, že sa ukázalo ako nevhodné, ale nič konkrétne
Odpovedať
Profilova fotka
@pepo344 odkaz na firmu čo má za desať rokov tržby 120.000 a drobný nedoplatok u sociálky je predpoklad získania množstva odborných skúseností.
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze taká doska by bola tak trochu hybrid....možno ako hybrid rajčiny a zemiaku....dole rajčina a hore zemiak ( Čonkin © ) :-)
Odpovedať
@jnvrg prečítaj si články na stránke tam toho máš viac
Odpovedať
@eagleowl asi majú toľko rozumu že všetko nepriznávajú, prečítaj si články na stránke a podľa toho súď
Odpovedať
Profilova fotka
@pepo344 a skutocnost, ze nepriznavaju vsetko a k tomu maju vytvorene dalsie 4 spolocnosti ma nejako vzbudovat doveru ? :)
Odpovedať
@majkoj pozri sa , zatiaľ všetci zakaznici sú spokojný čo viem tak neviem čo riešite , ide tam o pointu, pre mňa za mňa si dajte penosklo pod zaklady ale keď vam nebude vychádzať výpočet potreby tepla tak nevyplakavajte. Z tých článkov čo tam píše z realu že tam môžete porad dať makadam
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?