Izolovanie stien pivnice malej stavby

..tak som sa už posunul ďalej a mám z hĺbky 2 m vymurovanú pivnicu DT-čkami.. priznám sa, zatiaľ som nič nenaštudoval ohľadom hydroizolácie ale chcel som postupovať len laicky, teda pôvodne som sa rozhodol steny pivnice neizolovať (podlahu v pivnici som nebetónoval.. chcem nechať iba zem , poprípade iba vysypať kamennou drťou) .. nepotrebujem to mať suché, chcem tam mať napr. zemiaky a ovocie... výkop bol totálne suchý, teda nemám tam žiadnu spodnú vodu ani močno zad DT-čka plánujem "miakový" strop a potom odizolovať a na tom stavba z Ytongu môžem nechať steny pivnice neizolované ? ak izolovať tak ako a čím ? , resp. stačila by tzv. bublinková fólia ? Ďakujem za reakciu
Odpovedať
Profilova fotka
bublinková nie je izolácia, bez podlahy tam izolácia ani nebude fungovať a treba vykopať po spáde drenáž a odviesť vsakovanú vodu.
Odpovedať
no, ja som sice len neznaly laik, ale tato stavba mi pripada ako poriadny "hura system"... to sa naozaj robieva pivnica pod dom aj takto bez akejkolvek hydroizolacie?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan áno, je to dobrý spôsob skladovania. Ale bez drenáže hrozí, že prívalové vody sa nazhromaždia vo výkope, záleží od okolitej zeminy.
Odpovedať
Celý môj život je hurá systém , ale nejako s tým bojujem .. nie je to dom, je to pivnica, na ktorej bude "letná kuchynka" s terasou.. uznávam že pre to môže vyzerať tak že si pýtam rady po funuse ale ja som bol tvrdohlavo presvedčený, že tam nechcem podlahu a nechcem to celé izolovať predstava o pivnici je taká že to nemá byť čistá (rozumej omietnutá ) pivnica ale pivnica na ovocie zeleninu .. vykopané to bolo zhruba pred troma týždňami (pred tým aj trochu pršiavalo bolo to totálne suché . včera večer a v noci výdatne pršalo a dolu nebola ani mláčka .. ..ja som len tak laicky myslel len na zemnú vlhkosť, oddeliť DTčko od zeminy.. či je to potrebné ? napadla ma asi aj taká hlúposť že pozasúvať tam centimetrový styrodur (2m x 1m), to by bola teda asi blbosť ? .. nechcem sa zbaviť vlhkosti ako takej .. Jan45 .. ako to myslíte s vykopaním drenáže.. (kde a ako by to malo vyzerať) ? ďakujem za rady, pochopenie a zhovievavosť ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Nemusíte ju izolovať.Keď to vyschne po roku dvoch napenetrujte viackrát pokým bude sať penetrák.Neriedeným penetrákom.Napr http://www.denbraven.sk/sadrokarton/0... Môžete použiť aj kvalitnejšie nátery na steny tie vôbec neprepustia vodu ale sú pekelne drahé.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajlo terén má prirodzený spád a odvádza povrchovú vodu. Ak je zemina dosatočne priepustná (podľa popisu áno) odvedie aj vodu z pivice ale narušili ste sloje a popri stenách môže natiecť viac vody. preto treba v najnižšom bode vykopať ryhu, viesť ju s min. spádom po pozemku až do stratena, t.j. kým nevyjde na terén. do ryhy drenážku, zakryť fóliou alebo netkanou textíliou , zasypať. Je to zabezpečenie pre prípadné veľké nárazové prítoky. Akákoľvej penetrácia nemá účinok, pretože steny nenasávajú z miestnosti ale zo zeme a tam sa už nedostanete a hlavne vlhne odspodu. Robil som historické objekty a platila zásada, kde nie je voda, tam nie je vlhko.
Odpovedať
v najnižšom bode , to v ktorom myslíte ? nie dúfam v najnižšom bode pivnice ? (..ospravedlňujem sa za hlúpu otázku )
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajlo bohužiaľ, v najnižšom bode pivnice. Podľa fotiek výkop môže mať aj 50 metrov, ale treba si overiť priepustnosť zeminy, možné prítoky, treba odvodniť aj povrch okolo pivice aby navsakoval do výkopu. Počkajte do jari, vtedy je priepustnosť znížená zamrznutím, ak pivnicu vytopí, nemáte inú možnosť. Dozoroval som asi 150 takýchto pivníc v záhr. osade, od roviny pri potoku až na kopec. Ja som kopal asi 30m, nikdy som nemal vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajlo ja neviem asi je aj skoda mi odpisovat ale taketo riesenia bez izolacii sa robievalo za davnych cias dinosaurov.... v dnesnej modernej dobe postavit aj ked len letnu kuchynku bez hydroizolacie je podla mojho nazoru najvacsia blbost... to je jedna vec ze teraz mate suchu podu alebo ako ste to pisali ale mozu prist horsie casy a potom uz bude potrebna hydroizolacia.... ale ako tak pozeram tak v tomto stadiu bez podlahy je aj zbytocne robit hydroizolaciu stien lebo by to velmi nepomohlo... ale urcite odizolujte aspon vrchnu stavbu od spodnej.. aspon nech netahaju mury vlhkost...cize ked spravite strop tak dajte aspon jednu vrstvu hydroizolacie(nechcem povedat ci asf. alebo foliu lebo to je dalsia kapitola)....
Odpovedať
Janko zase az taky neandrtalec nie som aj ked spominate dinosaurov aby som neodizoloval stavbu od zakladov.. a zase az taka novota (pivnica na zeleninu a ovocie bez izolacie) to nie je. aj vo vedlajsom dome taka je a nie je tam ani chl vody. Z toho som vychadzal aj pri mojom rozhodovani.. cas ukaze ci bolo zle rozhodnutie. Odspadujem si to na povrchu od stavby a povrchovo odvodnim a v pripade valky vykopem jimku a odcerpam. Dakujem za rady
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
http://www.stavebnik.sk/clanky/stavba...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?