Izolácia dosky xps

Zdravím Vás, začínam so stavbou a napadla ma jedna taká vec. Chcel by som zaizolovať dosku s xps hrúbky cca 10-15 cm, šalovať budem tiež xps 10cm a potom to preložím po prvý rad tvárnic ešte raz 10 cm aby vznikol pekný sokel a rozmýšľam ešte nad tzv chodníkom že k tomu neskôr priložím kvôli premrzaniu zeminy. Chcel by som sa spýtať že keď budem dávať ten xps aj zvnútra dosky tak ako treba vyriešiť podklad. Rozmýšľam nad kameňom v 2 vrstvách rôznej frakcie a potom to xps a kari siete a doska. Treba obložiť dtčka aj zvnútra xps kvôli izolácií alebo stačí keď sa len priloží ten vrchný xps ? Je to dobré riešenie alebo rozmýšľam nad hlúposťami ? Inak skladba steny bude 25cm porfix -25 cm eps , podlaha bude 20cm eps a 5 cm anhydrid strecha cca 40cm vaty okná všetko 3 sklá. Ďakujem za každú odpoveď a radu.
Odpovedať
@pierre83 keď je v podlahe 20 cm EPS, je zbytočné dávať pod dosku XPS radšej dať do podlahy šedý EPS, ak chcete dosiahnuť nižšiu stratu podlahou ani chodník z XPS netreba robiť, stačí zateplenie sokla + základ 20-30 cm pod zem základové pásy z ich vnútornej strany zatepľovať je blbosť dobre to máte tak, ako to je ak sa bude kúriť elektrinou, tak na strop radšej pridať vlnu - zo všetkých izolácií je najlacnejšia
Odpovedať
@pierre83 stale sa zamyslam nad tym, co cloveka prijmelo k takemu patvaru, ako izolovat z vonka na zvislych konstrukciach a zvnutra na vodorovnych. taktiez sa cudujem, preco projektanti stale projektuju zakladove pasy, kde je zakladanie na doske daleko lepsie. bodovy tlak sa rozlozi nie na par metrov pasov, ale na celu velkost dosky. pri sadani stavby nehrozi, ze sadne len jedna strana a tak popraskaju steny nad nou. izolovat sa da krasne ucinne pod doskou. pokial si este nezacal stavat, skus zamysliet nad tymto: 15-20 cm XPS pod zakladovou doskou, ale aj okolo ne, aby si vedel nadpojit EPS. nemusis riesit vnutorne zateplenie, dokonca ani poter, ak by si mal elektricke podlahove kurenie/radiatory, alebo bol dostatocne zrucny a vedel si kanaliky pre podlahovku vyrezat priamo do zakladovej dosky. okrem vyssie spomenuteho ti to prinesie odstranenie tepelnych mostov pri zakladoch, lebo budes vediet lahko spojit XPS s EPS a este aj usetris.
Odpovedať
@pierre83 projekt mas dobry akurat na Sibir. U nas budes riesit, co s teplom v lete. pod dosku netreba, chodnik netreba, ale mozno si predajca XPS, vtedy by som chapal aj 40 cm na XPS na steny.
Odpovedať
@peto99 peto len pre tvoje info - tepelna izolacia izoluje aj v lete ;-)
Odpovedať
@bozsky_kaja suhlas, hlavne ta pod doskou :-D
Odpovedať
@peto99 izolacia je ako oblecenie, treba ho brat komplexne. niekde vynechas a zrazu ti tym smerom bude unikat vacsina tepla. mne sa vsetci cuduju, preco chcem 280mm pod zakladovku, ale vdaka tomu nemusim davat do podlahy kurenie a nebude chladna.
Odpovedať
@bozsky_kaja pises uplne blbosti, pod doskou je 12 stupnov. Ja nemam nic, v podlahe 8 cm EPS, a podlaha ma v mrazoch 19 stupnov, normalne 20, bez kurenia. Kolko budes mat ty, 25 :-D.
Odpovedať
@bozsky_kaja nad ludskou hlupostou sa neoplati zamyslat, mne zateplovanie osobne vysvetloval jeden stary pan profesor velmi jednoducho dam ti to ako priklad ze mas pravdu nakresli si ciernou tuzkou obycajny stvorec a daj nanho striesku teraz zober cervenu a urob do cierneho cervenou mansi stvorec to je zateplenie kolko krat si prerusil cervenu ciaru-ani raz,teraz druhy storec so strieskou a na podlahu z dnuka cervenu ciaru,po obidvoch bokoch z vonku cervenu ciaru a pod striesku cervenu ciaru kolko krat si prerusil cervenu ciaru tolko krat je toto riesenie horsie voci predoslemu. a vysledok je ako v tej rozpravke a nedaji si zict a nedaji, no proste slovaka nepresvedcis ze zatepluje najblbsim sposobom na svete s kopou tepelnych mostou pretoze to najlepsie riesenie je predsa to slovenske, ja som to tu proste uz vzdal pretoze slovensky narod je nepoucitelny v stavani domov moderne,proste nedokazem pochopit ako moze niekto tvrdit ze americky system drevodomu je zly a pritom poslali cloveka na mesiac a stavaju raketoplany a slovaci tak max za komancov S-1203 a teraz same licencne haraburdy,pekny den
Odpovedať
@kavar netrep... poslali udajne raketoplan na Mesiac ale dnes by to nedokazali ani nahodou. tam islo cisto u absolutne mnozstvo penazi, co sa do toho dalo. tym akoze tvrdis, ze ak obalim cele vnutrajsko domu EPS alebo niecim, tak to bude lepsie? uplne v pohode toto dosiahnes aj tym, ze obalis vonkajsok.. nemusis nic prerusovat.. existuje nieco ako presah..
Odpovedať
@weggie vies jak mi to je srdecne jedno cim si kto obaluje domi ci zdnuka ci zvonka vsak ja sa tu zabavam lepsie jak na nejakej komedii s totych vedeckych diskusii,to co som pisal je pre drevodom ktori sa na slovensku nepovazuje za dom vsak slovaci su predsa bohaty oni stavaju z ytongu za dvojnasobok ceny drevodomu a potom stukaju a lamentuju nad normami rekuperackami a podobnymi vecami a riesia tu kurenia od vymyslu sveta,a najlepsie vsetko na hypo ci pana ta ked na to nemam ta nestavam a nestukam tu .cao pekny den
Odpovedať
@kavar bavit sa mozes na com len chces, mas na to pravo, aj slobodnu volbu. ale uvedom si 1 vec, svet nie je len 1 rovna platna, ciara. svet je gulaty, co znamena - vsade vladnu ine klimaticke podmienky. v neposlednom rade, svet nie je len dnes, a nie je len tych par desatroci co zijes. svet je vyvoj, historia, ovplyvnena udalostami. podla teba teda mali v roku 1500 stavat drevodom, ako dnes v USA ? no, mozno niekde stavali a niekde bolo toho dreva pomenej a preto stavali z "blata" (nepalene tehly, kamen) potom ked videli, ze to funguje a stavba drzi generacie (clovek sa dozil menej), tak sa ich deti a deti ich deti rozhodli, ze tuto stavbu zopakuju, pripadne mierne zlepsia. a to sa vola hadaj ako.... vies? odpoviem si sam. vola sa to TRADICIA. nuz a kedze si urazal ludi, prilozim do ohna aj ja, nech sa zahrejeme: bavim sa na tebe, a je mi to srdecne jedno, ako infaltilne kopirujes rozumy z Emeriky, lebo oni to vedia najlepsie a vsetci okolo teba su hlupacikovia zadlzeni. (amici maju asi len cold cash, ziadne hypoteky) http://www.usdebtclock.org/ viem ze ty anglicky vies, ale len tak pre istotu - mortage debt. to len tak, aby sme boli v obraze o technickych faktoch ktore podavas v prispevkoch..
Odpovedať
@weggie zijem v Canada anglicky viem a US ma nezaujima tak isto ako ani tvoje keci apropo a dom mame aj v Italy a predstav si ze tehlovy
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kavar ostrov na Maledivoch nevlastnis ?
Odpovedať
@weggie nie a ani som tam nebol,no mozem ja zato,ze mam takych bohatych Talianskych svokrovcov a zena jedinacik,ale ked shanas robotu ta ta mozme zamestnat v autoservise abo v hosteli v Kanade, bo v Taliansku by ta svokor asi nezamestnal do hotela ked nevies taliansky
Odpovedať
@blacksr to sú také moje nápady a myšlienkové pochody. Bohužiaľ základové pásy 20-30cm pod zem už nezaizolujem, to som zmeškal z časových dôvodov. Kúriť bude TČ a podlahovka, do stropu som chcel buď vatu, vlnu alebo fúkanú izoláciu to ešte uvidím. @bozsky_kaja v čase písanie príspevku už boli zaliate pásy a uožené dt takže postavenie dosky na xps už je nereálne, a neviem či by som sa na to sám chcel dať riešiť takú vec bez nejakej firmy. V každom prípade ďakujem za odpovede a postrehy :)
Odpovedať
Dobrý deň, chcem sa spýtať, my sme ten postup trocha domotali a na základy - na debniace tvarnice sme najskor klebrom nalepili styrodur a potom sme styrodur namazala tekutou hydroizolaciou a nato sme dali nopovu foliu. Este to nie je zahadzane...tak sa zamyslam nad tym, ci to nebude problem neskor a napr. o desat rokov to nebudeme musiet prerabat, lebo gumoasfalt zozere styrodur...Snazili sme sa odizolovat DT od zeminy, ktora je vlastne pod zakladovou doskou, takze tymto nasim postupom, sme to asi nedosiahli. Chcem sa spytat na nazor, ci je to nevyhnutne prerabat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?