Hydroizolácia základov terasy

Ahoj, potrebujem poradiť, k domu mám urobenú terasu, so základmi domu nie je previazaná, oddeluje ich 10cm perimeter, ktorým sú zateplené základy po celom obvode domu. Po vyrovnaní terénu bude zo zeme trčať jeden rad tvárnic + železobetonová doska. Terasa je zastrešená len z časti. Vodorovná izolácia bude samozrejmosť, ale plánujem nalepiť na ten zo zeme trčaci rad tvárnic kamenný obklad, preto potrebujem poradiť či treba nejakú izoláciu i na boky, aby mi potom ten obklad neopadal. Plánujem všetky tri rady tvárnic natrieť tekutou lepenkou od Den Bravenu, tie dva spodné rady potom zasypať zeminou, stačí takýto postup? Prípadne je potrebné ešte nejak tú hydorizoláciu chrániť od tej zeme?
Odpovedať
Profilova fotka
Tekutá hydroizolácia je na takéto veci nevhodná.Lepšie je to napenerovať a celoplošne natrieť flexovým lepidlom.
Odpovedať
@antonmesaros Prečo myslíte,že je nevhodná? Nie je potom jedno či to zatriem flexiklebrom celé(všetky 3 rady tvárnic), alebo to zasypem zemou ako to je a obklad potom nalepím flexiklebrom? Akú funciu by mal ten kleber na tvárniciach pod terénom? Išlo mi o to aby prípadná vzlínajúca voda zo spodu neprechádzala do lepidla pod obkladom, síce by bolo flexi,ale ... ďakujem za každú radu
Odpovedať
@martinblava Akú lepenku na boky myslíte?
Odpovedať
@martinblava Na ipe drží lepidlo v pohode? Len to natavenie ipy si sám neurobím
Odpovedať
Nalep na ten rad styrodur,presietkuj ho navrtaj tanierové hmoždinky a potom možeš lepiť obklad.Styrodur nesaje vlhkosť takže Ti obklad neopadne.
Odpovedať
@stesi1 Tiež dobrý tip, ďakujem (Tam ma v zápätí napadá ako sa potom rieši dlažba, musela by presahovať cez ten styrodur aj cez obklad, alebo sa tam dáva ešte ten plechový profil?)
Odpovedať
je lepšie dať plechový profil...
Odpovedať
Profilova fotka
@ma890 Pod úroveň zeme si dajte čo chcete aj tak je to na dve veci (úplne tam stačí štrkový zásy ,alebo obyčajná fólia alebo nopová fólia ).Pod kameň tak ako som napísal.Tekutá lepenka nemá takú prídržnosť na podklade ako cementové lepidlo.Ak by došlo k podmrznutiu tak na lepidle odmrzne max pár kameňov.Ak to natriete lepenkjou tak to podmrzne celé a strhnete to ako tapetu.
Odpovedať
@antonmesaros Mám doma niekolko metrov gumených pásov(z dopravníkových pásov), mohol bych tam dať aj to pod úroveň terénu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Prosím vás ktorá varianta je lepšia?terasa previazaná s domom,alebo samostatne postavená?ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@stesi1 na ten obklad nebude pršať? @marta2610 z tepelnotechnického hľadiska oddelená, ale ak máte dostatočnú hrúbku izolácie v podlahe a terasa je o pár cm nižšie, vplyv je zanedbateľný.
Odpovedať
Profilova fotka
@ma890 Áno je to možné použiť na odizolovanie základu od terénu.Tieto pásy odporúčam prihrnúť štrkom. @marta2610 Tak ako píše jan 45.Terasu je lepšie stavať oddelene .Respektíve pod úrovňou terénu spoj toľko nevadí.Riešení je niekoľko záleží to od konkrétnej situácie a požiadaviek investora.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@ma890 Mozem sa spytat ako si to nakoniec vyriesil? Tiez idem robit betonovu terasu vedla domu, jej vacsia cast bude prekryta. Terasa nebude spojena s domom - dilatovana 10 cm styrodurom, postavena na svojich zakladovych pasoch. Hlavne ma zaujima na co je tam potrebna vodorovna hydroizolacia? Povrch budem mat dlazbu... Co ma izolovat ta hydroizolacia??? Z boku ju dam, ale z vrchu....?
Odpovedať
@majkyv hydroizolacia pod dlazbou na terase izoluje vlhkost vzlinanu cez podkladovy beton z negativnej strany.
Odpovedať
Negativna strana je akoze podlozie? :-) A co ma izolovat? Samotnu dlazbu pred vzlinajucou vlhkostou?
Odpovedať
@majkyv presne tak... ale pokial zijes na floride, je to samozrejme zbytocne.
Odpovedať
Zda sa mi to zbytocne...., jedine co ma napada, aby sa ta dlazba vlhkostou neodtrhala. Ale ved cela terasa bude nad urovnou terenu.....tam nema sancu nejaka vzlinajuca vlhkost dorazit. Dam pod beton igelit z tehiel a urobi tu istu pracu ako nalepena IPA. Na IPU by som musel opat davat vrstvu betonu, pretoze dlazbu na nu nenalepim. A na Floride nemaju vzlinajucu vlhkost?
Odpovedať
@majkyv na floride nemaju mrazy, vlhkost samotna samozrejme dlazbu neodtrhne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?