Hrubá stavba cena 2023

Ahojte, hľadala som tu v diskusiách odpoveď na moju otázku no k ničomu som sa nedopracovala tak vytváram novú diskusiu. Moja otázka smeruje najmä na tých, ktorý posledný rok stavali svojpomocne. No a samotná otázka znie nasledovne - aká je cca momentálna cena za holodom? (čisto len základy obvodové múry, strecha, prípojky). Použité materiály ani nie najdrahšie ale zas ani tie najlacnejšie. Skôr taká stredná kvalita. Pozemok je rovinatý. Viem, že sa to presne odhadnúť nedá ale postačí aj približný odhad. Prikladám aj link na dom podľa, ktorého si budeme dávať vypracovávať projekt: https://www.prodom.sk/projekty-domov/... Za všetky odpovede vám vopred ďakujem 🙂
Odpovedať
@kiki149 my sme postavili 12x7 ale dvojpodlažný a drevodom.. to neviem či vám pomôže. Asi murovaný chcete že?
Odpovedať
@tabitka337 Áno my budeme stavať murovaný - pravdepodobne ytong. Ale môžete napísať cenu aj za váš drevodom možno sa to niekomu zíde. 🙂
Odpovedať
@kiki149 Nedopracovala, pretoze k rozumnej odpovedi na tuto vseobecnu otazku sa ani dopracovat neda. Kolko stoji auto? Take stredne... Projekt -> vykaz/vymer a tam to bude jasne. Hruba stavba sa da nacenit celkom presne. Vseobecne: https://inardex.sk/informacie/stavebn... BTW. Priamo na tej stranke Prodomu je orientacna cena materialu, aj na kluc, kedze na to uz vykaz/vymer urcite maju. Co viac treba?
Odpovedať
@kiki149 sak keď idete stavat svojpomocne, tak si daj tu namahu a spocitaj cenu materialu.
Odpovedať
@zefe Na stránke je cena na kľuč a cena materiálu a nie cena hrubej stavby. Chcela som vedieť názory tých čo stavali v minulom roku koľko ich to reálne vyšlo keď stavali svojpomocne a nie cez firmu. Katalógová cena sa teda taktiež môže dosť líšiť od skutočnosti. A áno viem že je to všeobecná otázka preto som vďačná za každý príklad z praxe ktorý by mi vedel nikto napísať a teda koľko ho vyšla HS svojpomocne napríklad aj v porovnaní s tým ako mu to ponúkla firma.
Odpovedať
@kiki149 Není nič jednoduchšie ako si vybrať dom z katalógu podobných rozmerov a vyžiadať si cenovú ponuku. Stále sú firmy, ktoré majú cenové ponuky riešené férovo. Tak si možno urobiť najlepší obrázok o cene aj svojpomocne. V cenových ponukách čo som si vyžiadal je napríklad jasné rozpísané množstvo materiálu, jeho cena a tiež cena za prácu, zároveň aj položky za ďalšie veci spojené so stavbou. Sme sa rozhodli pre drevodome, no nič to nemení na veci v tomto prípade.
Odpovedať
@tom329 Jasné že si to prepočítame chcela som si ale aj prečítať skúsenosti tých čo už maju HS postavenú. Ak mi neviete odpovedať na otázku prosím vás na čo to komentujete?
Odpovedať
@frantisekca Poprosím vás teda o kontakt na firmu kde sú podľa vás ceny ponúkané férovo.
Odpovedať
@kiki149 Raz sa pýtaš na holodom a potom na hrubú stavbu. Načo ti je cena hrubej stavby? Veď ten dom aj tak musíš dokončiť. Aj svojpomocne ťa to vyjde na viac, ako 180 tisíc, ak si svojpomoc predstavuješ tak, že si sama pozháňaš majstrov. A hrubú stavbu tipujem tak na 70-80 tisíc. A potom čo?
Odpovedať
Pohľadať 3 najznámejšie firmy na drevodomy (Orava). Od dvoch z nich máme cenové ponuky, kde naozaj cena materiálu celkom zodpovedá skutočným cenám. Tých cenových ponúk sme mali viacero, z rôznych firiem, lebo sme sa dlho nemohli rozhodnúť aký dom. Bolo čo porovnávať a aj spôsoby, ako niektoré firmy majú riešení kalkuláciu, kde cena za holodom je porovnateľná s inými firmami, ale napríklad hrubú stavbu majú rapídne predraženú a zbytok stavby zas za ceny, ktoré proste sú tak nízko, mimo reality. Prečo to tak majú, to možno niekomu dôjde... Veď stačí zavolať, 2 minútky a poslať email so žiadosťou o CP. Jednoduché...
Odpovedať
@kiki149 my sme dali firme urobiť len základy, myslím 5000 a ostatné si manžel napočítal každú dosku, fóliu, železo.. proste všetko čo tam šlo podľa aktuálnych cien a vyšiel mu predbežný rozpočet. U žiadnej firmy sme si nic nenacenovali. Iba v stavebninavh viacerých. A to sme stavali v najhorších podmienkach kedy cena jeden týždeň bola už o druhý neaktuálna, lebo napr. Okná šli čo týždeň hore. Ale zajednali sme ich ešte keď ani dom nestal.. a myslím okolo 10000
Odpovedať
@kiki149 A cena prípojok je totálne individuálna. Niekto má šťastie, že má pozemok, kde má na hranici stĺp na prípojku elektriny, vodu a kanalizáciu taktiež hneď na hranici, kde vlastne stačí výkop a napojenie sa. Niekto musí riešiť aj 50 a viac metrov od hranice pozemku a ešte k tomu popod cestu atď. Prípojky sa nedajú paušalizovať, že koľko to stojí...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kiki149 a ešte strechu nám robili klampiari. Ostatné sami. Takže tam je cena len ten matros
Odpovedať
@kiki149 Vsak svojpomocne = cena materialu (orientacne mas) + vlastna praca, ci ako? 😄
Odpovedať
@kiki149 35000eur
Odpovedať
@kiki149 más očividne hokej v pojmoch, je obrovský rozdiel hrubá stavba a holodom...nepíšeš či chcete stavať naozaj svojpomocne čiže všetko vlastnými rukami alebo si zháňať majstrov/živnostníkov na jednotlivé roboty ... Základy, múry a strecha to je len hrubá stavba a nie holodom
Odpovedať
Môj odhad na taky malý dom základy 7000-8000 Ytong s vencom 9000-10000 Krov so strechou 13000-15000
Odpovedať
10x10(11.5) nie je maly dom a ta strecha to zabija uplne. Dajte si aspon sedlovu strechu a normalne okna do tych izieb. Tie stresne vyhodit cele uplne prec. Je to skarede a neefektivne.
Odpovedať
A co takto monolit? Cele odliat z betonu? Je to vyrazny rozdiel v cene?
Odpovedať
@vykricnik s tou strechou máš pravdu, v tej valbovej streche nebude žiadny priestor a so sedlovou by to bolo určite lepšie a priestranejsie
Odpovedať
@uhlikova_stopa Máš prehľad o cenách debnenia? Spočítať m3 betónu je jednoduché. Tak nejako silno pochybujem, že v dnešných cenách bude monolit v finálnej úprave nejako alternatívou k tehly, ytongu, či drevostavbe. Hrubá stavba (bez základov, otvorená, vrátane krovu a strechy) je v cene okolo 35-45 000€.
Odpovedať
@chrobak7 @kiki149 Dom nás zatiaľ vyšiel na 100tis., Svojpomocne, drevodom. Základova doska s kanalizáciou a so všetkým 10tis., Okná tiež tak. Keby niekto potreboval ďalšie konkrétne ceny, pýtajte sa 😉 Ešte podlahy, kúrenie, inz.siete, kuchyňa..
Odpovedať
@kiki149 Staviame bungalov. 120m2 úžitková plocha. Jednoduchý podorys, rovinatý pozemok.Hrubá stavba koncom minulého roka vyšla cca 60 000€ ... Čiastočná svojpomoc. Do holodomu (kúrenie, elektrika, voda, potery, stierky, izolácia strechy,...) Sme to dali za ďalších cca 60 000€. Teraz prichádza finálna fáza obklady, maľovanie, podlahy, dvere, kuchyňa, kúpeľňa a základné zariadenie a rátame ďalších 20-30 000€.
Odpovedať
@kiki149 Staviame úplne iný typ domu,ale keďže som to všetko riešiel a čiastočne aj robil 2021-2023,tak @valilajk Je dosť blízko, ak dodávatelsky a občasná svojpomoc cena bude 150k+ ,vždy treba počítať 20% naviac. Vždy záleží či si kúpiš veci z Merkury alebo zaplatíš za kvalitu. Každý sa ma pýta,že koľko za dom... že chcu len klasický do 130m2,šak to za 120k postavia a potom nábytky... Čo mám skúsenosť,tak ak nemáte dokonalý pozemok,prípojky pri ňom,svojpomocnú prácu,nešetríte všade kde sa dá,tak sa pod 150k nedostanete 100-130m2.
Odpovedať
@kiki149 Pozdravujem možno vám trošku poradím. Cena materiálu na základovú dosku max.6000eur Ytongy+Zakladacia malta+lepidlo max.10000eur ŽB veniec ktorý bude tvoriť aj súčasť okenných prekladov materiál cca.1800eur max.Cena práce,zašalovanie,viazanie a osadenie armatúry,betonáž a odšalovanie max.2500eur. Pokiaľ by ste uvažovali nad väzníkovym krovom tak krov cca.6000eur aj s montážou. Komín napr.značka Schiedel priemer 200mm cca do 1000eur materiál+vymurovanie svojpomocne. Krytina na strechu škridloplech napr.značka Artco alebo Blachotrapez alebo aj škridla Bramac cca 6000eur. Parozábranu,latovanie,klampiarske a pokrývačske práce by som riešil cez firmu.Cena montáže parozábrany,latovanie,pokrytia strechy a oplechovanie komína max.6000eur. Ceny ktoré som vám tu uviedol sú reálne ceny za ktoré by ste to mohli v pohode zbúchať,záleží na vás aký ste šikovný a čo všetko si dokážete urobiť svojpomocne.
Odpovedať
@kiki149 Staviame od 6/22 bungalov, 118m2 zastavana plocha+48m2 terasa. Hruba stavba (strecha hlinikovy plech) spolu s pripojkami (voda, kanalizacia, odvod dazd. vody do trativodu, bez elektriky) stala 72K ale realizovala to firma, nie svojpomoc.
Odpovedať
Dá sa ušetriť v pohode, napríklad tým, že dáš na strechu plech. Ono sa to možno na prvý pohľad nezdá, ale poslednú dobu sa všetci idú pokakať so škridlami, ale zober si to takto. Koľko stoja škridle a koľko stoji plech? Plech je podstatne lacnejší. Ďalšia vec - koľko dreva ti treba pod škridlu a koľko pod plech? Pod plech oveľa oveľa oveľa menej. Plech ma životnosť 100 rokov a škridla 200 rokov. Konca ani jedného sa nedožiješ... Postav z ytongu 500ky a nemusíš zatepľovať. Áno, za ytong zaplatíš o čosi viac, ale pozri sa, koľko stojí polystyrten. Druha vec, že sa ti o dva roky nezačnu ukazovať terčíky. Tretia vec - bude to celé rýchlejšie (tak ako aj plechová strecha). Štvrtá vec - steny budú dýchať, čo pri polystyrene nehrozí. Dá sa krásne ušetriť pri stavbe domu, neviem, prečo to ľudia nevidia. 🙂 (ale rád sa nechám poučiť).
Odpovedať
@arcticcode čo máte všetci s tým dýchaním stien?
Odpovedať
@stefanby To isté, čo majú všetci s uhlikovou stopou pri izolovaní rozvodov teplej vody 😄
Odpovedať
@stefanby Skúšal si niekedy "odtepľovať"? Lebo ja áno, "zateplenie" po 25 rokoch. To si envieš predstaviť, čo tam bol za grc. Jednu chvíľu som myslel, že zavolám vedcov zo slovenskej akadémie vied za účelom identifikácie nových foriem života.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?