Hrubá stavba alebo len základy na jeseň?

Chcem sa spytať ohľadne naplanovania stavby. Prave vybavujem papiere a povolenia, vychadza mi to tak, ze pri dobrej konstelacii by som mohol zacat stavat v septembri, oktobri. Vrta mi otazka, ci urobit len zaklady, nechat to cez zimu a na jar sa pustit do obvod. murov a hrubej stavby ako takej. Kedze sa bojim cien po novom roku (Euro a pod.) rad by som zacal hrubu stavbu a stihol to do zimy (aj so strechou). Asi som optimista, ale pri rychlosti stavania z Itongu by sa to dalo teoreticky stihnut. Neviem ako dlho trva krov a strecha? Ci by bol problem ak by som to nestihol zakryt do zimy, navlhli by mi steny? Alebo uvazovat o kupe materialu na jesen. Preskladnia mi ho pocas zimy v stavebninach? Poradte, kto mate skusenosti so zacatim stavby koncom leta resp. na jesen., diky.
Odpovedať
1
2
ahoj jeris! čo sa týka doby trvania hrubej stavby, tak v tom ti poradiť neviem, lebo je to veľmi individuálne - záleží na tom, či ti stavia firma alebo svojpomocne, potrebuješ toho veľa zosúladiť a zorganizovať.... ale čo sa týka toho prezimovania - robí sa najmä kvôli sadaniu. sadanie je najväčšie na jar, to znamená, že je dobré nechať prezimovať hrubú stavbu (tá už je dostatočným zaťažením základovej škáry) a až potom, ako toto sadanie prebehne omietať, aby si predišiel prípadným trhlinám... no a počas tej zimy môžeš robiť vo vnútri inštalácie a pod. v tvojom prípade by som nebola taký optimista a tými papierovačkami - my sme to začali vybavovať v marci a povolenie ešte nemáme :-S tiež sme predpokladali, že začiatkom júna bude na 100% napriek tomu držím palce!
Odpovedať
jeris, my sme zacali stavat v oktobri.. stihli sme spravit zaklady a dvihnut stavbu, spodnu poltnu sme uz nestihli kvoli pocasiu tak sme to len pozakryvali a stalo to takto az do jari.. co sa tyka materialu ten sme mali nakupeny - tvarnice a skridlu a tie sme mali taktiez pozakryvane na pozemku.. kedze mame pozemok uz na zastavanej ulici, susedia davali pozor ale ako uz kattulka pisala, zalezi od toho ci budes stavat svojpomocne alebo ti bude stavat firma.. lebo my sme stavali a aj momentalne staviame len po vikendoch kedze manzel je dost pracovne vytazeny.. osobne si myslim ze ak nebudes mat obmedzenia (zamestnanie, robotnici, peniaze,...) tak v pohode do zimy stihnes dat pod strechu ;-)
Odpovedať
V tvojom pripade by som spravil len po spodnu platnu.zalezi vsak aky dom chces stavat.ci bungalov alebo poschodovy s podkrovim?bungalov by sa dal stihnut ale poschodovy asi nie.a ako uz bolo povedane zalezi kolko mas na to casu.my sme stavaly cez dovolenky a vykendy a hruba stavba nam trvala 3 mes(poschodovy dom cely podpivniceny)
Odpovedať
Vdaka, ja mam projekt Kompakt 42 (Euroline) bez pivnic. Je to dvojpodlazny (prizemie, poschodie) domcek. Stavbu chcem robit cez partie murarov, lebo praca nepusti, tak ja budem moct fachcit len cez vikendy. Cize ak som rozumel, mozem v pohode tahat mury, ak pride zima skoncim, pozakryvam nejakou foliou a na jar pokracujem s krovom a strechou. BTW, nenavlhne mi Ytong cez zimu? nelika666 - Myslis deku ste nestihli kvoli pocasiu.
Odpovedať
Jeris, ja som v úplne rovnakej situácii ako Ty. Som v záverečnej fáze čakania na SP. Začnem stavať v septembri z YTONGu. Vôbec nepripúšťam, že by som do zimy neurobil hrubú stavbu vrátane strechy. Budem tiež stavať s partiou živnostníkov. Bude to bungalow, základy a nosné múry plus horná deka sa dajú realizovať za dva mesiace. Strecha sa dá urobiť za 10 pracovných dní. Je dobré postaviť hrubú stavbu a nechať ju cez zimu vyschnúť. Prajem úspešné stavanie.
Odpovedať
oooops preklep :-N
Odpovedať
Profilova fotka
Jeris , tiez sme na tom podobne akurat viem ze na jesen polozime len zaklady a od decembra januara -ak pocasie dovoli potiahneme hrubu stavbu , material kupujeme na jesen a cenu prace mame dohodnutu s majstrami takze nejake zdrazovanie alebo euro neriesim apropo nechat stavbu prezimovat -skor asi prejarovat zima uz nebola na navsteve par rokov :-D
Odpovedať
:-D to je tiez dobry postreh :-D mimochodom, jeden pan tu v okoli zacal stavat este neskor ako my a murovali aj pocas zimy takze teraz uz maju pod strechou a robia interier.. a to maju podpivniceny bungalov ;-)
Odpovedať
Ahoj Jeris, podla mna je dobre ak sa do toho pustis, bud urobit len zaklady a platnu, alebo dom aj dat pod strechu. len si skus zabezpecit tesarov uz teraz, pretoze aspon u nas su uz na dlhu dobu objednany. mam znamu ktora roby uvery a povedala aj nam, aby sme hrubu stavbu dali pod strechu, pretoze, ked cez zimu ostane odkrita, straca na hodnote. tak si myslim ze je lepsie, bud len zaklad alebo komplet zakrit. :) ;-)
Odpovedať
Prave bezim zo stavebneho, odobrili mi osadenie stavby na pozemku, tak som vysmiaty, o tyzden mam projekt, nasledne zlucene uzemko so stavebnym a frcime, aspon dufam :) Dufajme v teplu zimu (aj ked ma teraz asi mnohy lyziari nakopu) ale co uz. Chcem este navrtat studnu na pozemku, idem napisat prispevok do temy ohladne vrtania studni, mam nejake info.
Odpovedať
to Adadodo: Tak som myslel aj ja bud platna a na jar pokracovat (mat kupeny matros) alebo to zakryt do zimy za kazdu cenu. No uvidime, ako rychlo prebehne stavebne. Tu v Ziline je to dost o nervy to vybavovanie.
Odpovedať
hmm, to asi vsade, ale drzim palce, a naozaj, skus aspon vsetko vsetk pozhanat, lebo ak ti nieco pochybi nepohnes sa. mi sme mali teraz problem s prekladmi, nedaju sa zohnat. a ak ti mozem poradit, objednaj si ich uz teraz, lebo cakacia doba je asi 1-2 mesíace. :-S :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ani si neviete predstaviť ako ste ma upokojili. Nám sa stavebné tiež predlžuje, ale vraj už teraz ku koncu júna by malo byť tak uvidíme. Máme poschodový domček, ale malý, neviem či Vám niečo hovorí jlhaus, tak od neho verziu Nano, ale máme ho o meter rozšírený. Prosím Vás ako je to zo základmi, oni musia určitú dobu zrieť, viete mi povedať koľko to asi je?
Odpovedať
jeris: a ak by si aj nestihol postavit, material ti neujde, a dokonca este budes vo vyhode, lebo material ide kazde tri mesiace hore. a ak ti mozem este poraditnaozaj si poriadne zisti ci mas vsetko co potrebuje a hlavne tesarov si zajednaj a aj tie preklady lebo naozaj ja uz na´to nemam nervi. vzdy som si myslela, ze ked ma clovek peniaze, vie si kupit vsetko a hocikedy, ale na slovensku to nefunguje, nic sa tu neda zohnat a vsetko dlho trva. noo ale to je iba taka nasa skusenost. nechcem vas odradzat, len zelam pevne nervi. :-| :-)
Odpovedať
Vdaka za rady, o tyzden budem mat projekt a s nim aj vykaz vymer a rozpocet, tak sa pustim do zhanania materialov. Musim este zotnut jednu jablonku na pozemku, zohnat bunku atd. Preklady by sa dali aj zasalovat ale asi je lepsie kupit hotove. Uz sa uzmierujem ze budu len zaklady a platna do zimy. Este ma napada jedna kacirska myslienka, zacat stavbu bez povolenia. Myslim ze pokuta je okolo 20 000 ak sa nemylim. no za tie prachy to stoji. Vsak pri cene domu 2-3 mil. to je zandbatelne. Inac susedia su v pohode, neviem kto by sa mohol stazovat....
Odpovedať
my sme stavali 3 mesiace bez povolenia a nic sa nestalo
Odpovedať
jeris... hruba stavba... ak mas peniaze, material a dohodnutych ludi, bez problemov stihnes zaklady, hrubu stavbu aj strechu... je lepsie dat to pod strechu aby ti dom "vymrzol"... tiez sme mali projekt z euroline, (vela chyb a nezmyselnych veci, tym padom sme museli vela upravovat a vymyslat aj za projektanta) inak nam bol vykaz vymer uplne na nic... mohli sme na nom usetrit ;-) aj tak v nom nie je vsetko, a ked nahodou nieco potrebujeme (napr. m2 kvoli kupe vonkajsej omietky nesedi to a musime to vypocitat sami...)
Odpovedať
presne tak ... Ide len o tu organizaciu .. Ak to bude do seba zapadat ... je to hracka ... / viem ze sa mi to hovori lahko ked to uz mam no uvidis ked to budes mat hotove ze to nebolo az tak strasne .../
Odpovedať
no tak my sme dnes boli na obecnom úrade požiadať o stanovisko k projektu. Samozrejme, že nas vratili, že strankový deň je zajtra ]-( No uvidime, čo zajtra vymyslia a hlavne, kedy sa vyjadria. No a este uvidime ako to pojde na stavebnom úrade. Chceli by sme zacat kopat koncom jula, zaciatok augusta, ale to som asi velky optimista, ked si myslim, ze dovtedy povolenie ziskame. Ak nie, tak zrejme začneme kopat aj bez neho. x-)
Odpovedať
Zalezi na susedoch, nas suseda bonzla,ale na urade neuspela-len sme kopali, betony dosli na rad ked uz bolo stavebko pravoplatne. Kamosku tiez susedia bonzli ale oni museli zastavit stavbu do pravoplatnosti stavebka.
Odpovedať
my sa tiež chystame začať stavať v septembri a chceme stihnuť hrubu stavbu do zimy. Myslím, že tak to je dobre a potom na jar pokračovať.
Odpovedať
pýtali sme sa na stavebnom úrade, ze ked zacneme pez stavebka stavat, tak nam povedlala, že pokuta je do 1mil. SK 8-( no ale to len tak informačne...
Odpovedať
Caute aj my chceme zacat stavat niekedy koncom augusta resp. zaciatkom septembra. Neviem ci stihneme hrubu stavbu alebo len zaklady, to zalezi aj od toho, kedy nam daju stavebne povolenie, ale uz rozposielaju susedom oznamenie o zacati stavebneho konania, tak dufam, ze to uz nebude dlho trvat. Neviete nahodou ake je tam casove obdobie do vydania povolenia? Susedia maju na vyjadrenie tyzden
Odpovedať
zo zákona sa mi zdá že 30 dní
Odpovedať
ahojky jsem tu nová, a zaujaly mě diskuse ohledně stavění. minulý rok jsme měli s přítelem začít stavět, ale bohužel mě opustil s jinou tak jsem na to zůstala sama. Projekt sice máme, ale ne ještě kompletní, byla to taková oficialita na stav. povolení, jelikož to musí být zahradní domek do 80m, pořád přemýšlím jak ho jinak namyslet.....v původním projektu je hodne vzpomínek atd.... A protože jsem nyní finančně vyčerpaná nevíte nekdo o nejakém programu, kde bych si mohla domeček sama nakreslit?? Chtěla bych letost nachystat základy, jelikož do konce roku musím kvůli povolení začít. Má představivost je trošku horší a představit si z projektů v časopisech jak by vypadal domeček otočenáý tak jak já potřebuji je trošku těžší... Budu ráda za nejaké nápady a za pomoc..
Odpovedať
sindy02 ja mam program roomarranger a som s trial verziou spokojny uz dva roky ;-) http://www.roomarranger.com/indexcz.html .......drzim palce
Odpovedať
max96, nie je to len na par dni? alebo si si to potom kupil?
Odpovedať
Profilova fotka
1. nám "papierovačky, uradovačky" trvali od cca október2007- polovica mája2008 !!! 2. naša architektka tvrdí, že je dobré urobiť základy na jeseň a pokračovať v stavbe až na jar ďalšieho roku 3. nám stavebniny vyšli v ústrety a napríklad krytinu nám skladujú už 4-5mesiac, ale "kocky"Ytong nám nemohli skladovať, pretože zo je veľké množstvo, a hneď sme si to dali zložiť na pozemok/už vo februári tuším, takže "prežili aj mrazy aj dažde aj decká :) - malý chalani po nich lozili, tak dotrhali obal, manžel to zalepoval:)/ 4. tiež máme obavy z eura, preto chceme do konca roka postaviť hrubú stavbu, preto sme si všetky najdrahšie položky nakúpili ešte na začiatku roka/Ytong, drevo na krov, krytinu, postupne piesok,a pod./ 5. základy trvajú dosť dlho, robíme po poobediach a výkendoch, začali sme 9.6. a zajtra zalievame spodnú platňu domiešavačmi / takže základy nám trvajú cca 1,5mesiaca, myslím že ak teda začnete v polke septembra, tak v novembri toho už veľa nenastaviate-lebo spoliehať sa na dobré počasie nedá, jeseň je jeseň.../ 6. na druhej strane ste ma tí, ktorí začínate staviať až na jeseň a chcete to dotiahnuť pod strechu povzbudili, pretože môj manžel má niekedy obavy, či to stihneme.. 7. krov a založenie krytiny netrvá až tak dlho, dlho trvajú základy a potom preklady a vrchná "deka"
Odpovedať
tomzuzka záleží na tom, či chce niekto stavať sám alebo si najme partiu murárov - my sme ten druhý prípad a od vykopania po zaliatie "deky" im to trvalo 8 dní ;-) momentálne máme technickú prestávku a do dvoch týždňov odkedy dokončili deku začneme murovať :-)
Odpovedať
ahojte aj my sme zacali na jar a dufali, že stihneme hrubu stavbu do jesene a este stale sa trapime s pivnicami teda pracujeme na platni. robime svojpomocne ale ak by sme to chceli zakryť budeme si musieť niekoho zaplatiť. tak asi tak :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?