Hlbka zakldu - nedokocene terenne urpavy pred zimov

dobry, chcel by som sa informovat nakolko moze vadit ked som nestihol urobit terenne upravy pred zimou ktore mali zabezpecit aj to ze zaklad domu bude v hlbke cca 130 cm. Teraz to vyzera asi tak: vykop bol realizovany na 100cm - vysypal sa makadam cca 10-20cm podla nerovnosti vykopu a na to beton 80 cm Cize teraz je dno betonoveho pasu cca v 80 cm a pod nim je este 10-20cm makadamu - je to dostatocne na to aby to prezilo jednu zimu bez poskodeni ? U nas sa udava nemrznuca na 101cm (ale vo finale to budem mat asi na 130cmn ako pisem..) Vdaka
Odpovedať
@jolaus100 niekde som videl realne merania hlbky zamrzania pody a bolo to o dost menej ako su tieto tabulkove.
Odpovedať
@jolaus100 "Zaujímavý príklad je zima vo februári roku 2012, keď teplota dosahovala na dlhšie obdobie veľmi nízke hodnoty (aj – 25°C). Z ročeniek SHMU môžeme vyčítať, že zamrznutá hĺbka dosahovala aj 75cm, pričom najväčšiu hĺbku dosahovali miesta aj z teplejších oblastí. V ostatných posledných zimách miera zamrznutia zvyčajne nedosahovala ani polovicu udávanej hĺbky premŕzania."
Odpovedať
cize netreba sa bat ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 myslim ze nie ;)
Odpovedať
@jolaus100 ak je prisypany zeminou do 80 cm, asi netreba. Inak pomoze prekryt aj bordelom zo stavby, krabice, eps, slama, dosky, burina
Odpovedať
@peto99 ano dno zalakdoveho pasu je v hlbke (v zemine) 80cm -obsyp som zvazoval tiez taky provizorny no nechcel som to na jar zase vyhadzovat hlinu a zase obkopavat ked budem robit hydorizolaciu a dazdove zvody do zbernej nadoby a pod. Napadlo ma vacsie gumene vrecia na odpad naplnits pilovonou poukladat okolo domu. Piloviny mam vela za minimum penazi z pili od nas..
Odpovedať
@jolaus100 ak tam nie je hlina, moze byt problem. Hlina totiz neprepusta vodu k zakladom. Ak bude vela prsat a potom pridu rychlo silne mrazy, voda pod zakladom zmrzne. Pilovina je ok, ale betonove pasy treba prisypat cele zemou. Dtcka staci oblozit pilovinou.
Odpovedať
Profilova fotka
nestrašte ho, nič sa nestane, podmrzanie neohrozuje stavbu ale inžinierske siete, tie sa nadvihnutím a poklesom môžu poškodiť, základy podmrznú a zase klesnú . Stavba ich na jar zatlačí. To nie je vežiak, ale RD., ten môže postaviť aj na platňu
Odpovedať
@jan45 takticka otazka ak je iba z jednej strany obsyp nemoze sa stat ze dom bude podmrzat nejako nepravidelne a teda aj dvyhat co sposoby nejake naklonenie ? otazka 2 tie siete sice pod domom je kanal ale nieje napojeny este na verejnu siet ciez ak sa bude stavba hybat vnuterne siete pod soskou to ovplivny (poskodi) tiez ? - co pri nakloneni povedia muri - su na bet zakladoch odolnost dobra na murive je veniec a tazka strecha a prave to murivo je najmenej odolne (ytong) a je ako v sendvici medzi tym - nepopraska ?
Odpovedať
Profilova fotka
@pby keby tie účinky boli také extrémne, polovica našich domov už spadla.Domnievam sa, že tieto tradované vedomosti sú preberané nekriticky od remeselníkov, ktorí to niekde počuli, ale nemôžu to podložiť meraním. V ryhe základov predtým bola zemina, ktorá mala približne polovičnú hmotnosť, premŕzala,ale roľa sa nezdvihla, resp. na jar sa vrátila . Fakt ale je, že veľké kamene na oráčinách, ktoré sú blízko povrchu, časom vystúpia na povrch. Ale to je už z iného súdka.
Odpovedať
@pby to je tak vela roboty tie zaklady prisypat zemou? Moze sa to dvihnut aj klesnut, aj rovmomerne, ale to zavisi od podlozia. Zaklad sa izoluje xps cca 60 pod uroven terenu. Zvysok pod tym zasyp zemou, uz tam kopat nebudes. A poloz vrecia s pilovinou, alebo rovno nakuo styrodur a priloz ho na miesto bez lepenia. @jan ma pravdu, nic sa nestane, ale takto neurobis nic zbytocne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?