Fólia pod základovú dosku

Caute, chcel som sa spýtať, aký je váš názor na fóliu pod základovú dosku. Tento mesiac máme v pláne zaliať základovú dosku, momentálne hutníme zeminu medzi zaliatými DT-čkami, navezieme kamenivo, zhutníme a dvaja majstri nám povedali, že na zhutnené kamenivo je dobré natiahnúť fóliu, následne poviazať kari sieťe a zaliať. dakujem za rady.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
a povedali aj načo je to dobré?
Odpovedať
ta folia tam ma byt preto, aby voda z betonu nestiekla dole do kameniva, lebo tym by sa beton oslabil.
Odpovedať
@vojtoknot hahahaaaa, tak to si ma pobavil. tý dvaja nech zahodia živnosti do kanála a nech idu radšej niekde za vyrobnu linku, davat tam nejaku foliu to už je aký výmysel
Odpovedať
preco si myslis ze je to zly napad?
Odpovedať
@vojtoknot že voda vytečie z betonu, to by mi nepovedal ani druhak na stavebke. takto sa veci majú = zaleži na tom akou frakciou si zasypaval a zhutnoval priestor pod zakladovou doskou. ak sa bojíš že sa ti bude strácat beton medzi štrbinkami kameniva /ak je trocha večšieho tvaru/ tak sa neboj lebo až také tragické to nebude, pri vybrovaní sa tieto štrbinky vyplnia kamenivom z betonu. No a ak si si to dosypaval ešte nejakou f 0,4 tak to už ozaj nema čo vytiecť z toho betonu. ja som zasypával vahovym štrkom a všetko ok aj bez folie.
Odpovedať
ja práve zasypávam f 0 - 32
Odpovedať
Profilova fotka
@vojtoknot nam stavebny dozor tiez kazal dat foliu na strk pod kari siete. Dovod bol aby voda zostala v betone a vytvrdol tak do spravnej pevnosti.
Odpovedať
@ceresnam to povedali aj mne majstri a keďže som predtým o tom nepočul chcel som poznať skúsenosti ostatných. aj ste tú fóliu tam dali ?
Odpovedať
Profilova fotka
Nedavno u nas robili cestu v novej ulici a tiez davali foliu,tiez kvoli pevnosti betonu
Odpovedať
@vojtoknot @rado29 Moj stavebny dozor a aj architekt mi to tiez povedali. Vraj kvoli pevnosti betonu, aby nie voda, ci beton, ale cementova voda, ktora je v betone nestiekla dole a zostal len beton, ktory by nemusel byt taky pevny. Ide o buducu pevnost betonu, aby nepraskal. Takze si myslim, ze vymysel to nebude a my tiez planujeme dat foliu a na nu kari siete. Keby to bol len igelit, urcite nas to financne nezruinuje :) A ma to logicke opodstatnenie, tak preco nie.
Odpovedať
Tiež mi to pripadá vcelku logické, má to niečo do seba.
Odpovedať
Profilova fotka
@vojtoknot ano dali, stalo to par eur a prislo mi to logicke
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vojtoknot vam to chalani príde asi logické ked o betone nemate ani páru (bez urážky). radšej namiesto folie kup bedničku s pivom a uživaj si stavbu. ta folia je uplna fatalita. tažko vam vysvetlim ako sa chova beton pri betonaži a v procese tuhnutia. niesom pedagog. ale ani vam nevnucujem moj nazor. v podstate si to robite sami pre seba a ak vas tam ta folia uspokoji tak nech sa páči. technicke opodstatneniie tam ta folia nemá!
Odpovedať
Profilova fotka
davat foliu pod betonovu zakladovu dosku na zhutnenom strkovom nasype nie je vobec logicke a ta folia tam nema ziadny vyznam, nicomu nepomoze ale ani neuskodi, je tam na nic ;-)
Odpovedať
@jr66 davat dostatocne hrubu foliu pod betonovu zakladovu dosku na zhutnenom strkovom nasype je logicke.Ja to tak idem spravit , a bude to ako finalna hidroizolacia,cize uz ziadna ina.
Odpovedať
@lmi aj nam to bolo odporučane a zažínam nad tým realne uvažovať...aku budete davať?
Odpovedať
ked rekonstruujeme stary dom a vykopali sme vsetok bordel a aj zo zeme do hlbky cca 40cm, musime tam dat vrstvu strku a na to beton ?..alebo staci rovno dat beton..inak tiez nam doporucili dat na tu zem rovno beton s foliou..
Odpovedať
Folia sa dava medzi zakladovu dosku a steny. Nesluzi ani na spevnenie betonu,ani na zamedzenie vytekania vody ci co tu bolo napisane, ale na zamedzenie vzlinavosti alebo presakom spodnej vody. Foliu vo firme zvycajne pouzivame na existujuce starsie stavby, na odstranenie poruch / chyba izolacia , alebo je poskodena /. Pouziva sa aj opacne, na zamedzenie vytekania vody pri bazenoch, nadrziach a pod.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
kde sa da kupit taka folia resp. igelit? ma niekto obchod kde to kupoval?
Odpovedať
@vader100 zahradne centrum
Odpovedať
dik
Odpovedať
@rado29 ak si dáš námahu, tak tu aj na iných fórach nájdeš zopár príspevkov, kde riešia popraskanú platňu...tou fóliou tomu mohli čiastočne zabrániť. Posledné roky pod platne stále dávame ako hlavnú izoláciu zváranú LDPE fóliu hr. 1 mm s geotextíliou. Po odstránení vodiacich líšt a ľahkom prebrúsení povrchu platne zakrývame geotextíliou aj povrch platne, ktorý potom stačí poliať iba raz denne a neublížia mu ani teploty nad 30°C.
Odpovedať
Profilova fotka
A myslíte si, že fólia hrubá 1mm pod takou váhou domu vydrží? Nerozpadne sa?
Odpovedať
Profilova fotka
@rolandik fólia to vydrží, je chránená dvomi vrstvami geotextílie, ale je to drahá ochrana. Prácne treba fóliu zdvihnúť na steny, nad terén, upevniť, prekryť izoláciou , upevniť atď. cieľom je udržať vodu v betóne čo najdlhšie, na to stačí podobná fólia ako sa používa pod podlahové kúrenie. Pri manipulácii sa určite poškodí, ale drobné trhliny neodvedú všetku vodu. Správny postup je použiť taký betón, ktorý netečie, ale ten treba rozhrnúť a zhutniť pre vytlačenie vzduchu a na to bežná partia nemá zaradenie. Fotografia hore je ukážka neznalosti problematiky, výztuž v strede nemá žiadnu logickú funkciu, ak sadnú základy viac ako stred, je umiestnená na opačnej strane dosky a betón praskne akoby tam nebola. pri rozponoch nad 3m by som volil pätky na pôvodný terén medzi pásmi, doska 10cm pri takomto rozpone je dostatočne únosná aj bez výztuže. Keď vidím projekty s 20cm doskou dvojitou výztužou uloženou na základových pásoch, neviem, či sa mám smiať alebo plakať.
Odpovedať
Profilova fotka
Voľakedy sa zakladove pasy najskôr vysypali kameňom a potom sa lial betón. Dali 60 cm kameňa a 40 betónu a hovorili, že majú zaklady 1 meter. Bez problémov urobili dve podlažia. Dnes už ľudia nevedia čo všetko by do základov navalili. Stávajú bungalov z 9 šárv a majú zakladové pásy hlboké cez 1 m.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@smolkosk Prosím vás, akú fóliu ste teda nakoniec dali? Tiež mi to odporučil statik. Buď teda dať hrubý makadam a naň ešte zhutniť tenkú vrstvu frakcie 0-4, alebo hrubý makadam a na to fóliu. Ale myslím si že tá fólia vyjde lacnejšie.
Odpovedať
nie som odborník ale logickejšie mi príde ak by sa aj trochu betónu dostalo do zásypu tak to bude mať podľa lepší význam - čo sa tvrdosti týka - napr. sa ako keby zakusne betón do medzier v kamenive, než ako dať fóliu, kde natečie cementová voda, ktorá tam urobí v dolnej vrstve "krustu" o hrúbke 1 mm - to moc pevnosti nedodá.. Ale ako hovorím som laik a fólia mi príde ako zbytočná vec, ale je možné že sa mýlim :)
Odpovedať
@xr22 @kajo873 na škole nás upozorňoval profesor (profesor na vysokej škole), že tá fólia tam opodstatnenie má. Ale takmer nikto ju tam nedáva. Význam tej fólie je, že podsyp pod betónom by bez tej fólie odobral vodu z čerstvého betónu. To je samozrejme nežiadúce, pretože betón nebude mať potrebné množstvo vody na zhydratovanie cementu v betóne. Aj keď pri rodinných domoch to nie je až taká katastrofa.
Odpovedať
@kajo873 Zdravim. Nakoniec ziadnu. Odhovorili nas, ze pokial je dobry beton, tak to nema zmysel. Ziadny stary dom foliu nemal a skuste sekat do tej platne :) Takze neriesit ;)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?