Externá pivnica pri opornom múre

Ahojte. Budoval som oporný múr vysoký cez 3m. Teraz keď naň pozerám vedel by som si predstaviť tam v rohu spraviť pivnicu pre uskaldnenie zeleniny s rozmermi cca 2,8x3m. Vpodstate by dve steny pivnice tvoril oporný múr, a dve steny by boli volne stojace, nezasypané hlinou, pivnica by bola na úrovni terénu. Má zmysel budovať takúto pivnicu? Bola by "funkčná" na skladovanie zeleniny? V zime by nemrzlo v nej a v lete by sa zasa neprehrievala? Aký strop by bol vhodný na takúto pivnicu? Máte niekto takto riešenú pivnicu? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Ak tie 2 steny čo nebudú v zemi budú zateplené a poriadne dvere ,tak to bude fungovať. Dokonca to bude aj pekne vyzerať. Strop by som určite riešil ako zelenú strechu.
Odpovedať
@zmrzlina_sk Hej vedľa chcem prístrešok na sedenie kde plánujem zelenú strechu tak by sa to potiahlo cez celé... Ale strop na pivnici spraviť ako? Betón a na to zelenu strechu, alebo len drevený krov s plným debnením..
Odpovedať
@kajo873 beton, hydroizolaciu, navozit zeminu a normalny travnik. Zeminy aspon 30cm. Zaizoloval by som tie obnazene betonove mury z vnutra aby to nepremrzalo keby bola dlhodobejsia zima.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Najjednoduchšie betón s hydroizoláciou. So zateplením stien vnútorného oporného múra by som aspoň 2 roky počkal. Zeleninová pivnica potrebuje určitú vlhkosť a práve aj tá vlhkosť " zatepľuje -ohrieva " tým,že voda v nej obsiahnutá viaže teplo. Nechceš mať z pivnice predsa polystyrénovú kocku. Pivnica sama ukáže čo potrebuje a potom rozhodneš či ti to tak vyhovuje,alebo nie.
Odpovedať
@zmrzlina_sk No vyzerá to zaujímavo, ale budem musieť kvôli vzhľadu spraviť úpravu z vonka, takže rovno tam by som dal ale 5cm polystyrén na tie dve steny. A rozmýšľal som okno asi žiadne netreba, len tie dvere poriadne a nejaké odvetranie pri zemi a pri strope.
Odpovedať
Profilova fotka
Mohlo by to fungovat a splnit ucel na ktory ma sluzit.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Na tom polystyréne by som nešetril....za mňa 15-20cm určite.Nezabúdaj, že to bude "vykurovať" iba matička Zem. Tak nech to nepremrzne. Odvetranie je dobrá myšlienka.
Odpovedať
neviem ake su podmienky oporneho muru. V niektorom pripade by mohlo byt zaujimave, taku pivnicku spravit do muru a nie pristavit. To bolo ale treba riesit asi skor 🙂
Odpovedať
@dalll Hej bolo by to lepšie, ale múr má 3,4m a za ním svah prudko stúpa, musel by som odbágrovať veľkú dieru, a nechcel som do toho svahu rýpať. Hlinu čo tu mám, kým sa do nej nerýpe tak drží aj desaťročia bez nejakého zosuvu (kúsok od nás bola tehelna a je tam odkopaná takmer kolmá stena 50 rokov a drží), ale akonáhle sa do nej rýpne tak pri každom daždi tú hlinu berie voda preč. Nechcel som riskovať žeby sa ten svah za domom pohol.
Odpovedať
@kajo873 ja som to tak aj spravil odbágroval som väčší priestor a voľná je len jedna stena a to pivnica asi 5x3,5m predelená, zvlášť zelenina a jablká a pred pivnicou na mieste kde mala byť pivnica som spravil altánok, pivnicu tak vôbec nevidieť ide sa do nej cez altánok ten mal z 2 strán už oporný múr na spodku pivnice je len hlina, tadiaľ ide vlhkosť i teplo zo zeme na vrchu pivnice sú bet. panely a na nich hlina od 0,5m-1,5, m vzadu, teplota v zime asi 4-6 st v lete najviac +12 ked sú otvorené dvere
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?